CLS: Priče o rušenju Pančevačkog mosta skretanje pažnje da gradnja obećanih mostova nije počela – Danas

Centar za lokalnu samoupravu (CLS) ocenio je da je priča o rušenju Pančevačkog mosta „pokušaj da se skrene pažnja“ sa toga da gradnja dva obećana mosta u Beogradu, na Adi Huji i u Vinči, nije ni počela.

Ta organizacija civilnog društva je zatražila od Zorana Drobnjaka, direktora „Puteva Srbije“ koji je naveo da ne postoji mogućnost sanacije popularnog „Pančevca“, da se ne vbiše ne izjašnjava o toj temi.

„Pančevački most je od vitalne važnosti za putnički saobraćaj u Beogradu, ali i trenutno najkorišćeniji železnički most u Srbiji. Kada govori o tome da je izgradnja novog mosta, sa svim pristupnim saobraćajnicama, jeftinije rešenje od sanacije postojećeg, što je samo po sebi netačno, Drobnjak zanemaruje da treba i prugu izmestiti, što bi drastično poskupelo ovu njegovu nameru“, smatraju u CLS.

U saopštenju se dodaje i da ocena da je Pančevački most prestar i da je istekao rok njegove eksploatacije protivna svetskoj praksi.

„Most Džordž Vašington u Njujorku je otvoren 15 godina pre Pančevačkog i preko njega u godini dana pređe preko 50 miliona motornih vozila, pa je tako to najprometniji most na svetu“, navode u CLS.

Drobnjak je prethodno naveo da ne postoji mogućnost sanacije Pančevačkog mosta, zbog čega bi trebalo da bude srušen, ali da će pored njega prethodno biti izgrađen novi most, zbog čega neće biti prekida saobraćaja.

Izgradnja novog mosta preko Dunava koštala bi oko 200 miliona evra, rekao je za Biznis.rs direktor Puteva Srbije.

https://www.danas.rs/drustvo/cls-price-o-rusenju-pancevackog-mosta-skretanje-paznje-da-gradnja-obecanih-mostova-nije-pocela/