„Deonica će u 18 časova biti puštena u saobraćaj“; „Izgleda kao u Švajcarskoj“ VIDEO/FOTO – B92

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da Zapad „puca sebi u glavu“ nastojanjem da ograniči uvoz energenata.

Izvor: Tanjug

Epa/MAXIM SHIPENKOV

Epa/MAXIM SHIPENKOV

Zaharova je rekla da je strateško partnerstvo Rusije sa Kinom izdržalo pokušaje Zapada da poseje razdor između dve zemlje i da su Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici razorili svoje odnose sa Moskvom, prenosi Rojters.

„Isporuke energije (Kini) se stalno povećavaju. Kina zna šta hoće i ne puca sebi u nogu. Dok oni, zapadno od Moskve, pucaju sebi u glavu. Zapad se sam izolovao od nas“, rekla je Zaharova novinarima.

Rat u Ukrajini i pokušaj Zapada da izolovanjem kazni Rusiju zbog napada na Ukrajinu, doveli su do rasta cena žitarica, jestivog ulja, đubriva i energije, a Evropa je pri tome odlučila da smanji svoju zavisnost od ruske nafte i gasa.

Zaharova je ocenila da je Evropska unija zauzela „samoubilački“ kurs pokušavajući da se odrekne ruske energije kojom se Nemačka snabdevala od vrhunca Hladnog rata.

Rusija je drugi najveći svetski izvoznik nafte posle Saudijske Arabije i najveći svetski izvoznik prirodnog gasa, napominje britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

https://www.b92.net/biz/vesti/svet/zapad-puca-sebi-u-glavu-2171612