Kupce električnih automobila u Srbiji čeka mnogo problema, jedan se izdvaja – B92

Dok u Srbiji još nismo dobacili ni do stotog električnog punjača, širom Evrope ih trenutno ima oko 374.000 javno dostupnih.

Izvor: B92, Blic

Foto: B92/NĆ

Foto: B92/NĆ

Dok prodaja ovih vozila iz godine u godinu raste, a podstiču je subvencije Ministarstva za zaštitu životne sredine, domaće tržište i infrastruktura, kako kažu upućeni, još nije ni blizu dovoljno prilagođeno ovim vozilima.

„Tržište Srbije za e-automobile nije prilagođeno. Ti kreneš u Grčku električnim autom i negde na našem auto-putu ostaneš bez struje. Ako nemaš sreće da si u blizini nekog od retkih brzih punjača, moraš da platiš hotel da bi sačekao 10 sati da se napuni, što ćemo se složiti uopšte nije praktično“, kažu za Blic iz jedne auto-kuće u Srbiji koja između ostalog i sama prodaje električne automobile.

Kada uporedimo sa evropskim tržištem, na kom na svakih 100 kilometara puta ima 5 ultra-brzih punjača (računajući samo javne, ne i privatne punjače), a da bi tamošnja potražnja bila u potpunosti zadovoljena u planu je izgradnja još nekoliko miliona punjača, vidimo tačno koliko kaskamo za tim tržištem koje je i samo u razvoju.

Foto: B92/NĆ

Foto: B92/NĆ

U Srbiji, prema podacima JP „Putevi Srbije“, ima preko 16.000 kilometara državnih puteva, i oko sedamdesetak punjača (od kojih najveći deo uopšte i nije na putevima te je u neku ruku nezahvalno računati ih) dobijemo podatak da imamo jedan punjač na, otprilike, svakih 230 kilometara puta.

U više navrata, na primer tokom potpisivanja ugovora sa Stellantisom i tokom nedavne posete Naučno-tehnološkom parku Beograd, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je nerazvijena infrastruktura jedan od ključnih problema.

„Mora da se uradi infrastruktura za punjenje električnih vozila. Moramo imati jeftine struje, a da bismo to postigli moramo imati obnovljive energije. A da bismo to uradili trebaće nam reverzibilne elektrane. Moramo da radimo što više, pošto od 2035. neće više biti klasičnih vozila“, istakao je Vučić nakon sastanka predstavnika kompanije Stellantis koji su takođe istakli isti problem.

Foto: B92/NĆ

Foto: B92/NĆ

Prema procenama trenutno u Srbiji ima nešto više od 70-ak punjača, od kojih je najveći broj sporih punjača, i koji se nalaze i na auto-putevima (tj. odmaralištima i naplatnim rampama), ali i garažama hotela, šoping molova, i javnim garažama.

Na instaliranju punjača rade i javna preduzeća i privatne kompanije.

„U sklopu putne modernizacije u Republici Srbiji, JP Putevi Srbije je u toku 2017. godine, instaliralo pet punjača za električne automobile“, kažu za Blic iz tog preduzeća“.

Navedeni punjači su instalirani na strateški ključnim tačkama na auto-putevima, odnosno na ulazima u Srbiju i to na naplatnim stanicama „Preševo“, „Šid“, „Dimitrovgrad“, „Subotica“ , kao i na centralnoj lokaciji u zemlji, na prostoru bivše naplatne stanice „Beograd“ kod Bubanj potoka, ali ovaj poslednji je kasnije premešten u blizini naplatne stanice „Ljig“.

Pored toga kako navode iz JP „Putevi Srbije“ u 2021. godini instalirano je i 3 ultra-brza punjača snage 175 kw. Oni se nalaze na naplatnoj stanici „Beograd“, smer Niš-Beograd, i platou bivše naplatne stanice „Niš“ (jedan u smeru ka Beogradu, a drugi u smeru ka Nišu).

