Bivšem direktoru „Puteva Srbije“ Branku Jociću pet godina zatvora – 021.rs Novosadski informativni portal

Ovom odlukom potvrđen je deo prvostepene presude kojom je u maju 2019. godine osuđen Jocić, kao i još dvojica privrednika iz preduzeća „Rotijer“, Dragan Pavlović i Milan Josipović, na zatvorske kazne od pet, odnosno tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja.

 

Deo presude kojom je Predrag Todosić bio osuđen na dve godine zatvora, Apelacioni sud je ukinuo, jer smatra da je u tom delu presudom prekoračena optužba, pa je naložio da mu se suđenje ponovi, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

 

Potvrđenom presudom, Jociću je izrečena i mera zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti vezanih za raspolaganje, korišćenje, upravljanje ili rukovođenje tuđom imovinom ili čuvanje te imovine u trajanju od tri godine. Vreme provedeno u zatvoru ne uračunava se u vreme trajanja ove mere. Oko 14 meseci koliko je Jocić proveo u pritvoru, uračunava mu se u zatvorsku kaznu, kao i ostalim osuđenima u ovom slučaju.

 

Takođe, protiv Jocićeve majke, Radmile Jocić, optužnica je ranije odbačena jer je trajno neuračunljiva, ali joj je sud oduzeo stan površine 63 metra kvadratna u Loznici.

 

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je radi ostvarivanja imovinsko pravnog zahteva, povodom ovog slučaja, upućeno na parnicu.

 

U obrazloženju presude Apelacionog suda se, između ostalog, navodi da je prvostepeni sud pravilno zaključio da između službene radnje koju je preduzeo Jocić i primljenog poklona za njegovu majku, koji je plaćen sa računa privrednog društva „Rotijer“, postoji uzročno-posledična veza, te da je Jocić znao da parafiranjem ugovora stvara privid da će javno preduzeće čiji je bio generalni direktor navodno upravljati projektima.

 

Što se tiče krivičnog dela koje se odnosi na lokaciju Loznica i Krupanj, Apelacioni sud navodi da je prvostepeni sud ispravno zaključio da je Jocić kriv, imajući u vidu da je „životno i logično da je kao generalni direktor JP ‘Putevi Srbije’ i lice sa stečenim visokim obrazovanjem imao jasna saznanja da ugovori koje parafira sadrže nedostatke koji onemogućavaju bilo kakvu tehničku implementaciju projekata koji se u njima pominju, odnosno znao je koje je lice ovlašćeno za izradu tehničke dokumentacije“.

 

Prema viđenju Apelacionog suda, Jocić, Pavlović i Josipović su preduzimali radnje koje nisu bile u skladu sa tada važećim zakonskim i podzakonskim aktima. Oni su, kako se navodi u odluci, imali veoma neformalan i proizvoljan pristup, koji se ispoljavao parafiranjem ugovora koji nisu zavedeni, izvođenjem radova koji ne predstavljaju sanaciju klizišta, nevođenjem građevinskog dnevnika na gradilištima na kojima su izvedeni radovi. Takođe, građevinski dnevnik nije overen propisanim pečatom odgovornog izvođača radova, jer odgovorni izvođač radova nije ni bio određen, shodno Zakonu o planiranju izgradnji, pa nisu svakodnevno ni unošeni navodi koje je to lice bilo ovlašćeno da unosi u građevinski dnevnik.

 

Sud je u odnosu na Pavlovića pravosnažno odbio optužbu da je izvršio krivično delo davanje mita.

 

Ranije je sud odlučio da se Jociću i članovima njegove porodice privremeno oduzme sedam nekretnina u Srbiji i Crnoj Gori, kao i 12 ručnih satova jer postoji sumnja da su stečeni nelegalnim putem. Nakon osuđujuće pravosnažne presude, sada bi trebalo da bude pokrenut postupak za trajno oduzimanje te imovine.

 

Protiv Jocića i još 15 optuženih vodi se postupak pred Specijalnim sudom po drugoj optužnici za zloupotrebe u preduzeću „Putevi Srbije“.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

https://www.021.rs/story/Info/Srbija/252653/Bivsem-direktoru-Puteva-Srbije-Branku-Jocicu-pet-godina-zatvora.html