Direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak imao pola miliona franaka na računu u Švajcarskoj – 021.rs Novosadski informativni portal

To otkriva KRIK u međunarodnom projektu „Švajcarske tajne“. 

 

U to vreme Drobnjak samo što je preuzeo mesto prvog čoveka državnog preduzeća za izgradnju puteva.

Tokom 2008. godine, tada novi direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak u medijima je govorio o rekordnim dugovima ove kompanije – koji su iznosili oko 320 miliona evra i nastali su, kako je tvrdio, ranijih godina.

 

„Drobnjak je u aprilu 2007. godine otvorio bankovni račun u Švajcarskoj, a već krajem iste godine Vlada predvođena Demokratskom strankom (DS) postavila ga je da vodi ‘Puteve Srbije’. Sredinom 2008. godine na ovom računu u švajcarskoj banci imao je nešto više od pola miliona franaka“, otkriva KRIK.

KRIK dodaje da je Drobnjak dozvolio da pristup njegovom novcu ima i biznismen Radovan Marinković, vlasnik kompanija „Centrolek“ i „Minnex Trading Corporation“.

 

Drobnjak ovaj račun nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, sudeći prema izveštajima o imovini i prihodima u kojima je početkom 2011. tvrdio da nema ušteđevinu – iako mu je račun u Švajcarskoj tada još bio otvoren i na njemu je, kako pokazuju procureli podaci, bilo novca.

 

Građanima Srbije, inače, nije dozvoljeno da imaju račune u stranim zemljama, osim u slučajevima da im Narodna banka Srbije to dozvoli.

 

Iz ove institucije je na pitanja KRIK-a odgovoreno da nemaju saznanja da je Drobnjak imao račun u „Credit Suisse“.

 

Pre nego što je preuzeo „Puteve Srbije“, Drobnjak je godinama radio u drugom državnom preduzeću – PZP „Beograd“, koje su kasnije privatizovali biznismeni Miroslav Mišković i Milo Đurašković.

 

Drobnjak nije pristao na intervju za KRIK niti odgovorio na pitanja koja su mu novinari poslali, navedeno je u tekstu.

 

Marinković: Novac na računu je moj

 

Marinković, koji je imao punomoćje za Drobnjakov račun u Švajcarskoj, u telefonskom razgovoru za KRIK tvrdi da je novac na računu bio njegov, a da je Drobnjaka postavio da bude formalni vlasnik računa. 

 

„On jeste krajnji vlasnik računa, ja sam otvorio za njega taj račun i pozvao ga da dođe da potpiše“, kaže Marinković i dodaje da je Drobnjak zbog računa jednom išao u Švajcarsku zbog stavljanja potpisa, večerao i vratio se u Srbiju. 

 

Marinković tvrdi da je novac na računu prebacio sa svojih drugih računa iz Amerike ili Poljske, u kojima poseduje privatne biznise. Račun je, kako kaže, otvorio da bi dogradio porodičnu kuću na Banovom Brdu. 

 

„Napravio sam planove da dogradim tu kuću, pa sam hteo da angažujem Drobnjaka da mi vodi računa o toj dogradnji i da mu ostavim pare na tom računu u Švajcarskoj, pošto ja ne bih mogao iz Amerike da dolazim i to kontrolišem“, navodi Marinković i objašnjava da su njih dvojica u rodbinskim odnosima, odnosno da mu je Drobnjak zet.

 

Račun je zatvoren 2011. godine, a Marinković za KRIK kaže da je ovakva odluka došla jer nisu imali saglasnost Narodne banke Srbije. 

https://www.021.rs/story/Info/Srbija/298426/Direktor-Puteva-Srbije-Zoran-Drobnjak-imao-pola-miliona-franaka-na-racunu-u-Svajcarskoj.html