Brnabićeva: Rade se prostorni plan i studija izvodljivosti za gradnju brze saobraćajnice – B92

Veliko Gradište — Premijerka Srbije kaže da se rade plan i studija izvodljivosti za gradnju brze saobraćajnice od auto-puta kod skretanja za Požarevac do Gradišta i Golupca.

Izvor: Tanjug

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE, SLOBODAN MILJEVIC

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE, SLOBODAN MILJEVIC

Ana Brnabić je navela da je u investicionom planu „Srbija 2025“ za brzu saobraćajnicu od Koridora 10 do Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca, planirano i izdvojeno 370 miliona evra.

„U ovom trenutku se za tu brzu saobraćajnicu radi prostorni plan i studija izvodljivosti“, rekla je Brnabićeva u Velikom Gradištu, gde je prisustvovala zvaničnom otvaranju Ramske tvrđave. Ona je napomenula da je važna infrastruktura, izgradnja puteva, kako bi ljudi lakše dolazili u taj deo Srbije.

„Videli smo da umemo da gradimo puteve, da smo ozbiljni, da želimo to da radimo. Kada smo završili kompletan istočni i južni krak Koridora 10, auto-put do Čačka i nastavili do Požege, završićemo i ovu brzu saobraćajnicu i to je potpuno nova budućnost za ovaj kraj“, rekla je Brnabićeva.

Otvorena obnovljena tvrđava

U selu Ram kod Velikog Gradišta danas je i zvanično otvorena obnovljena Ramska tvrđava, utvrđenje iz 15. veka u čiju je obnovu uloženo gotovo 250 miliona dinara. Otvaranju su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ambasador Turske u Srbiji Tandžu Bilgič, predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, kao i građani tog kraja.

Brnabićeva je ukazala da je reč o važnom projektu, koji doprinosi razvoju i turističkoj ponudi Podunavlja, jer je to, kako je rekla, biser koji Evropa i svet tek treba da otkriju u Srbiji.

„Za mene je Veliko Gradište jedna mala opština sa velikim srcem, ogromnog potencijala i lepote. Krenuli smo da je vraćamo na noge, da popravljamo stavri koje su nam ostale iz istorije, da ih čuvamo za buduće generacije, ali i da investiramo strateški u budućnost i gradimo neke nove stvari koje će ostati za nama“, rekla je Brnabić. Ona je podsetila da je prošle godine otvorena Golubačka tvrđava, koja je sada prelepa, veliki spomenik za budućost.

„Nastavljamo da gradimo potencijale Srbije, posebno Podunavlja, jer je to biser koji Evropa i svet tek treba da otkriju u našoj zemlji. Zbog toga toliko novca ulažemo i ulagaćemo još više, da na najbolji mogući način predsavimo lepote koje ovde imamo“, rekla je premijerka.

Brnabić je dodala da za te lepote ne znaju čak ni svi u Srbiji, i zato se mora ulagati u promociju tog dela zemlje, kako bi svi upoznali lepotu Podunavlja.

„Tvrđava je iz 15. veka, obnovili smo je sa prijateljima iz Turske, da je čuvamo i za buduće generacije. Jer, kao i u svakom porodici, tako i u državi – ako želite ozbiljno i odgovorno da radite, onda treba da sačuvate ono što su vam preci ostavili i da danas gradite ono što ćete vi ostaviti vašoj deci. To danas ovde obeležvamo“, rekla je Brnabić.

Turizam velika šansa

Ona je ponovila da je turizam velika ozbiljna grana za Veliko Gradište, ali i za celu Srbiju. „Sve bolje nam ide svake godine. Prošle godine smo imali devizni priliv od turizma 1,4 milijardi evra. A, nismo uradili možda ni pola posla od onoga šta sve treba da popravimo, a što nam je ostalo iz istorije i da uložimo za budućnost“, rekla je Brnabić.

Ona je napomenula da je važna infrastruktura, izgradnja puteva, kako bi turisti lakše dolazili, te navela da će za mesec i po biti gotov i pristan u blizini, kako bi se olakšao dolazak brodova.

Brnabićeva je podsetila da je u investicionom planu „Srbija 2025“ 370 miliona evra planirano i izdvojeno za brzu saobraćajnicu od Koridora 10 do Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca, navodeći da se za nju trenutno radi prostorni plan i studija izvodljivosti.

„Videli smo da umemo da gradimo puteve, da smo ozbiljni, da želimo to da radimo. Kada smo završili kompletan istočni i južni krak Koridora 10, autoput do Čačka i nastavili do Požege, završićemo i ovu brzu saobraćajnicu i to je potpuno nova budućnost za ovaj kraj“, rekla je Brnabićeva. Dodala je da je u tom planu izvođena i jedna milijarda evra za vodovod i kanalizaciju.

„Molim lokalnu samoupravu da radi na projektima, a mi ćemo sve to finansirati“, rekla je premijerka i dodala da je važno da se građanima celog Braničevskog okruga obezbede bolji uslovi za život. „Da ostajete ovde, vi i vaša deca, da imamo budućnost u ovom prelepom delu Srbije“, rekla je Brnabićeva.

Podsetila je da je u obnovu Doma zdravlja u Velikom Gradištu uloženo oko milion evra, a da će u obnovu jedne od najboljih muzičkih škola u zemlji, osnovnu i srednju muzičku školu „Stevan Mokranjac“ u toj opštini biti uloženo 200.000 evra. „Imamo konkretne projekte za budućnost. Znamo šta nam je činiti, šta treba da radimo i nastavljamo da radimo zajedno“, rekla je Brnabićeva.

U obnovu Ramske tvrđave Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) uložila je više od 200 miliona dinara, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija 32 miliona dinara, Ministarstvo kulture i informisanja 5,3 miliona dinara i lokanlna samouprava više od pet miliona dinara.

Utvrđenje je podigla turska vojska 1483. godine, za vreme vladavine sultana Bajazita Drugog (1430-1512). Radovi su se izvodili se u nekoliko faza, na površini od oko 1.500 kvadrata, od kojih 850 zauzima tvrđava sa pet kula. Obnova je obuhvatila rekonstrukciju i konzervaciju same tvrđave, hamama i karavan-saraja, jedinog sačuvanog na području Srbije.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=03&dd=02&nav_id=1661685