Izgradnja državnih puteva vrlo unosan biznis – za Borovicu, Čumeta, Zvonka Veselinovića – 021.rs Novosadski informativni portal

Novac za izgradnju i održavanje puteva već dve decenije troši se bez adekvatne kontrole, a ove poslove u najvećoj meri dobijaju firme čiji su vlasnici bliski strankama.

Kako piše Insajder, ništa se nije promenilo ni nakon izveštaja Državnog revizora koji je pre šest meseci objavio izveštaj u kom se navodi da je Javno preduzeće „Putevi Srbije“ tokom 2018. i 2019. godine potrošilo čak 430 miliona evra mimo tendera, pri čemu se najveći deo ovako dodeljenih poslova odnosi se na održavanje puteva.

 

Najsigurniju zaradu u poslovima sa putevima, kako pokazuje istraživanje Insajdera, privatne firme imaju na održavanju puteva jer su to poslovi koji se rade konstantno, svake godine. Ove poslove država privatnim firmama godinama dodeljuje bez tendera.

 

Jedini tender država je raspisala tek 2017. i to samo za deo putne mreže, odnosno za samo 3.000 od 16.000 kilometara. Ugovori su sklopljeni u aprilu 2018. na tri godine, ali je stanje tek neznatno promenjeno, a kontrola nije uspostavljena.

 

Tako ovaj unosan posao za državu i dalje u najvećoj meri radi uzak krug firmi, preduzeća za puteve, teritorijalno raspoređenih po Srbiji i to, po ugovoru potpisanom još 1992. uz brojne anekse. Ugovor su dobile kao društvena preduzeća, a iako u međuvremenu privatizovane i više puta menjale vlasnike, ove firme i dalje imaju svoje zagarantovane poslove.

 

Od obnove zemlje, do održavanja puteva

 

Na obnovi zemlje posle NATO bombardovanja, u vreme kada je fukcioner SPS-a Milutin Mrkonjić bio Direktor direkcije za obnovu, najveći deo poslova radile su firme Dušana Borovice koji se 2007. zvanično navodi kao finansijer SPS-a.

 

Posle demokratskih promena, na poslovima za državu bio je angažovan i Ljubiša Buha Čume, tada pripadnik zemunsko-surčinskog klana koji je iz sveta kriminala odlučio da uđe u svet biznisa kupujući mašinu za asfaltiranje puteva.

 

U procesu privatizacije preduzeća za puteve od 2003. praktično gospodar puteva u Srbiji postaje Nibens grupa Mila Đuraškovića. On se devedesetih prvo bavio poslovima sa gorivom. U putarski posao ulazi 2003. kupovinom PZP Niš, 2005. ulazi u vlasništvo PZP Vranje, pa PZP Kragujevac i PZP Beograd. Njegovi partneri u putarskom poslu u jednom periodu bili su i vlasnik Delte Miroslav Mišković i njegov sin Marko

 

Đuraškovićeva preduzeća su, kada je bio na vrhuncu, zapošljavala oko 5.000 ljudi, a Nibens grupa u jednom trenutku održavala je čak 6.600 kilometara puteva. Prema zvaničnim izveštajima, Đuraškovićeve kompanije za izbornu kampanju 2007. donirale su SPS sa 1,5 miliona dinara.

 

U maju 2011. Đurašković je priveden zbog sumnje za izvlačenje novca iz privatizovane firme FAM Kruševac. Ubrzo je pušten da se brani sa slobode, a godinu dana kasnije, nakon što su vladu formirali SNS i SPS, ponovo je priveden i to zajedno sa Miroslavom i Markom Miškovićem zbog sumnje da su nezakonito izvlačili imovinu i sredstva iz privatizovanih putarskih preduzeća. 

 

Sud 2017. odbacuje optužbe za izvlačenje novca iz putarskih firmi. Osuđeni su prvostepeno u ponovljenom postupku za poresku utaju 2019. i to Miroslav Mišković na dve i po godine zatvora, njegov sin na godinu dana kućnog pritvora, a Milo Đurašković na četiri godine i tri meseca zatvora. Nibens grupa počela je da propada već posle prvog hapšenja Đuraškovića 2011. godine.

 

Propast Nibensa, rast Inkopa   

 

Prema podacima iz zvaničnog dokumenta Puteva Srbije vezano za zimsko održavanje puteva auto-puteva, trenutno najveći broj kilometara auto-puta održava firma Srbija auto-put i to 544 kilometara.

 

Zvanično se kao vlasnik vodi Miloje Blizanjac. Iako je reč o najvećoj firmi za održavanje puteva, o Blizanjcu je zapravo jako malo informacija u medijima, nema njegovih izjava, a u poslednje vreme se pominje kao jedan od kupaca valjevske pivare. Sagovornici Insajdera, međutim, kao pravog vlasnika Srbija auto-puta navode Batrića Radunovića i pre i posle promene vlasti 2012. 

 

Batrić Radunović je jedini vlasnik PZP Požarevac. Poznato je da je bio u Skupštini FK Partizan kada je na čelu kluba bio Dragan Đurić.  

 

Poslednjih godina, kao novi igrači u poslu izgradnje i održavanja puteva pojavljuju se biznismeni sa Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić

 

U poslove sa putevima, Veselinović je ušao prvo preko firme Inkop iz Ćuprije koja je 2014. dobila posao na gradnji Koridora 11, kao podizvođač Energoprojekta, koji je po međudržavnom ugovoru, bez tendera angažovala kineska firma Šandong. Zvonko Veselinović nikada nije krio da stoji iza firme Inkop, a u septembru 2018. i kao zvanični vlasnici su upisani on, njegov brat Žarko Veselinović i Milan Radoičić. 

 

Dok je za Veselinovića javnost saznala još 2011. kada su Srbi sa Severa postavili barikade kako bi sprečili Prištinu da preuzme kontrolu nad administrativnim prelazima, za Radojičića, kao neformalnog vođu Srba Severa Kosova, šira javnost čula je tek nakon ubistva Olivera Ivanovića za koje ga u Prištini sumnjiče, a u Beogradu proglašavaju nevinim.

 

Radoičić je u međuvremenu postao potpredsednik Srpske liste na Kosovu, jedine liste na Kosovu i Metohiji koju podržava zvanični Beograd.

ShopiNS

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H

Ostalo iz kategorije Info – Srbija

Stamatović: Ne planiram da pređem u SNS

Ne planiram da pređem u Srpsku naprednu stranku (SNS), stoga mogu da kažem da nisu tačni navodi da će se to dogoditi, rekao je predsednik opštine Čajetina i lider Zdrave Srbije Milan Stamatović.

Na Kosovu više od 100 novih slučajeva korone

Na Kosovu su u poslednja 24 sata zabeležena 103 nova slučaja korona virusa, a od posledica zaraze preminula je još jedna osoba, saopštio je danas Institut za javno zdravlje u Prištini.

https://www.021.rs/story/Info/Srbija/273525/Izgradnja-drzavnih-puteva-vrlo-unosan-biznis-za-Borovicu-Cumeta-Zvonka-Veselinovica.html