Mihajlović: Vlada će pokušati da načini zemlju tranzitnim koridorom za gas – N1 Info

Srpska ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će Vlada na sve moguće načine pokušati da načini zemlju tranzitnim koridorom za gas i da se neće sklanjati ni od jedne gasne rute koja treba da prodje kroz Srbiju, sa ciljem diverzifikacije snabdevača.

U intervjuu za Glas Amerike, Mihajlović je rekla da je Srbija diverzifikovala svoje gasne puteve, da je to važan i dobar korak, ali da dobavljače još nije. Srbija i dalje uvozi gas samo iz Rusije.

„Ono što treba da se desi u narednom periodu jeste da ne odustajemo od razgovora u dva pravca. Jedan je gde da budu LNG terminali (za tečni prirodni gas), jer nema nikakvog razloga da ih ovde ne bude, a drugi je početak radova i završetak gasne interkonekcije sa ostalim zemljama“, kazala je Mihajlović.

Navela je da je prva na redu gasna interkonekcija izmedju Niša i Dimitrovgrada i dodala da je ona važna jer Istočno-mediteranski gasovod, o kojem je puno sporazuma postignuto, treba da dodje od Izraela do Dimitrovgrada.

„Na tehničkom nivou će već u četvrtak biti razgovora sa ljudima iz izraelskog ministarstva i ministarstava iz regiona i to je nešto od čega ne treba da se sklanjamo. Ono što je važno je ta gasna stabilnost, politička stabilnost. Nećemo se skloniti ni od jedne rute koja treba da prodje kroz Srbiju, da to ne bude samo ruski gas. I mislim da je to sada svima jasno, da nema povratka nazad“, rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da misli da će sledeće nedelje biti raspisan tender za izgradnju gasovoda od Niša do Dimitrovgrada i da je već raspisan tender za kompaniju koja će nadzirati izgradnju te interkonekcije.

„Ono što takodje mora da bude uradjeno ove godine je projektno tehnička dokumentacija za interkonekcije sa drugim državama. Biće izradjena dokumentacija za konekcije sa Rumunijom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Crnom Gorom. Radićemo dokumentaciju za izgradnju gasovoda ka Prištini i za izgradnju gasovoda za povezivanje sa Crnom Gorom. To Srbiji daje mogućnost da prihvati gas koji će biti od drugog dobavljača“, navela je ministarka energetike.

Sva dokumenta u vezi sa rudnikom komapnije Rio Tinto će biti podeljena gradjanima

Upitana zašto nije bila na otvaranju Balkanskog toka 1. januara, rekla je da je najvažnije da je taj gasovod konstruktivno završen, da se završavaju kompresorske stanice i da će od 2021. godine biti potpuno operativan.

Navela je da je on i sada operativan, ali da pritisak nije onakav kakav treba da bude i da nisu sve kompresorske stanice završene.

Govoreći o direktoru Srbijagasa Dušanu Bajatoviću, koga često kritikuje, Mihajlović je rekla da iza njega „ne stoji nikakva Rusija“ i dodala da nisu tačne „sve te priče o velikim zaverama“.

„To je pitanje našeg unutrašnjeg uredjenja, hoćemo li da imamo profitabilan Srbijagas ili ćemo da pustimo da on radi ovako kako radi. Ja generalno mislim da je direktor Srbijagasa bruka za sve, on je bruka i za neku Rusiju ako to tako postavljamo, ali je bruka i za naš finansijski sektor“, kazala je Mihajlović.

Negirala je da Bajatovića na funkciji „čuva“ Vlada Srbije, odnosno predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zbog odnosa sa Moskvom.

„Dušan Bajatović je trenutno direktor Srbijagasa, ima obavezu da sprovede odluku Vlade o podeli delatnosti, to za sada funkcnioniše. Radna grupa Vlade je formirana, kreće se sa podelom transporta i distribucije gasa. Ako to ne bude išlo dinamikom koja je napisana u odluci Vlade, mi ćemo kao Ministarstvo kadrovskoj komisiji predložiti razrešenje direktora“, navela je.

Povodom strahovanja gradjana iz okoline Loznice da će životna sredina biti ugrožena iskopavanjem rude litijuma, koje australijska kompanija Rio Tinto treba da počne 2023. godine, Mihajlović je rekla da će sva dokumentacija u vezi s rudnikom biti podeljena gradjanima i da vlast neće pristati ni na šta što može da ugrozi zdravlje ljudi.

„Studija o zaštiti životne sredine još nije završena, rade je izmedju ostalog i naši univerziteti u Beogradu. Ali kako to u nekoj državi izgleda zavisi od toga kako se postavi država prema svom investitoru. Mi nećemo uraditi ništa što može da ugrozi životnu sredinu i zdravlje ljudi, i to je tačka jedan“, kazala je Mihajlović za Glas Amerike.

https://rs.n1info.com/biznis/mihajlovic-vlada-ce-pokusati-da-nacini-zemlju-tranzitnim-koridorom-za-gas/