Auto-putevi, bolnice, EU, metro, koridor – Šta su godinama obećavali, a nisu ispunili? – 013info

Početak izgradnje metroa u Beogradu i Fruškogorskog koridora, završetak autoputeva do Crne Gore i Prištine, ali i članstvo Srbije u Evropskoj uniji su neka od obećanja koja su davana građanima da će se realizovati u 2020. godini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je početkom decembra, posle sastanka sa ministrima i direktorima javnih preduzeća zaduženim za strateške projekte iz oblasti infrastrukture, rudarstva, energetike i ekonomije, da ima brojnih problema u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, ali da se nada da će biti rešeni.

Godina 2020. jeste bila godina pandemije korona virusa što je moglo imati uticaja na realizaciju projekata, ali su neka od obećanja davana još pre nekoliko godina.

Radio Slobodna Evropa je proverio šta su sve zvaničnici Srbije izjavljivali da će se realizovati u 2020.

Metro u Beogradu

Ni kamen temeljac za izgradnju metroa u Beogradu nije postavljen u 2020. godini. To nije učinjeno uprkos obećanjima gradskih i državnih čelnika da će izgradnja početi u ovoj godini. Predsednik Vučić je tokom gostovanja na TV Prva u julu 2019. izrazio uverenje da bi izgradnja metroa u Beogradu mogla da počne krajem 2020. godine.

Istu poruku sa iste televizije građanima je sredinom 2018. godine poslao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. „Kako smo obećali, do kraja 2020. počinjemo sa izgradnjom prve linije“, najavio je pre dve godine i zamenik gradonačelnika Goran Vesić za Blic.

Da će izgradnja metroa početi 2020. obećavali su u vladajućoj Srpskoj narednoj stranci (SNS) i tokom kampanje pred lokalne izbore u Beogradu 2018. godine. Tada su kandidati na izbornoj listi SNS-a čak „kupovali karte“ za beogradski metro.

U novembru ove godine ministar finansija Siniša Mali je nakon razgovora sa predstavnicima francuske kompanije Alstom o izgradnji metroa u Beogradu, rekao da bi radovi na Makiškom polju trebalo da počnu do kraja naredne godine (2021).

Dečija bolnica Tiršova dva

Za ovu godinu najavljivan je i početak izgradnje dečije bolnice Tiršova dva u Beogradu.

„Izgradnja dečije klinike Tiršova dva počeće na proleće sledeće godine (2020.)“, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u aprilu 2019. tokom obilaska radova na izgradnji i rekonstrukciji Kliničkog centra Srbije u Beogradu. Ista najava stigla je i od Zorana Radojičića, gradonačelnika Beograda u novembru 2019. povodom Svetskog dana deteta.

Sredinom ove godine Radojičić je priznao da izgradnja ide sporije nego što je očekivao.

Očekujem da ćemo sledeće godine početi da radimo. Moram da priznam da se ponekad osetim pomalo usamljeno oko tih planova oko Tiršove, jer se uglavnom priča o bolnicama za starije“, rekao je gradonačelnik za Blic u junu.

Radojičić je, inače, 2018. godine postao nosilac izborne liste SNS-a za Beograd kao direktor i hirurg na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj ulici.

Auto-put do Crne Gore

Početkom 2015. godine tadašnja ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je za crnogorski portal „Analitika“ izjavila da će do 2020. godine biti završen auto-put do granice sa Crnom Gorom.

„Za deonicu Požega-Boljare, u dužini od 107 kilometara, prostorni plan i priprema projektno-tehničke dokumentacije biće urađeni tokom ove godine dok je planirani završetak radova do 2020. godine“, rekla je tada Mihajlović.

Ministarka je, međutim, u avgustu 2019. rekla da su u toku radovi na trasi od Čačka do Požege, a da se priprema projektno-tehnička dokumentacija za deonicu od Požege do Boljara. „U pitanju je veoma skupa deonica, samo izrada projektno-tehničke dokumentacije košta 50 miliona evra“, navela je tada Mihajlović za Radio Televiziju Srbije (RTS).

Autoput Niš-Merdare-Priština

„Projektna dokumentacija za autoput Niš-Merdare-Priština biće gotova početkom 2017. godine. Zatim sledi izgradnja koja bi trebalo da se završi do 2020“, rekla je u septembru 2016. godine tadašnja ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlovć nakon razgovora sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc.

Međutim, u novembru ove godine je aktuelni ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio da će tender za izvođače radova deonice Niš – Pločnik od 32 kilometra, sa šest tunela i 16 mostova i vijadukta, biti raspisan do kraja godine.

