Mihajlović: Probijena prva cev tunela Čortanovci | N1 Srbija – N1 Info

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je, povodom probijanja prve cevi tunela „Čortanovci“, na gradilištu brze pruge Beograd-Budimpešta, da infrastruktura uprkos epidemiji koronavirusa ostaje važan pokretač privrede i razvoja zemlje.

„Probijanje tunela je važan trenutak na svakom projektu i uobičajenim okolnostima. Međutim, ako znamo da su Čortanovci jedno od najvećih infrastrukturnih gradilišta u Evropi, na kojem se uprkos epidemiji poštuju svi rokovi, to je rezultat na koji Srbija treba da bude ponosna“, rekla je Mihajlović i zahvalila radnicima, navodi se u saopštenju ministarstva.

Radovi na izgradnji tunela i vijadukta „Čortanovci“ su deo projekta izgradnje deonice brze pruge Beograd-Budimpešta, od Stare Pazove do Novog Sada, čija je dužina 40,4 kilometra.

Ukupna dužina obe tunelske cevi je 2.242,5 metara, a danas je probijena desna cev, dužine 1.086,5 metara.

Trenutna realizacija radova na ovom objektu iznosi 86 odsto.

U okviru istog projekta, u toku je izgradnja i dvokolosečnog vijadukta „Čortanovci“, dužine skoro tri kilometra.

Procenat realizacije radova na vijaduktu iznosi 91 odsto.

Vrednost radova na izgradnji tunela i vijadukta „Čortanovci“, koji se finansira iz kredita Ruske Federacije za modernizaciju srpske železnice, iznosi 337,6 miliona dolara.

Mihajlović je naglasila da je na celoj deonici pruge Beograd-Budimpešta, od Stare Pazove do Novog Sada, od kad su na snazi mere države za suzbijanje epidemije Covid-19, svakog dana bilo aktivno od oko 500 do skoro 1.000 radnika.

„Hvala ‘Ruskim železnicama’ na posvećenosti projektu, kao i na tome što posebno vode računa o zaštiti radnika u uslovima epidemije“, navela je Mihajlović.

Ona je zahvalila i svim domaćim i stranim izvođačima koji su uvažili preporuku Ministarstva da se održi nivo aktivnosti na gradilištima, uz primenu svih mera suzbijanje zaraze predvidjenih odlukama Vlade Srbije.

„Svih ovih dana naša najveća gradilišta u drumskoj i železničkoj infrastrukturi u Srbiji nisu stala i na njima je, u zavisnosti od vremenskih uslova, bilo između 1.500 i 2.300 radnika, a računajući i izgradnju stanova za snage bezbednosti, rehabilitaciju puteva i komunalnu infrastrukturu, i više od 3.500 radnika“, naglasila je Mihajlović.

Ukazala je i da će infrastruktura biti važna i u periodu posle pandemije, kad se zemlja bude borila za viši privredni rast.

http://rs.n1info.com/Biznis/a585120/Mihajlovic-Probijena-prva-cev-tunela-Cortanovci.html