Istorijski momenat koji treba da iskoristimo: „Sve to Srbija gradi“ – B92

Beograd — Stotine izgrađenih kilometara puteva i onih čija je gradnja u toku rezultat činjenice da je „zemlja ojačala“.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: bogdanhoda/Shutterstock

Ilustracija: bogdanhoda/Shutterstock

To je nedavno izjavio Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i dodao su to rezultati velike posvećenosti, energije i ritma koji je nametnuo predsednik Aleksandar Vučić.

„Kada saberemo sve što je u Srbiji urađeno do 2012. manje je od onoga što je od tada urađeno, ili se radi ili je u početnoj fazi“, rekao je Antić za TV Tanjug.

„Od 2012. godine do danas izgrađeno je i pušteno u saobraćaj nešto malo manje od 350 km auto-puteva i brzih saobraćajnica, pušteni su istočni i južni krak Koridora 10, Miloš Veliki, delovi obilazice oko Beograda… a u ovom trentuku realizuje se 324,6 kilometara puteva“, rekao je Antić i naglasio da ne pravi razliku između onoga što rade Koridori Srbije i Putevi Srbije, jer „sve to Srbija gradi“.

Ovo je kako kaže, istorijski momenat koji Srbija treba da iskoristi, a to je posledica stabilnosti i percepcije državnog vrha i vlade da ulažu u ključne infrasturktune projekte, što je, dodaje, važno za našu ekonomiju.

„Gradi se 324 kilometra auto-puteva i brzih saobraćajnica“

Svaki putni pravac, kako kaže, nije samo saobraćajnica već motiv za građane da ostanu tu da žive, a ujedno je i poziv za nove investitore, za kapitalna ulaganja.

Antić koji je pobrojao sve puteve koji su izgradnji u Srbiji rekao je da se očekuje uskoro i ulaz u tunel Iriški venac, koji će biti najduži u Srbji, dugačak 3,5 kilometara. a oslobodiće Frušku goru teškog terentnog saobraćaja.

Podsetio je da se radi most preko Save kod Šapca, te da je realizacija 43 procenta.

Trenutno je najveći intenzitet radova od Pojata do Kruševca, rekao je i naglasio da se nada da će do marta dovesti autoput do Kruševca.

Izrazio je očekivane da će sredinom 2023. biti gotova deonicu Kraljevo – Čačak, a da će se do sredine 2024. spojiti od Kruševca do Kraljeva.

Naveo je i da uspevaju da prevaziđu nedostatak radnika iako se zna da nema građevinskog inženjera na birou, da nema kamiona i mašine koji stoji i da ljudi rade punom parom.

Dodaje da se 1. novembra očekuje početak radova na „auto-putu mira“ na sektoru od Niša do Merošine.

„Saobraćajna kičma“ Srbije VIDEO

„Ključni motor razvoja je posvećenost, fokusiranost, neverovatan ritam rada koji je nametnuo predsednik Vučić“, rekao je Antić.

Naglasio je da je za sve to važna i politčka stabilnost između najznačajnih partija koje vode Aleksandar Vučić i Ivica Dačić.

„Nemojte nikada da zaboravite da je Srbija 2012. bila u teškoj i kompleksnoj finansijskoj sitauciji, sve je bilo pred pucanjem, hrabre odluke da se 2014, godine ide u ekonomsku konsolidaciju su otvorili ovu perspektivu“, rekao je Antić.

Politička ekonomska stablnost, putevi, mogućnost snabdevanja elektricnom energijom i gasom su ključni elemetni za investicije, kao i radnici visokokvalitetni obrazovani koji mogu da učestvuju u visokotehnološkim projektima, rekao je Antić i dodao da Srbija sve to ima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

https://b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=09&dd=06&nav_id=1917029