Foto: B92/NĆ

Foto: B92/NĆ

„JP Putevi Srbije u saradnji sa resornim ministarstvom ima nameru da nove deonice auto-puteva oprema sa električnim punjačima“, kažu dodajući da trenutno raspisuju tender koji će obuhvatiti još 10 elektro-punjača na javnim putevima.

Svi ovi punjači, kako napominju iz javnog preduzeća su trenutno besplatni za korišćenje.

„U ovom trenutku, četiri elektro-punjača su povezana na platformu Charge&Go. Ova platforma posredstvom aplikacije omogućava nadzor i upravljanje nad sistemom punjača, kao i naplatu punjenja (kada se steknu zakonski uslovi)“, navode dodajući da je plan da se i ostali punjači podignu na istu platformu.

Iz kompanije Charge&Go, koja je nedavno dobila sredstva iz zajedničkog projekta Svetske banke i EU za finansiranje srpske istraživačke i startap zajednice, navode da oni u svojoj mreži trenutno imaju 44 punjačka mesta.

„Plan je da se mreža punjača proširi sa još 30 lokacija, tj. 60 punjačkih mesta“, kaže direktor te kompanije, Miloš Kostić ističući da je plan da do kraja godine u svojoj mreži imaju oko 100 punjača.

Kako je on pojasnio, investicija u jedan punjač zavisi od vrste punjača koja se instalira.

„U slučaju kućnih, sporijih, punjača instaliranje izađe oko 1.000 evra, dok ultra-brzi punjači, snage od 50 pa čak i do 300 kilovata (kW), koštaju od 30.000 evra pa na više“, kaže Kostić.

Foto: B92/NĆ

Foto: B92/NĆ

Što se tiče plaćanja, on je objasnio da se ono naplaćuje po minutu punjenja.

„Punjenje baterije elektirčnog automobila vas kod kuće košta oko 1,5 evra na 100 kilometara pređenih, a ako punite na punjačkom mestu ono vas košta oko 4 ili 5 evra za 100 pređenih kilometara, tj. naplaćuje se nekih 0,08 evra po minutu“, dodaje Kostić.

Subvencije ministarstva

Trenutno u Srbiji je na snazi Uredba o subvencionisanju električnih vozila, od motora do automobila, konkurs je u toku, a zahteve za subvenciju moguće je podneti Ministarstvu zaštite životne sredine i to do 31. oktobra ove godine.

Visina subvencije zavisi od tipa vozila, a iznosi se kreću od 250 evra do 5.000 evra.

Uredbom su definisane subvencije za pet kategorija vozila: mopede i lake tricikle, motocikle, putnička vozila sa najviše devet sedišta, zatim vozila vrste M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon i vozila M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima barem jedan električni motor.

Stanje u Evropi

Dok je u Srbiji trenutno registrovano nešto više od 4.000 električnih i hibridnih automobila, prema zvaničnim podacima prošle godine je u svaki 11 novi auto kupljen u Evropi je bio električni, pokazuju podaci Asocijacije evropskih proizvođača automobila.

Dok u Srbiji još uvek nismo dobacili do stotog električnog punjača, širom Evrope ih trenutno ima oko 374.000 javno dostupnih. To jest, u Evropi na 100 kilometara javnog puta trenutno ima instaliranih 5 ultra brzih punjača.

„Kako bi uspeli da isprate potražnju, Evropi treba još oko pola miliona javnih punjača godišnje do 2030. i još jedan milion godinu nakon te“, kaže za Rojters, stručnjak za e-automobile Serž Kol.

Prošle godine prodaja električnih vozila u Evropi je rasla 63,1 odsto, na skoro 878.500 automobila, a prodaja hibrida za 70,7 odsto na oko 867.100 prodatih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

https://www.b92.net/automobili/aktuelno.php?yyyy=2022&mm=05&nav_id=2163339