Firma Veselinovića i Radoičića novi vlasnik preduzeća za izgradnju puteva iz Novog Pazara – Danas

Kompanija Inkop, na čijem čelu su biznismeni sa Kosova Zvonko i Žarko Veselinović i Milan Radoičić, kupila je jednu od većih kompanija za izgradnju i održavanje puteva Novi Pazar put, prenosi radio Sto plus.

Firma Veselinovića i Radoičića novi vlasnik preduzeća za izgradnju puteva iz Novog Pazara 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Promena vlasništva u firmi Novi Pazar put, zvanično je zabeležena u Agenciji za privredne registre kada je 6. januara, Inkop iz Ćuprije, upisan kao vlasnik 100 odsto kapitala, piše Insajder.

Pre nego je Novi Pazar put i zvanično dobio nove vlasnike došlo je do promene na čelu te kompanije, jer je početkom novembra za direktora postavljen bivši načelnik Kazneno-popravnog zavoda Niš Aleksandar Grbović, koji se i dalje nalazi na čelu ove kompanije.

Prethodni vlasnici kompanije Novi Pazar put bili su Novi put plus i Montažno-proizvodno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna.

Novi Pazar put sredinom decembra zajedno sa Jedinstvom, PZP Požarevac i Set iz Šapca, kao jedini ponuđači od države su dobili posao izgradnje Graničnog prelaza Bajina Bašta vredan 1,8 miliona evra.

Građevinsko preduzeće „Inkop“ iz Ćuprije osnovano je 1992. Prvo se bavilo drumskim prevozom tereta, da bi 2014. promenilo delatnost u izgradnju puteva i auto-puteva. Ubrzo mediji objavljuju nezvanične informacije da je pravi vlasnik firme Inkop preko svoje sestre, Zvonko Veselinović. Tu firmu je kao podizvođača angažovao Energoprojekt tada u većem delu državna firma.

Kako su preneli mediji, Inkop je tada, kao nova firma u izgradnji puteva, posao izgradnje deonice Koridora 11 Ljig- Preljina vredan 60 miliona dolara dobio kao član konzorcijuma. Nezvanične informacije potvrdio je godinu dana kasnije i sam Zvonko Veselinović u kratkom razgovoru za Insajder ističući da on rukovodi firmom Inkop iz Ćuprije. Tek u septembru 2018. kao zvanični vlasnici upisuju se braća Zvonko i Žarko Veselinović dok je treći suvlasnik postao Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste i dugogodišnji saradnik Zvonka Veselinovića.

Firma Inkop je  većinski vlasnik i firme Granit peščar iz Ljiga, koja se već godinama nalazi na spisku najvećih poreskih dužnika. I sam Inkop, kako je otkrio Insajder, duguje državi za porez, ali mu je 2016. odloženo plaćanje poreskog duga u visini od oko 380.000 evra na pet godina.

Za kosovske biznismene Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića vezuju se brojne afere, a protiv njih su u prethodnom periodu vođeni različiti sudski postupci.

Obojica su se našla na optužnici Specijalnog tužilaštva 2011. godine i to za prisvajanje 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga, ali su od ovih optužbi pravosnažno oslobođeni 2016.

Oslobađajuća odluka doneta je i u postupku za nelegalno iskopavanje šljunka na Koridoru 10, a u ovom postupku osim njih dvojice na optužnici našli su se i Ivan Stamenović i kruševački biznismen Goran Makragić.

Radoičić i Veselinović prethodnih godina povezivani su i sa organizovanim kriminalom, pa je 2003. Veselinović hapšen pod sumnjom da je jedan od organizatora preprodaje više od tri kilograma heroina, dok je Radoičiću suđeno zbog otmice makedonskog biznismena. Obojica su oslobođeni odgovornosti za ova krivična dela.

Radoičića kosovsko tužilaštvo traži i u vezi s postupkom koji se vodi za ubistvo Olivera Ivanovića, a u optužnici se navodi da su on i Veselinović vođe organizovane kriminalne grupe koja stoji iza brojnih krivičnih dela.

Protiv Milana Radoičića kosovsko tužilaštvo podnelo je početkom 2019. i krivičnu prijavu za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima.

Optužbe o umešanosti dvojice biznismena u ubistvo Olivera Ivanovića predstavnici vlasti u Beogradu odbacuju nazivajući ih političkim, a kao argument navode i to da je Radoičić prošao poligraf.

https://www.danas.rs/drustvo/firma-veselinovica-i-radoicica-novi-vlasnik-preduzeca-za-izgradnju-puteva-iz-novog-pazara/