Dačić na skupu Kina-CIEZ: Srbija želi da jača i unapređuje saradnju s Pekingom – Radio Slobodna Evropa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da Srbija želi da nastavi da unapređuje i jača saradnju sa Kinom koju smatra „pouzdanim partnerom, iskrenim prijateljem i jednim od najuticajnijih političkih i ekonomskih faktora u današnjem svetu“.

U obraćanju učesnicima Osmog simpozijuma tink-tenkova Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIEZ) Dačić je izrazio uverenje da će taj skup „doprineti daljoj sveobuhvatnoj, uspešnoj i višestruko korisnoj saradnji u okviru formata Kina-CIEZ“.

„Mehanizam Kina-CIEZ od samog uspostavljanja stremi da postane sveobuhvatna platforma koja dodatno podstiče i upotpunjuje sve aspekte naše razgranate saradnje. Najbolji pokazatelj dosadašnjeg uspeha je činjenica da je obim trgovinske razmene između Kine i država CIEZ značajno porastao u prethodnih deset godina i to za čak 142,6 odsto, dostigavši cifru od 136,2 milijarde dolara u 2021. Takođe, važno je izdvojiti i uvećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda iz država CIEZ u Kinu za čak 1,5 odsto“, rekao je Dačić u obraćanju putem video linka, prenosi Beta.

U obraćanju učesnicima skupa koji je organizovao beogradski Institut za međunarodnu politiku i privredu, Dačić je rekao da je jačanje infrastrukture jedan od prioriteta za Srbiju.

„Izgradnja puteva je jedan od preduslova za suštinsko povezivanje naroda, a uspostavljanje čvrstih veza u regionu i šire je nesumnjivo vizija oko koje Srbija gradi svoju mirnodopsku politiku“, dodao je.

Dačić je podsetio da je saradnja u okviru mehanizma Kina – CIEZ, omogućila Srbiji realizaciju i pokretanje niza infrastrukturnih projekata.

„Ponosni smo što smo zajedno ostarili brojne rezultate od kojih posebno izdvajam one najaktuelnije, poput pokretanja srpsko-kineske avio linije, puštanja u rad deonice Beograd-Novi Sad u okviru železnice Beograd-Budimpešta i izgradnju Beogradske obilaznice od strane Power Construction Corporation of China“, dodao je.

Dačič je rekao i da se Srbija zalaže za dalje intenziviranje saradnje u okviru formata Kina-CIEZ, koji se, kako je naveo, pokazao kao izvanredan za očuvanje starih i razvoj novih vidova saradnje.

„Veoma nas raduje najava organizacije sastanka nacionalnih koordinatora Kina-CIEZ početkom decembra 2022. i očekujemo skoru realizaciju Samita lidera Kina-CIEZ“, naveo je i dodao da Srbija podržava predlog da Mađarska bude domaćin tog skupa.

Šef srpske diplomatije izrazio je zadovoljstvo što je Srbija domaćin Osmog simpozijuma tink tenkova Kina-CIEZ upravo na 10. godišnjicu mehanizma saradnje Kina – CIEZ.

Takođe je uputio „najiskrenije čestitke predsedniku Kine Si Đinpingu na ponovnom izboru za generalnog sekretara“ Komunističke partije Kine na nedavno održanom kongresu. „Smernice i zaključci ovogodišnjeg Kongresa KP Kine važni su ne samo za dalji razvoj i napredak Kine, već i za očuvanje globalnog mira, bezbednosti i stabilnosti“, naglasio je Dačić.

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiUGh0dHBzOi8vd3d3LnNsb2JvZG5hZXZyb3BhLm9yZy9hL2l2aWNhLWRhY2ljLXNyYmlqYS1raW5hLXNhcmFkbmphLS8zMjEzMzM4Ni5odG1s0gEA?oc=5