Brže do Stare planine: Potpisan ugovor za izgradnju petlje Sopot – B92

Beograd — Ugovor za izgradnju petlje Sopot na istočnom kraku Koridora 10 potpisan je danas u prostorijama Koridora Srbije, saopštilo je ovo preduzeće.

Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos, stockasso

Foto: Depositphotos, stockasso

Ugovor je potpisan između Koridora Srbije kao investitora i izvođača radova kompanije Integral inženjering.

Nakon izgradnje istočnog kraka Koridora 10, auto-put E-80, postojeća veza državnih puteva II A reda Knjaževac-Temska-Dimitrovgrad i Niš-Pirot morala je da bude ukinuta, navodi se u saopštenju.

„Koridori Srbije su, uvažavajući zahteve meštana 17 sela iz okoline Pirota i lokalne samouprave, izradili projektnu dokumentaciju, obezbedili sredstva iz ušteda u okviru Zajma Evropske banke za obnovu i razvoj i sproveli javnu nabavku za izgradnju veze navedenih državnih puteva, na istom mestu posle izgradnje autoputa između njih“, saopštili su iz preduzeća Koridori Srbije.

Izgradnjom Petlje Sopot rasterećuje se zona Petlje Pirot Zapad, jer će deo lokalnog i tranzitnog saobraćaja koristiti ovu vezu, kažu u „Koridorima“. Pored prednosti za lokalno stanovništvo (pristup imanjima sa leve strane Nišave), kako se navodi, ostvaruje se najkraća i najbrža veza Bele Palanke i Pirota sa parkom prirode Stara planina, manastirom Temska, Knjaževcem, daje se podsticaj razvoju turizma i opštem napretku staroplaninskih sela i gravitirajućih delova Istočne Srbije.

Projektna dokumentacija predviđa izgradnju dve trokrake raskrsnice sa denivelisanom saobraćajnicom koja se preko nadvožnjaka ukršta sa auto-putem E80. Dužina natputnjaka je 104,9 metara, dužina saobraćajne veze je 362 metra, a vrednost radova je 2.179.164 evra, dok je rok za završetak radova godinu dana.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=01&dd=27&nav_id=1647324