Direktor „Rubaua“ za N1: Srbija da gradi puteve kao Španija

Hoze Manuel del Rio, direktor španske građevinske kompanije „Rubau“, koja radi na Koridoru 10, govorio je ekskluzivno za Infobiz o učešću u izgradnji puteva u Srbiji, saradnji sa srpskim stručnjacima i propustima u gradnji Koridora.

Među 20 španskih kompanija iz sektora infrastrukture, životne sredine, turizma, saobraćaja, građevinarstva koje su učestvovale na forumu Srbija Španija, bila je i španska građevinska kompanija „Rubau“, koja radi na Koridoru 10.

Hoze Manuel del Rio, direktor španske kompanije „Rubau“ za N1 govorio je o iskustvu na infrastrukturnim projektima koje sprovodi u Srbiji.

Propusti se dešavaju, Srbija ima profesionalce

 „Kompanija Rubau radi na velikim građevinskim i infrastrukturnim projektima, ne samo u Evropi već i u celom svetu – na primer, prisutni smo u Latinskoj Americi. U Srbiji radimo od 2013. godine, prvo smo realizovali projekat na Koridoru 10, konkretno na auto-putu E-80 i taj projekat smo vrlo uspešno završili, naše iskustvo je bilo odlično. Bili smo zainteresovani da nastavimo posao ovde u Srbiji i preuzeli smo još dva projekta – deo radova na Koridoru koji ide ka Makedoniji, oni su u završnoj fazi, a radili smo i u Beogradu pristupnicu Mostu na Adi“, kaže.

On je rekao da je vrednost projekata koje ta kompanija radi ovde 80 miliona evra.

„Vrlo smo zadovoljni lokalnim inženjerima, tehničkom ekipom koju smo upravo u Srbiji našli, dakle, nismo angažovali kompletne timove iz Španije već upravo suprotno. Naša ideja je bila da se prilagodimo načinu rada ovde kod vas i zaista smo naišli na profesionalce koji odlično poznaju svoj posao. To nam je mnogo olakšalo sprovođenje projekata. Počeli smo da sarađujemo i sa Univerzitetom u Beogradu i angažujemo mlade inženjere, koje zovemo da odmah po završetku fakulteta dođu u našu kompaniju i da se upoznaju sa tim kako mi radimo. Danas, ne samo da sarađujemo sa njima na projektima u Srbiji, već ih uključujemo i u naše projekte koje razvijamo u inostranstvu. I drugim španskim firmama govorimo da je to najbolji način – ukrstiti znanje sa obe strane, jer to dovodi do najboljih rezultata.“

Izvor: N1

N1: Šta bi u Srbiji u sektoru infrastrukture i građevinarstva trebalo unaprediti?

„Ja mislim da Srbija treba da sledi upravo primer Španije. Mi smo radili malo po malo, krenuli smo od glavnih saobraćajnica, velikih autoputeva i Koridora, a onda smo polako radili regionalne i lokalne puteve. Izgradili smo jednu moćnu i zaista savršenu infrastrukturu. Mislim da je infrastruktura jako važna za sveukupni rast jedne države i poboljšanje privrednih okolnosti. Prosto, to je preduslov da bi bilo koja zemlja napredovala. Treba imati strpljenja i ići korak po korak. Ja sam zaista primetio da u Srbiji ima dosta promena i moje mišljenje je da su one sve na bolje.“

N1: Kakav utisak kod potencijalnih investitora ostavljaju vesti da se u Srbiji potporni zid na Koridoru srušio ili činjenica da je neotvoreni auto-put propao?

„Ja kao neko ko radi upravo u sektoru infrastrukture znam da svi žele da poslovi od početka do kraja budu savršeni. Ali, moramo da imamo u vidu da se uvek dešavaju nepredviđene stvari. Ono što treba da se uradi jeste da se daju dobra rešenja i da se problematične situacije reše na što efikasniji mogući način. Da se, pre svega, osigura bezbednost… U svim zemljama se to dešava. Rešavanje treba ostaviti tehničkom timu, profesionalcima. Činjenica da se takve stvari događaju, ne znači da Srbija nema fantastične profesionalce i ljude koji se zaista razumeju u struku. Ja sam siguran da će ti problemi biti vrlo brzo rešeni i da neće uticati na buduće investitore da odustanu od projekata u Srbiji.“

http://rs.n1info.com/a431694/Biznis/Direktor-spanske-kompanije-o-Koridoru-putevima-u-Srbiji.html