Iz NKD tvrde – naplatne stanice „na divlje“ u Nišu, Putevi Srbije negiraju – N1 Info

Tri od četiri nove naplatne stanice oko Niša krenule su da se grade pre dobijanja građevinskih dozvola, od kojih se, tvrde u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju, jedna čak gradi na parcelama čije vlasništvo nije regulisano. Došli su do dokumenta koji navodi na zaključak da Vlada Srbije naknadno pokušava da legalizuje gradnju autoputa prema Bugarskoj. Iz Puteva Srbije poručuju da su radovi na spornim stanicama krenuli uz svu potrebnu dokumentaciju.

Odluka Vlade Srbije o izradi izmena i dopuna Prostornog plana autoputa Niš-bugarska granica došla je 18. oktobra.

„Sad kad je sve maltene završeno, donose se planski dokumenti koja praktično treba da legalizuju ceo koridor prema Bugarskoj“, kaže Danijel Dašić iz NKD.

U NKD napominju i ono što bi – ne samo inženjeri i pravnici u Srbiji morali da znaju – prostorni plan je osnova za izgradnju bilo kakvog objekta, jer se jedino na osnovu njega mogu potom raditi planovi generalne i detaljne regulacije. I on mora biti urađen isključivo pre gradnje.

„Problem je u tome što mi nemamo i dalje ni jedan dokument koji pokazuje da su naplatne stanice koje trenutno se grade – Niš-Crveni Krst, Niš-Malča i Niš-Matejevac (Istok) su uopšte negde upisane i predviđene na bazi nekog strateškog razmišljanja“, kaže Dašić.

Nezadovoljstvo u Nišu izazvala je upravo činjenica da se potencijalno najprometniji izlaz na autoput – Niš-sever ili u papirima Crveni Krst, nalazi na samo tri kilometra od centra grada, a stotinak metara od prvih kuća. Očekuju se gužve, te se zato dovodi u sumnju to da je iko razmišljao o interesu građana Niša.

„Imamo samo građevinske dozvole i prijavu početka radova, koje, kad uđemo malo u detalje postaju još zanimljivije“, kaže Dašić.

Naročito naplatna stanica Niš-Matejevac, odnosno – istok. „Zanimljivo“ je, prema NKD-u, to što je počela da se gradi dan pre dobijanja građevinske dozvole, a skoro mesec dana pre nego što je prijavljen početak radova.

„Čitanjem dozvole i same prijave radova, mi vidimo da je investitor počeo da gradi naplatnu stanicu na zemljištu koje nije njegovo“, kaže Dašić.

Dodaje da je dozvola izdata „samo na osnovu izjave investitora da je zemljište njegovo“.

N1: Ko bi trebalo da reaguje na ovo, ako čuje, da potraži dokumentaciju?

„Nažalost, mislim da u Ministarstvu građevine nemamo nekog kao što je rektorka Beogradskog Univerziteta. Prvo imate građevinsku inspekciju koja bi trebalo da reaguje – i na republičkom i na lokalnom nivou“, kaže Dašić.

Rokovi za puštanje – i naplatnih stanica, i gradskih karata, već su probijeni. U Putevima Srbije za N1 kažu – novi rok je prvi decembar, osim za stanicu Niš-istok, koja će u funkciji biti od Nove godine. Tvrde takođe, da su sve naplatne stanice krenule da se grade po dobijanju građevinskih dozvola, bez ulaženja u detalje.

http://rs.n1info.com/Vesti/a546184/Iz-NKD-tvrde-naplatne-stanice-na-divlje-u-Nisu-Putevi-Srbije-negiraju.html