Leskovac: Tri prioriteta za građevinsku sezonu | Srbija – Večernje Novosti

Leskovčani planiraju uređenje centralnog trga i obnovu prilaza gradu iz pravca Bojnika i Vlasotinca. JP „Urbanizam i izgradnja“ računa i na pomoć JP „Putevi Srbije“

PRIPREMAJUĆI se za novu građevinsku sezonu, leskovačko JP „Urbanizam i izgradnja“ najavljuje formiranje novog gradskog trga i uređenje državnih puteva koji od grada na Veternici vode ka Vlasotincu i Bojniku.

Sve tri pomenute investicije su od najvećeg značaja za ovdašnju lokalnu samoupravu i trebalo bi da budu realizovane do kraja ove godine. Jedina razlika je u tome što će Leskovčani gradski trg urediti o vlastitom trošku, dok će rehabilitacija dve državne saobraćajnice – po svemu sudeći – biti finansirana sredstvima JP „Putevi Srbije“.

Pročitajte još:Grad najveći investitor

– Planiramo uređenje 11.000 kvadrata javne površine u strogom centru grada, a projektovana vrednost prve faze radova iznosi oko 236 miliona dinara. Izrada tehničke dokumentacije je u završnoj fazi, pa će prostor između Robne i Modne kuće, te trotoari duž Bulevara oslobođenja konačno dobiti novi i lepši izgled – objašnjava generalni direktor JP „Urbanizam i izgradnja“ Novica Nikolić.

U međuvremenu, JP „Putevi Srbije“ je okončao javnu nabavku za rehabilitaciju šest kilometara puta od Leskovca ka Vlasotincu, do mosta na Južnoj Moravi, i u taj posao će biti uloženo oko 230 miliona dinara. Dodatnih 37 miliona će investirati sama lokalna samouprava kako bi na toj trasi – u Ulici Sime Pogačarevića i u delu stare obilaznice – bila postavljena nova kanalizaciona mreža.

VODOVOD IZGRADNjA šest kilometara nedostajuće vodovodne mreže od Sejanice do Kovačeve bare će koštati 18,5 miliona. Osam miliona dinara biće izdvojeno za rekonstrukciju vodovoda u Ulici Ivana Milutinovića, a uskoro počinju i radovi na podbušenju državnog puta kod Badinca, kako bi se ovo selo – sa završenom sekundarnom mrežom – priključilo na gradski vodovod.

– Sličnu podršku „Puteva Srbije“ očekujemo i za posao koji nam predstoji u Ulici Rade Žunića, odnosno za takozvani Bojnički put. Zbog toga je u gradskom budžetu planirano da u toj ulici ove godine rekonstruišemo vodovodnu mrežu, te postavimo ulično osvetljenje – dodaje Nikolić.

Za nastavak izgradnje saobraćajnica sa pratećom infrastrukturom u „Zelenoj zoni“ je planirano 33,6 miliona, dok će u izgradnju obilaznice oko Svetolijskog groblja biti uložena gotovo 23 miliona dinara. Asfaltiranje gradskih ulica – Ustaničke i Kneginje Ljubice, te Dalmatinske, u naselju Ančiki – koštaće oko osam miliona dinara, a u toku su još obnova svih stepenišnih prilaza Parku devet Jugovića, kao i izgradnja toplovoda i trafostanice za potrebe novosagrađene sportske hale u centru grada. Ove investicije su vredne osam, a milion dinara više je namenjeno parternom uređenju prostora oko pomenutih objekata.

ČESMA

U ZNAK sećanja na borce koji su izgubili živote u ratovima devedesetih godina prošlog veka, kod Garetove palate će biti podignuta spomen-česma. Za taj projekat i parterno uređenje prostora je opredeljeno 5,5 miliona dinara.

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:783512-Leskovac-Tri-prioriteta-za-gradjevinsku-sezonu