Budžet ostao u senci performansa i uvreda – Politika

(Foto: N. Marjanović)

Performansi, razmena uvreda, međusobna dobacivanja i opšta galama bacili su juče u senku nastavak rasprave o budžetu za narednu godinu u Skupštini Srbije. Oni koji su hteli da govore o konkretnim rešenjima u „republičkoj kasi”, bilo je takvih, jedva su uspevali da, u navedenoj atmosferi, kažu to što su želeli, a većina je podsećala na svoj kraj i šta bi tamo trebalo uraditi.

Prvi diskutant Zaim Redžepović (SPP) tek što je počeo da govori, prekinut je kad su u salu ušli snimatelji i foto-reporteri, što je za opozicionare bio znak da izvedu performans, koji je, dok je postavljao poslaničko pitanje, najavio Aleksandar Jovanović Ćuta (M–Z). Poslanici „Zeleno-levog kluba” i „Moramo–Zajedno” došli su ispred stola predsedavajućeg i razvili transparent – „Mrak u Srbiji bez slobodnih medija”, kao podršku televizijama N1 i Nova S, koje su juče prekinule emitovanje programa iz, bar do tada, nepoznatih razloga.

Borko Puškić (Dveri) razvio srpsku zastavu na kojoj je pisalo „Nema predaje”. Njima je glasna podrška stizala iz klupa, a Milenko Jovanov (SNS) reklamirao je povredu poslovnika jer predsedavajuća Elvira Kovač „ne može da obezbedi mir u sali”. S druge strane sale odmah se pojačala galama, a Kovačeva je zatražila od poslanika da se vrate na mesto i da omoguće Redžepoviću da govori. Potom je izrekla opomenu Puškiću zato „što nije dozvoljeno u salu unositi obeležja”. Jovanov je dobacio Borislavu Novakoviću (NS): „Boro, kako izgleda biti iza brave, kako izgleda škljoc?” Novaković je njemu dobacio, a Kovačeva mu je izrekla opomenu zbog „ružne reči koju ne mogu da ponovim”.

Tek posle ovog performansa Zaim Redžepović je dobio priliku da govori, a rekao je da je on „iz ozbiljnog naroda, došao sam da predstavim te građane i da radim da ova zemlja bude bolja, ako vi mislite da na takav način učinite nešto dobro za ovu zemlju, trebalo bi da se malo iskonsultujete među sobom i da vidite zbog čega vi u delu zemlje iz koga ja dolazim svi zajedno ne možete da skupite 300 glasova”. Podržao je budžet jer „postoji jasna intencija da se očuva životni standard građana, što je težak, ali najvažniji zadatak”, ali i zato što se „ne odustaje od velikih kapitalnih investicija, nastavlja se izgradnja auto-puteva, a nama je to mnogo važno”, kao i zbog toga što smo čuli da imamo rezerve za nabavku gasa i električne energije, a „ne treba biti neki ekspert da bi predvideli da će to biti neophodno”.

Balint Pastor (SVM) govorio je o Predlogu sporazuma o strateškom partnerstvu Srbije i Mađarske, koji Srbija ima samo sa šest zemalja, sedma je Mađarska. Kazao je da se u preambuli govori o prijateljstvu dveju zemalja, da sporazum obuhvata 22 oblasti, između ostalog, o održavanju vojnih grobalja i ratnih memorijala, evrointegracijama… Naveo je da je Mađarska nekad bila 12 trgovinski partner Srbije, a sada je treći, a „predviđeni su i konkretni projekti poput železnice”.

Đorđe Pavićević (ZLK) vratio se na prethodni dan kad je „premijerka nas nazvala lažnim ekolozima zbog papira na kome je štampan naš letak, a pogledajte (pokazao je fotografiju skupštinskih materijala) šta mi dobijamo i koliko je to posečenog drveća, dok nas naziva licemerima”. Ministar Siniša Mali mu je odgovorio da je premijerka objasnila šta je licemer, a da se predloženi zakon odnosi na zelenu agendu i uvođenje solarnog grejanja, a „vi niste podržali da takav zakon dođe na dnevni red, iako se predstavljate kao ekološki aktivisti”.

I Dragana Rakić (DS) osvrnula se na prethodni dan, rekavši da je „od letaka na nerecikliranom papiru mnogo opasnije što vi sve što nije valjalo u bivšoj vlasti reciklirate i uzimate kod sebe”. Kazala je da je SNS „reciklirao Sinišu Malog, Mlađana Dinkića, Gorana Vesića, pa i samu premijerku”. Isključen joj je mikrofon „zbog vređanja”, a kad je ponovo uključen, ona je nastavila u sličnom tonu. Reagovao je Milenko Jovanov, rekavši da je DS „reciklirao i najurio Vidu Ognjenović, celu omladinu, izbacili ste sve iz stranke i ostalo je vas nekoliko da podelite mandate i da tražite opet nekoga ko će vas prevesti preko cenzusa – teško da će vam to poći za rukom – što bi rekao naš narod, mnogo je mačku goveđa glava”.

Ministar Mali je kazao da „kad nema šta da se kaže, pređe se na lične uvrede, drago mi je što je tako, jer to znači da nemate šta da prigovorite budžetu”. Ministar Goran Vesić kazao je da „ovde ima poslanika kojima budžet nije važan, nije im važna izgradnja Moravskog, Fruškogorskog koridora, jer se time nikad nisu ni bavili, njihova politika je vređanje, zato su tu gde jesu”. I ostatak rasprave je protekao u sličnom tonu.

Jahja Fehratović i Arčibald Rajs

Reagujući na to što njegov stranački kolega Zaim Redžepović (SPP) nije mogao da govori zbog performansa dela opozicije, Jahja Fehratović je kazao da on nije Arčibald Rajs, ali „ću vam se obratiti kao on – čujte, braćo Srbi, ovo u šta se pretvara ova skupština nije dobro ni za nas, a ni za Srbiju”. Kazao je da su svi poslanici „izabrani od naroda, da ih predstavljamo i zato se moramo međusobno poštovati, imati mogućnost da iskažemo svoje stavove, da se borimo za implementaciju naših političkih vrednosti, a gde ćete bolju priliku od ove ovde”.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiUmh0dHBzOi8vd3d3LnBvbGl0aWthLnJzL3NyL2NsYW5hay81Mjc5NDYvQnVkemV0LW9zdGFvLXUtc2VuY2ktcGVyZm9ybWFuc2EtaS11dnJlZGHSAS5odHRwczovL3d3dy5wb2xpdGlrYS5ycy9zci9hcnRpY2xlcy9hbXAvNTI3OTQ2?oc=5