Godinu i po dana za sanaciju oko 70 km lokalnih puteva oko istočnog kraka Koridora 10 – Južne vesti

Lokalni putevi od Niša do Dimitrovgrada, koji su delimično oštećeni i tokom izgradnje istočnog kraka Koridora 10, trebalo bi da budu sanirani za godinu i po dana, jer je to rok u ugovorima koje je danas potpisao v.d. direktora Koridora Srbije Zoran Babić. Rekonstrukcija oko 70 km puta koštaće skoro 20 miliona evra i isplatiće se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i republičkog budžeta.

Sredinom novembra prošle godine su iz Koridora Srbijenajavili da će dotrajale deonice oko istočnog kraka Koridora 10 biti sanirane i da će doći kraj mukama meštana pojedinih sela koji zbog lošeg puta teško dolaze do Niša, Pirota, Bele Palanke i Dimitrovgrada.

U Koridorima kažu da je sada to i zvanično jer su potpisani ugovori. Ugovor putevi 1; foto: Koridori SrbijePotpisani ugovori za sanaciju oko 70 km puta kod Niša, Pirota i Dimitrovgrada; foto: Koridori Srbije

Za izvođača radova izabrana je bugarska firma Trace, potpisana su tri ugovora za sanaciju po deonicama, čija je ukupna vrednost skoro 20 miliona evra, a rok za rekonstrukciju je 18 meseci.

Rehabilitacijom navedenih deonica unapređuje se postojeća putna mreža koja povezuje autoput, lokalne i regionalne centre i podiže nivo opšte bezbednosti drumskog saobraćaja. Takođe, obezbeđuju se uslovi za brži ekonomski rast i razvoj turizma za koje već postoje izuzetne prirodne pogodnosti i bogato kulturno-istorijsko nasleđe (specijalni rezervat prirode Jerma, park prirode Stara Planina, manastiri Sukovo, Poganovo i Sveti Ilija) – navode u saopštenju.

Saniraće se putevi kod Niša, Pirota i Dimitrovgrada, pa su i ugovori tako podeljeni u tri partije, a potpisali su ih u Gradskoj upravi Pirot v.d. direktor Koridora Srbije Zoran Babić i investitor.

Podsetimo, kako su najavili u Koridorima na ovim deonicama radiće se proširenje postojećeg puta gde god je to moguće, uklanjanje postojećeg asfalta i nadogradnja postojećeg kolovoza novim slojem, uređenje postojećih zemljanih kanala, kao i izgradnja novih, sprovođenje mera intervencije na propustima i vertikalna i horizontalna saobraćajna signalizacija i oprema.

Putevi koji se rekonstruišu:

Celina 1: 

1.1       deonica puta Niška Banja-Crvena Reka (14,821 km)

–           poddeonica 1. Niška Banja-Jelašnica (3,460 km)

–           poddeonica 2. Skretanje za Bancarevo-Most 9a (0,493 km)

–           poddeonica 3. Bancarevo-Ploče (3,690 km)

–           poddeonica 4. Ploče-Crvena Reka (7,178 km)

1.2       deonica puta Donja Glama – čvor Bela Palanka (4,794 km)

1.3       deonica puta skretanje za Pajež ka Donjoj Glami (6,408 km)

1.4       deonica puta Niška Banja-Konjički klub (2,162 km)

Celina 2: 

2.1       deonica puta: Sadikov Bunar – Blato (3,086 km)

2.2       deonica puta: Pirot (mali most) – Kitka (kamenolom) (6,150 km)

2.3       deonica puta: Manastir Sv. Ilija – Rsovci (2,260 km)

2.4       deonica puta: Sopotska petlja – ulaz u Pirot (Industrijska zona) (4,200 km)

2.5       deonica puta: Slavinja – Izatovci i Protopopinske vodenice – Smilovci (6,000+2,243=8,243 km)

Celina 3: 

3.1       deonica puta: čvor Trnski Odorovci (22303) –  čvor Sukovo (10,080 km)

–           poddeonica 1. Manastir-Komje (4,000 km)

–           poddeonica 2. Gornja Držina- čvor Sukovo (6,080 km)

3.2       deonica puta: čvor Dimitrovgrad – ukrštanje sa lokalnim putem za mesto Verzar (7,860 km).

https://www.juznevesti.com/Ekonomija/Godinu-i-po-dana-za-sanaciju-oko-70-km-lokalnih-puteva-oko-istocnog-kraka-Koridora-10.sr.html