ČISTA SRBIJA: Počela izgradnja nove kanalizacione mreže u Kragujevcu (FOTO) – InfoKG

U okviru projekta “Čista Srbija”, počeli su radovi na postavljanju nove kanalizacione mreže u Kragujevcu. U okviru prve faze projekta, biće izgrađeno oko 40 od predviđenih 360 kilometara kanalizacione infrastrukture i atmosferske kanalizacije, čime će biti rešen jedan od gorućih komunalnih problema. Zahvaljujući tom projektu kompletan grad i prigrad biće pokriven najmodernijom kanalizacionom mrežom.  

Četiri kuće, među kojima i naš JKP Vodovod i kanalizacija, rade projektovanje i očekujemo do kraja aprila, da svih 360 km budu zaokruženi projektima. Vrednost ovog projekta je 190 miliona evra. Međutim, u svemu tome nisu najznačajnije brojke nego činjenica da mi ostavljamo budućnost našoj deci -lepšu i čistiju Srbiju. Mislim da ovaj projekat čini dodatni iskorak”, poručio je gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić.

Govoreći o kompletnom projektu Čista Srbija koji će biti realizovan u Kragujevcu, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović je rekao da on pored izgradnje 360 km najsavermenije kanalizacione infrastrukture, podrazumeva dva postorojenja za prečišćavanje otpadnih voda, sanaciju postojeće deponije i izgradnju novogregionalnog centra za upravljanje otpadom.. 

Želimo da građani Kragujevca imaju komunalnu infrastrukturu i ekološke uslove kao zemlje razvijene Evrope. Mi moramo našoj deci da ostavimo čistu Srbiju i na tome radimo. Zato pokrećemo ovaj ogromni investicioni talas u komunalnu infrastukturu odnosno u ekološke projekte. U narednih pet godina investiraćemo četiri milijarde evra kako bi 80 posto lokalnih samouprava u Srbiji imalo izgrađena postrojenja za prečišćavanje optadnih voda i kanalizacionu infrastrukturu. To je suštinski važno za našu zemlju i da od toga nećemo odustati”, rekao je ministra Momirović. 

On se zahvalio ambasadorki Narodne Republike Kine Čen Bo na svemu što su do sada zajedno postigli. 

Fokus naše pažnje usmeren je na auto puteve, brze saobraćajanice i pruge, ali ono što danas ovde počinjemo u staroj prestonici Srbije, investicioni talas koji smo zajedno pokrenuli u oblasti ekologije, jeste ono što je ključno za ovu zemlju”, dodao je Momirović.

Zahvaljujući se na poverenju koje je ukazano kineskim kompanijama, ekselencija Čen Bo je ocenila da svaki put kad poseti Kragujevac primećuje napredak u razvoju.  

Današnji projekat ima veliki značaj za zaštitu životne sredine, a pre svega za poboljšanje kvaliteta života. To je važan deo velikog projekta Čista Srbija i srećna sam što će kineska kompanija dati svoj doprinos”, rekla je ambasadorke Narodne Republike Kine, Čen Bo. 

Ona je izrazila uverenje da će kineska kompanija CRBC, kao i uvek do sada, ispuniti svoje obaveze na vreme, uspešno i kvalitetno.

https://www.infokg.rs/info/cista-srbija-pocela-izgradnja-nove-kanalizacione-mreze-u-kragujevcu-foto.html