Komšijama za auto-put do Srbije fali još 1,7 milijardi evra – B92

Podgorica — Nova ažurirana lista prioritetnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori sadrži 152 projekta, a ukupna procenjena vrednost je 6,3 milijarde evra.

Izvor: Vijesti, Poslovni dnevnik

Foto: MakDill/Shutterstock

Foto: MakDill/Shutterstock

Reč je o projektima iz energetike, saobraćaja, zaštite životne sredine, komunalne infrastrukture, zdravstva, prosvete, kulture, sporta i digitalne infrastrukture koji bi se gradili novcem iz državnog budžeta, te državnih preduzeća, evropskih projekata, kredita ili kroz javno-privatno partnerstvo, pišu Vijesti.

U području energetike nalazi se 13 projekata, čija je ukupna vrednost milijardu i 61 milion evra.

Najviše vredi HE Komarnica, čiji su troškovi izgradnje procenjeni na 271 milion evra. Tu hidroelektranu gradila bi Elektroprivreda CG od svog novca i kroz povoljne kredite.

Na listi je i izgradnja Jadranko-jonskog gasovoda, odnosno deonice kroz Crnu Goru, čija je vrednost 210 miliona evra. Predviđena je i obnova TE Pljevlja i toplifikacija grada, vredna 61 milion evra. Još u novembru 2019. za taj projekat je izabran kineski DEC, sa domaćim partnerima Bemaxom, BB Solarom i Permonteom.

Predviđena je, između ostalog, i izgradnja vetroelektrane Gvozd vredne 61 milion evra, kao i plutajuće solarne elektrane na jezeru Slano vredne 50,4 miliona evra. Za širenje i unapređenje prenosne i distrubucijske mreže potrebno je 210 miliona evra.

Planirano je 14 saobraćajnih projekata, a ukupna vrednost je 3,7 milijardi evra.

Na spisku se nalaze sve četiri preostale deonice auto-puta Bar – Boljare, za koje će trebati 1,7 milijardi evra. Za deonicu Mateševo – Andrijevica, za koju vlada očekuje povoljne evropske kredite i da će gradnja početi krajem ove godine, potrebno je 295 miliona evra, prenosi Poslovni dnevnik.

Za deonicu Bar Đurmani – Farmaci treba 440 miliona evra, za Farmaci – Smokovac 233 miliona, a za deo od Andrijevice do granice sa Srbijom 731 milion evra.

Na listi se nalazi i tzv. primorska varijanta Jadransko-jonskog auto-puta, čiji su troškovi izgradnje procenjeni na milijardu i 13 miliona evra.

Na spisku, međutim, nema tzv. kopnene varijante Jadransko-jonskog auto-puta. Ta deonica nalazi se u programu Crna Gora sad – saobraćajni krvotok, kojeg je predstavio crnogorski premijer Zdravko Krivokapić u novembru 2021. godine.

Ministarstvo kapitalnih investicija pre usvajanja ove liste vladi je dalo mišljenje da je u prostorni plan potrebno uvrstiti kopnenu varijantu Jadransko-jonskog auto-puta, a da je prioritet sada primorska varijanta brze saobraćajnice jer ima veći stepen pripremljenosti projekata.

Na spisku se nalazi i obnova preostalih deonica železničke pruge od Bara do granice sa Srbijom za šta je potrebno 246,5 miliona evra, kao i modernizacija železničke pruge Podgorica – Tuzi do granice s Albanijom u vrednosti od 84,4 miliona evra.

Predviđeno je i produbljivanje dna u vodenom području Luke Bar i unapređenje lučke infrastrukture u vrednosti od 30,5 miliona evra, kao i modernizacija Aerodroma Podgorica (94,8 miliona evra) i Aerodroma Tivat (72,1 milion evra).

Na listi je i brza saobraćajnica Podgorica – Nikšić – Sarajevo, za koju će biti potrebano 275 miliona evra, a nalazi se u predlogu delimičnog finansiranja iz evropskih fondova. Predviđena je i izgradnja železničke pruge Nikšić – Trebinje, vredne 180 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

https://www.b92.net/biz/vesti/region/komsijama-za-auto-put-do-srbije-fali-jos-1-7-milijardi-evra-2090845