Mihajlović: U 2021. počinje obnova oko 5.000 kilometara lokalnih puteva – N1 Info

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će 2021. godine početi obnova oko 5.000 kilometara lokalnih puteva u Srbiji, a da se trenutno radi na 250 kilometara novih autoputeva.

Ona je u Pranjanima, gde je obišla radove u kompleksu Halijard, rekla da je u tom delu Srbije uloženo milijardu dinara za održavanje putne mreže i da će oko 200 kilometara lokalnih puteva biti obnovljeno dogodine.

„Radi se Moravski koridor i Kruševac će do kraja sledeće godine biti povezan sa autoputem, ali radimo i tešku deonicu od Čačka do Požege, veoma važnu za ovaj kraj, vrednost investicije nije mala, iznosi 450 miliona evra i duga je 30 kilometara, koju ćemo takođe završiti do decembra 2021. godine“, kazala je ona.

Dodala je da se gradi i saobraćajnica Sremska Rača – Kuzmin, kao i da se krajem avgusta raspisuje i javni poziv za „autoput mira“, za deonicu od Niša do Pločnika.

Mihajlović je podsetila i da blizu 70 odsto Srbije ima septičke jame, te da je ova Vlada rešila da to promeni, pa će u 70 gradova i opština biti uloženo 2,5 milijardi evra u komunalnu infrastrukturu.

„Komunalna infrastruktura je do sada bila zaboravljena, mi to menjamo. U narednih par godina i mesta poput Pranjana imaće kanalizaciju i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Pokrećemo projekat vredan 2,5 milijardi evra sa kineskim partnerima i već sledeće godine započeće radovi u najmanje 15 lokalnih samouprava“, rekla je ona.

Uređenje memorijalnog kompleksa Halijard dokaz prijateljstva naroda Srbije i SAD

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović obišla je radove na izgradnji piste aerodroma u Pranjanima i uređenju memorijalnog kompleksa „Halijard“, ističući da se na ovaj način još jednom pokazuje prijateljstvo američkog i srpskog naroda.

„Ovaj projekat, na kojem zajedno sa kabinetom predsednika Republike, fondacijom ‘Halijard’, gradonačelnicima Čačka i Gornjeg Milanovca radimo danonoćno važan je za naše dve zemlje, ali i ovaj kraj, jer želimo da ceo svet vidi divnu sliku otvorenog, požrtvovanog i pravdoljubivog naroda, koji se uvek borio za slobodu“, rekla je ona.

Dodala je da narod tog kraja treba da bude ponosan, jer je 1944. i 1945. godine lečio i pomagao u evakuaciji savezničkih pilota i istakla da je projekat zalog za budućnost, „živi spomenik“ za sve što je tih godina urađeno i što može da se uradi ubuduće.

Predsednik Fondacije „Halijard“ Džon Kapelo rekao je da se dosta toga promenilo od 2007. kada je prvi put došao na to mesto i podsetio da je u ponedeljak obeleženo 76 godina od prvog sletanja aviona, koji je došao da spase 225 američkih pilota evakuisanih u dva dana.

Zorana Mihajlović, PranjaniIzvor: TANJUG/ MGSI/ ZORAN PETROVIC

„Ovo nije samo memorijalni park koji će biti zaista lep, već jedan živi spomenik, jer će uskoro postojati aerodrom koji radi“, kazao je on.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević zahvalio je što je tako veliki projekat došao u srce Šumadije, te naglasio da će Pranjani postati značajno mesto na turističkoj mapi Srbije.

„Iznenađen sam da je od trenutka donošenja odluke da se grade aerodromska pista i memorijalni park pa do početka radova prošlo tako malo vremena, što pokazuje da kada ima želje i volje, nađu se i sredstva i ljudi koji će to realizovati“, rekao je on.

Direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak najavio je da će zahvaljujući saradnji sa Vladom Srbije i resornim ministarstvom sledeće godine započeti obnova puta od Takova do Pranjana, dugog oko 30 kilometara, a ove godine biće sređen lokalni put od Koštunića do Pranjana, dug 1,7 kilometara.

http://rs.n1info.com/Biznis/a628628/Mihajlovic-U-2021.-pocinje-obnova-oko-5.000-kilometara-lokalnih-puteva.html