Mali u Kosjeriću: „Prioriteti izgradnja puteva i dovođenje investitora“ FOTO – B92

„Prioritet u opštini Kosjerić je izgradnja desetina kilometara novih puteva i aktiviranje privredne zone i dovođenje jednog ili dva investitora.“

Izvor: Tanjug

Foto: Printskrin, Instagram/mali_sinisa

Foto: Printskrin, Instagram/mali_sinisa

To je izjavio ministar finansija Siniša Mali posle sastanka sa rukovodstvom ove opštine.

„Kosjerić ima važno mestu u programu Srbija 2025. Plan je da se kroz program investira preko 14 milijardi evra u sve projekte koji su važni za svaku lokalnu samoupravu. Kosjerić je jedna od opština koja ima velikih potencijala, ali treba još puno da se uradi. Dodatnim ulaganjem u infrastrukturu u privrednoj zoni i njenom aktiviranju otvoriće se nova radna mesta, a svako novo radno mesto je najzdraviji izvor prihoda i punjenja budžeta opštine“, rekao je Mali.

Ministar finansija naglasio je da će se u narednom periodu puno uložiti i u rešavanje problema aero-zagađenja u Kosjeriću.

„Vlada će pomoći u konverziji Toplane sa mazuta na gas, zameni energenata u individualnim ložištima, pošumljavanju kako bi se kroz sve te projekte zagađenost u Kosjeriću smanjila za 70 odsto“, rekao je Mali.

Ministar finansija najavio je i da će u Kosjerić poslati i tim koji će pomoći ljudima iz lokalne samouprave da izrade stabilan, održiv i razvojni budžet Kosjerića, najavio je Mali.

Tokom boravka u Kosjeriću ministar Siniša Mali posetio je selo Vardu i razgovarao sa ženama iz Udruženja „Vardanke“.

Njih 15 osnovalo je pre dve godine udruženje kako bi unapredile položaj žena na selu, brinule i pružale pomoć starijim licima i deci. Izrađuju ručne radove, suvenire, prikupljaju lekovito bilje i organizuju humanitarne akcije, od kojih je jedna i za nabavku dva ambulantna vozila za Dom zdravlja u Vardi.

Ove žene kažu da imaju veliku podršku lokalne samouprave, a krenule su od akcije osnivanja vrtića u selu.

„Želele smo da pružimo i našoj deci koja žive na selu iste mogućnosti kao što ih imaju deca u gradu. Imamo dosta male dece i nemaju svi roditelji mogućnost da ih svaki dan vode u Kosjerić. Otvorili smo vrtić, opremili smo igraonicu , a u saradnji sa vrtićem dobili smo poludnevni boravak za decu od tri do pet i po godina. Sada očekujemo odobrenje Ministarstva prosvete za produžetak boravka“, kaže članica Udruženja žena „Vardankanke“ Aleksandra Blagojević.

Ministar Siniša Mali i direktor Telekoma Vladimir Lučić poklonili su Udruženju „Vardanke“ 4 laptopa, štampač i internet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=03&dd=24&nav_id=1832121