Mihajlović: Posle 30 godina nazire se završetak beogradskog prstena | N1 Srbija – N1 Info

Radovi na izgradnji auto-puta Preljina-Požega na Koridoru 11 počeće 17. maja, rekla je ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, saopštio je danas njen kabinet.

Ona je, na pitanje novinara o potpisanim ugovorima i memorandumima na drugom forumu „Pojas i put“, rekla da je u Pekingu potpisan finansijski ugovor za izgradnju te deonice, vredne 450 miliona evra.

„Ova deonica, duga 30,9 kilometara, važna je za povezivanje Srbije sa regionom, jer se njom ne povezujemo samo sa Crnom Gorom, nego i nastavljamo gradnju auto-puta ka Bosni i Hercegovini“, rekla je Mihajlović, ;posle obilaska radova na izgradnji obilaznice oko Beograda.

Dodala je da se „sa novim investicionim ciklusom koji kreće ove godine, vrednim više od pet milijardi evra, može očekivati da Srbija bude potpuno premrežena auto-putevima“.

Ona je podsetila da je u Pekingu potpisan i memorandum u vezi s realizacijom projekta Beogradskog metroa, memorandum za izgradnju sektora C obilaznice oko Beograda od Bubanj potoka do Pančeva, kao i finansijski ugovor za izgradnju deonice brze pruge Beograd-Budimpešta, od Novog Sada do Subotice.

„Očekujem da ugovor za deonicu Novi Sad-Subotica branimo u maju u parlamentu, a cilj nam je da do kraja godine počnemo radove“, kazala je Mihajlović.

Nazire se završetak beogradskog prstena posle 30 godina

Mihajlović je rekla da se posle 30 godina „nazire“ završetak beogradskog saobraćajnog prstena.

Ona je, kako se navodi u saopštenju njenog kabineta, zajedno sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo obišla radove na izgradnji obilaznice oko Beograda, na deonici od Ostružnice do Bubanj potoka, na kojoj radove izvodi kineska kompanija „Pauer Čajna“.

Deonica obilaznice oko Beograda od Ostružnice do Bubanj potoka duga je 19,5 kilometara, a vrednost radova je 207 miliona evra.

„Obilaznica je važna i za Srbiju i za povezivanje sa regionom, jer danas imamo oko 20 miliona vozila više na našim auto-putevima u odnosu na pre nekoliko godina“, rekla je Mihajlović, posle obilaska radova u levoj cevi tunela Straževica.

Dodala je da će u junu biti podneta i aplikacija u vezi sa nastavkom izgradnje obilaznice oko Beograda, za sektor C od Bubanj potoka do Pančeva, za koju je nedavno u Pekingu potpisan memorandum sa istim kompanijama koje rade i na sektoru B.

„Radićemo na tome da iduće godine i na toj deonici počnemo radove“, rekla je Mihajlović.

Ambasadorka Kine Čen Bo rekla je da su u prethodnom periodu već postignuti vidljivi rezultati u oblasti infrastrukture u interesu ekonomskog razvoja i Srbije i Kine.

„Sigurna sam da će ‘Pauer Čajna’ učiniti sve napore da završi posao kvalitetno i u roku“, rekla je ona.

Generalni direktor ogranka kompanije „Pauer Čajna“ u Beogradu Jang Bo, rekao je da je ugovor za izgradnju ove deonice potpisan u okviru samita „16 plus 1“ i da je ovaj projekat značajan za ekonomski razvoj Srbije, kao i za razvoj kompanije u Srbiji, budući da predstavlja njen prvi projekat na ovom tržištu.

Vršilac dužnosti direktora „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak ocenio je da izvodjača čeka težak posao na zahtevnoj deonici koju gradi i da se nada da će biti uradjena u predvidjenom roku.

Istakao je da je ta deonica važna za rasterećenje saobraćaja u Beogradu, jer njom dnevno prosečno prodje oko 15.000 putničkih i oko 2.000 teretnih vozila.

http://rs.n1info.com/Biznis/a482084/Mihajlovic-Posle-30-godina-nazire-se-zavrsetak-beogradskog-prstena.html