Mihajlović: Gradnja dva nova autoputa od leta, počinje novi investicioni ciklus – N1 Info

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da ovog leta počinje izgradnja dva nova autoputa, duga oko 130 kilometara – na Moravskom koridoru od Preljine do Pojata i autoputa Beograd-Sarajevo ka Republici Srpskoj.

To je početak novog investicionog ciklusa u infrastrukturi vrednog 5,2 milijarde evra, a osim autoputeva ulagaćemo u železnicu, aerodrome i vodni saobraćaj, rekla je Mihajlovićeva za Blic.

Ona je istakla da se o gradnji autoputa od Preljine do Pojata, dugog 110 kilometara, pregovara sa jednom od najvećih svetskih građevinskih kompanija, američkim „Behtelom“, a investicija je vredna 800 miliona evra.

Drugi autoput čija gradnja počinje ovog leta je Beograd–Sarajevo, deonica od Kuzmina do Sremske Rače, odnosno do Republike Srpske.

Reč je o deonici dugoj 17 kilometara, sa novim mostom preko Save, ukupne vrednosti 220 miliona evra. Prvo ćemo graditi most koji je najzahtevniji i zato cela deonica toliko košta. Izvođač je turska kompanija “Tašjapi”, a u ugovoru stoji da će biti završena za dve i po godine, kazala je Mihajlovićeva.

Dodala je da se početkom aprila očekuje nastavak gradnje Koridora 11, deonice od Preljine do Požege, za koju smo potpisali ugovor sa kineskom kompanijom CRBC, koja bi trebalo da bude završena krajem godine.

Taj deo biće jedan od težih na Koridoru 11, jer trećinu puta dugog 31 kilometar čine tuneli i mostovi, a vrednost radova je 450 miliona evra. Radovi treba da počnu u blizini Lučana, a trajaće najmanje dve i po godine, istakla je Mihajlovićeva.

Na pitanje ko će naslediti Zorana Babića na mestu direktora „Koridora Srbije“, Mihajlovićeva je rekla da će o tome odlučiti Ministarstvo privrede.

„Šta god da se dogovore, neću im se mešati, kao što nisam ni do sada. Najvažnije je da se Koridor 10 završava i da oni rade“, rekla je Mihajlovićeva.

http://rs.n1info.com/Biznis/a469769/Mihajlovic-Gradnja-dva-nova-autoputa-od-leta-pocinje-novi-investicioni-ciklus.html