Brnabić o eksproprijaciji: Vlada i građani poštovaće odluku suda o naknadi – N1 Info

Premijerka Ana Brnabić sastala se danas sa građanima Pakovraća koji su izrazili nezadovoljstvo zbog načina eksproprijacije prilikom izgradnje auto-puteva u Republici Srbiji, saopštila je Vlada Srbije.

Pročitajte još:

Ovo je drugi po redu sastanak predsednice Vlade i ove grupe građana, čiji je cilj bio uvid u razvoj situacije od prethodnog sastanka do danas.

„Obe strane su postigle saglasnost o tome da predmeti koji su pred sudom ne mogu biti tema razgovora, jer su oni jedino i isključivo u nadležnosti pravosuđa koje o njima odlučuje. Saglasnost je postignuta i o tome da je veoma važno da svaki od tih postupaka dobije sudski epilog u najkraćem mogućem roku i da je obaveza svih da odluke suda poštuju u potpunosti“, ističe se u saopštenju Vlade.

Premijerka Brnabić je naglasila da cilj Vlade jeste izgradnja auto-puteva i infrastrukturno povezivanje Srbije, ali nikako na štetu bilo kojeg građanina i njegove imovine.

Stoga su, kako se navodi, od dragocene važnosti sudske odluke o visini naknade za eksproprijaciju zemljišta, nakon kojih će situacija biti jasna i izvesnija.

Radovi tek po okončanju eksproprijacije

Predsednica Vlade je istakla da radovi na auto-putu, niti bilo kom drugom innfrastrukturnom projektu, ne mogu početi na zemljištu čija eksproprijacija nije u potpunosti završena. Svaki izvođač radova to mora da poštuje, bez izuzetka, i svako narušavanje privatnog poseda građana je nedopustivo i zakonom kažnjivo.

U razgovoru je, navodi se, postignut dogovor o održavanju sastanka u istom formatu i u narednom periodu, kako bi se ispratili pomaci u rešavanju ovih pitanja.

„Vlada Srbije je u svakom trenutku otvorena za sve građane i zaštitu njihovih prava, jer ne postoji nijedan interes za državu koji može biti iznad toga“, navodi se u saopštenju.

https://rs.n1info.com/biznis/brnabic-o-eksproprijaciji-vlada-i-gradjani-postovace-odluku-suda-o-naknadi/