Auto-put Kuzmin-Sremska Rača do kraja 2022. – Istinomer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je u novembru 2020, tokom obilaska radova na mostu koji će biti deo auto-puta Beograd-Sarajevo,  istakla da je od izvođača radova, turske firme „Tašjapi“, dobila uveravanja da će radovi na deonici od Kuzmina do Sremske Rače biti završeni do kraja 2022. godine.

Tanjug, 28. 11. 2020. godine

‘Ovo je jedan od važnijih projekata u okviru tog programa (‘Srbija 2025’) i svim ostalim reformama na koje smo se obavezali ekspozeom koji sam predstavila u Narodnoj skupštini. Ovde je ukupna investicija oko 250 miliona evra, ali to je zajedno sa projektovanjem, dakle samo izvođenje radova 220 miliona evra Kuzmin-Sremska Rača, i 120 miliona evra to i 100 miliona ovaj ostatak ka Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, od nekih 1,3 kilometra. I kao što je ministar Momirović rekao, drago mi je da smo danas čuli zaista ambiciozne rokove od naših partnera i od izvođača turske kompanije ‘Tašjapi’, da most završimo do oktobra 2022. godine i kompletnu deonicu do kraja 2022. godine. Da paralelno sa tim radimo na projektovanju druge deonice auto-puta Beograd-Sarajevo, to je ona denica Požega–Kotroman. Da do kraja 2021, nadam se, imamo završen auto-put do Požege i onda početkom 2023. krenemo u izgradnju Požega –Kotroman. To su ambiciozni planovi, ali smo pokazali da možemo da ispunjavamo ambiciozne planove i ciljeve.’

Kako se navodi, auto-put Beograd-Sarajevo gradiće se kao prsten, u dva pravca: Kuzmin – Sremska Rača – Bijeljina, a sa druge Požega – Kotroman, granica Srbije s BiH. Deonica Sremska Rača – Kuzmin duga je oko 18 kilometara, a trasa Požega – Užice – Kotroman oko 60 kilometara.

Foto: Print screen Youtube/Al jazeera

Povezan sadržaj

A svečani početak radova na mostu preko Save označen je pre tri godine, 8. oktobra 2019. Bili su prisustni predsednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, kao i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine. Predsednik Srbije je tada vlasniku kompanije “Tašjapi” poručio da “učini sve da se radovi završe na vreme i da se ubrzaju svi radovi”. Tadašnja ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je da su pripremni radovi na prvoj deonici završeni, a da se za deonicu od Požege do Kotromana radi projektno-tehnička dokumentacija, “za koju se očekuje da bude završena 2020. godine”. 

Godinu dana kasnije, u septembru 2020, ministarka Mihajlović izjavljuje da će most preko reke Save kod Sremske Rače biti izgrađen “za dve i po godine”, dakle do septembra 2022

Nju je uskoro, u oktobru 2020, na mestu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nasledio Tomislav Momirović, koji je u julu 2021. obišao gradilište mosta i naglasio da je „dinamika radova vrlo dobra“, da su počeli pripremni radovi na trasi auto-puta i da je „u ovom momentu“ angažovano 550 radnika i više od 200 jedinica mehanizacije.

Tanjug, 10. 7. 2021. godine

‘U toku su, inače, radovi na izgradnji donjeg i gornjeg stroja mosta, na glavnoj i prilaznim konstrukcijama. Ukupna dužina novog mosta je 1.310 metara, a najduži raspon je 150 metara. Ukupna širina biće 31 metar. Momirović je zamolio građane za strpljenje zbog radova i narušavanja lokalnih puteva, uz obećanje da sve biti sanirano. Ocenio je da radovi odlično napreduju. Do sada su izgrađena 33 stuba, uključujući i jedan rečni, dok je drugi u fazi izrade. Na mostu će biti postavljen zatvoren sistem odvodnjavanja, elektroenergetske i telekomunikacione mreže. U okviru projekta planirana je izgradnja auto-puta dužine 18 kilometara od Kuzmina do Sremske Rače, a radovi će početi u narednim nedeljama, kada izvođač pripremi potpunu dokumentaciju.’

Radovi ipak nisu počeli „u narednim nedeljama“, već 1. marta ove godine, u vreme predizborne kampanje za predsedničke i parlamentarne izbore, u Bosutu, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

RTS, Tanjug, 1. 3. 2022. godine

‘Vučić je rekao da bi izgradnja dela auto-puta ka Sarajevu od Sremske Rače do Kuzmina, u dužini oko 19 kilometara, mogla da bude gotova pre kraja 2023. godine i poručio da Srbija premrežavanjem zemlje auto-putevima spaja države i narode u regionu.’

A 15. septembra u Bijeljini označen je početak radova na izgradnji prve deonice ovog auto-puta sa druge strane Drine. Predsednik Srbije naglasio je da je Srbija u tu svrhu namenila 100 miliona evra.

RTRS, Tanjug, 15. 9. 2022. godine

‘Mi ćemo našu deonicu auto-puta Kuzmin – Sremska Rača da završimo za najviše godinu dana’, rekao je Vučić i dodao da je novi most na Savi već izgrađen i da se sada radi preostali deo puta.’

Ovih dana, tri godine od svečanog početka radova i skoro dve godine od obećanja koje je dala premijerka Brnabić, ministar Momirović ističe da će se „ispoštovati termin“, ali misleći na novi rok – do kraja 2023.

Instagram, 8. 10. 2022. godine

‘Pred nama je jedan jako važan projekat, auto-put Sremska Rača – Kuzmin, koji će Zapadni Balkan učiniti još snažnijim, perspektivnijim. Auto-put koji će omogućiti da nam krajem sledeće godine Bosna bude bliža za najmanje pola sata – sat, bez obzira iz kog dela Srbije da krenete i bez obzira sa kakvim se poteškoćama, a ima ih puno, svakog dana susrećemo. Obećavam građanima Srbije, u to sam danas mogao da se uverim, da ćemo taj termin ispoštovati.’
Instagram, 8. 10. 2022.

A dokle se stiglo sa radovima na mostu koji je prema prvobotnom obećanju već trebalo da bude završen, govorio je Dragan Jocić, „nadzorni organ JP ‘Putevi Srbije’“. 

JPPS, 7. 10. 2022. godine

“Izgradnja mosta je u visokom stepenu realizacije, preko 80 odsto, i već u toku sledeće godine on će biti priveden nameni, odnosno završen onako kako je predviđeno. Što se tiče drugih mostovskih konstrukcija, nadvožnjaka, petlji i tako dalje, koje se nalaze u trupu auto-puta budućeg, oni su takođe u visokom stepenu realizacije, preko 50 odsto.”

Budući da je novi rok za završetak deonice Kuzmin-Sremska Rača kraj 2023, obećanje premijerke Brnabić da će most biti završen do oktobra 2022, a kompletna deonica do kraja ove godine, ocenjujemo kao neispunjeno.

Foto: Fonet

https://www.istinomer.rs/izjava/auto-put-kuzmin-sremska-raca-do-kraja-2022/