„Crni“ kružni tok kod Kraljeva – nezgode skoro svakodnevne, rasveta se još čeka – N1 Info

Kružni tok kod fabrike „Leoni“ u Kraljevu, na magistralnom putu Raška – Preljina, nakon poslednjeg udesa u kojem je poginula devojka stara 26 godina, mnogi su prozvali „crnim“. Jedan od razloga je taj da od trenutka kada je kružni tok sagrađen, a prošlo je više od godinu dana, na njemu ne postoji javna rasveta.

Kružni tok u mrklom mraku. I to na magistralnom putu. Čak i onima koji često voze ovom deonicom puta, nije svejedno. A onda se krajem februara dogodio težak udes u kojem je devojka poginula, a još dve osobe teže povređene. I dalje stoje ostaci automobila koji je preleteo ostrvo i završio u kanalu. Ali, uličnih sijalica još nema.

Iz „Puteva Srbije“, koji održavaju deonicu magistralnog puta Kraljevo – Raška, na kojem se nalazi pomenuta kružna raskrsnica, kažu da oni nisu krivi što ona još nije osvetljena, već Grad Kraljevo.

„Na osnovu sporazuma o saradnji Grad Kraljevo je bio nadležan za izradu projektno-tehničke dokumentacije, u sklopu koje nisu uradili projekat javne rasvete. Dodatni elementi državnog puta za potrebe naselja mogu se izgraditi na zahtev jedinice lokalne samouprave, uz prethodno pribavljanje saglasnosti upravljača državnog puta“, kažu iz ovog preduzeća.

Direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo, Aleksandar Nestorović, potvrdio je za N1 da je tačno da je u projektu bila izostavljena izgradnja osvetljenja kružnog toka. Priznaje da je to bio propust i da je raskrsnica trebalo da se osvetli. Ali, kako kaže, odmah nakon izgradnje, obratili su se „Putevima Srbije“.

„Grad se obraćao njima. Konkretno, gradonačelnik je pisao „Putevima Srbije“ kako bi ukazao na problem neosvetljene kružne raskrsnice. Zatražio je da se to reši. Ili mi sami ili zajednički. Nismo tada dobili nikakav odgovor. Kasnije, kada se dogodila nezgoda u kojoj je jedna osoba nastradala, javili su nam da se pristupa izradi projektne dokumentacije“, rekao je Nestorović.

Izvor : N1

Kako smo saznali u policiji, do sada su zvanično registrovane tri nezgode. Iz policije kažu da ih je bilo mnogo više, ali da im veliki broj njih nikada nije prijavljen.

Ivan Matović, iz Udruženja „Starosedeoci Kraljeva“, kaže da se svakog dana dogodi neka nezgoda na ovom kružnom toku, a da se to vidi po tragovima kočenja i ostacima automobilskih delova.

„Mi smo kao odbornička grupa na poslednjoj sednici Skupštine Kraljeva upozorili gradonačelnika da su nezgode na kružnom toku svakodnevne. Naš kolega ga je upitao da li čeka da neko pogine da bi napravili jedno ili par sijaličnih mesta, koja pri tom ne koštaju mnogo, jer je u blizini fabrika Leoni. Na to nismo dobili odgovor“, kaže Matović.

Zanimljivo je da su nadležni istog dana, nakon što smo snimili kružni tok, poslali radnike za održavanje puteva koji su postavili nove znakove, a stare, koji su bili iskrivljeni i polomljeni, su zamenili. Čak je postavljena i svetleća signalizacija oko kružnog toka.

https://rs.n1info.com/vesti/crni-kruzni-tok-kod-kraljeva-nezgode-skoro-svakodnevne-rasveta-se-jos-ceka/