Autoput Niš-Merdare-Priština nazvan je i autoputem mira. Ovaj autoput omogućiće Srbiji izlazak na albansku luku Drač na Jadranskom moru. Kosovska strana je svoju deonicu auto-puta od Prištine do Merdara završila.

Fruškogorski koridor

Početak gradnje Fruškogorskog koridora zajedno sa tunelom kroz Frušku goru u prvoj polovini 2020, najavila je za Tanjug početkom 2020. godine tadašnja ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Međutim, komercijalni ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora sa kineskom kompanijom CRBC, usvojen je na sednici Vlade Srbije u septembru.

Mi ćemo do kraja godine završiti projektno-tehničku dokumentaciju i verujem da ćemo do kraja sledeće godine konačno moći da počnemo radove na Fruškogorskom koridoru, rekla je Mihajlović tada za Tanjug.

Fruškogorski koridor, prema resornom ministarstvu, treba da poveže Srbiju sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i širim okruženjem, a trebalo bi da dovede i do rasterećenja gradskog jezgra Novog Sada, zatim Rume i Fruške gore.

Zgrada Beogradske filharmonije

Da zgrada Beogradske filharmonije „mora biti završena do 2020. godine“ obećao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić krajem juna 2017. godine u razgovoru sa slavnim dirigentom Zubinom Mehtom.

To je saopšteno iz Predsedništva Srbije tokom Mehtinog boravka u Beogradu zbog koncerta Beogradske filharmonije na otvorenom kojim je dirigovao.

Krajem 2020. godine je međutim, tek organizovan međunarodni konkurs za izbor najboljeg idejnog rešenja za novu zgradu.

„Planirani rok za završetak projektovanja sa tehničkom kontrolom je kraj 2022. ili početak 2023. posle čega sledi izgradnja za koju je sa opremanjem potrebno oko tri godine“, navedeno je početkom decembra iz Beogradske filharmonije za Politiku.

Srbija članica EU

Ovu godinu u pridruživanju Evropskoj uniji Srbija završava bez ijednog otvorenog pregovaračkog poglavlja. Ali 2015. je tadašnjem premijeru Srbije Aleksandru Vučiću upravo 2020. izgledala kao godina u kojoj je očekivao da Srbija postane punopravna članica Evropske unije.

Vučić je to izjavio na otvaranju Poslovnog foruma „Srbija – Slovačka 2015“ u Bratislavi, saopšteno je tada iz Vlade Srbije.

O 2020. kao godini ulaska u EU, Vučić je govorio i tokom 2013.

„Naš cilj je ulazak u EU do 2020. godine. Možda da probamo pre toga, ali to treba da bude poslednji trenutak za ulazak i mislim da to možemo da postignemo“, rekao je za RTS u septembru 2013. godine Vučić kao prvi potpredsednik Vlade Srbije. Ponovio je to mesec dana kasnije na skupu povodom petogodišnjice osnivanja Srpske napredne stranke.

„Naš cilj je da Srbija do 2020. godine postane punopravni član Evropske unije i mi ćemo taj zadatak da ostvarimo“, poručio je Vučić sa tog skupa.

Međutim, već naredne 2014. Vučić je kao premijer, nakon razgovora sa austrijskim saveznim kancelarom Vernerom Fajmanom (Werner Faymann), rekao da nikada nije tvrdio da će Srbija ući u Evropsku uniju do 2020. godine.

Ja sam rekao da ćemo mi da ispunimo ono što je do nas, a onda je na Austriji, Nemačkoj, Francuskoj i drugim evropskim zemljama da donesu odluku da li žele da nas prime u EU ili ne“, naveo je Vučić.

On je u junu 2020. godine, nakon sastanka sa predsednicom Evrospke komisije Ursulom fon der Lajen u Briselu, rekao novinarima da bi bilo realno da Srbija postane članica Unije do 2026. godine.

Vučićevo povlačenje sa čela SNS-a

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić poručio je u maju da će se 2020. povući sa čela SNS-a.

„To ćemo ove godine da završimo. Pomerila nam je sve korona, ali ćemo svakako to ove godine da završimo“, rekao je Vučić na televiziji Hepi 7. maja.

Ovo nije bilo prvo Vučićevo obećanje o povlačenju sa čela stranke od kako je izabran za predsednika Srbije 2017. godine, ali se uvek prolongirala godina povlačenja. Njegov prethodnik Tomislav Nikolić kada je izabran za predsednika Srbije povukao se sa mesta predsednika SNS-a.

Međutim, Nikolićev prethodnik Boris Tadić je pak, poput Vučića, ostao i na mestu predsednika Demokratske stranke dok je bio i predsednik države.

https://013info.rs/vesti/srbija/auto-putevi-bolnice-eu-metro-koridor-sta-su-godinama-obecavali-nisu-ispunili