Mihajlović: Zbog čekanja na granicama se gubi 300 miliona evra godišnje – N1 Info

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da ideja o zelenim koridorima, proizašla od zemalja članica CEFTA, Evropske unije i Zapadnog Balkana, treba da doprinese bržem i efikasnijem prelasku granica gde se čeka satima.

„Vlada Srbije je prošle nedelje usvojila odluku o zelenim koridorima i krećemo u implementaciju. U pitanju je poseban sistem i režim kako bi se sve neophodno na graničnim prelazima obavljalo na najbrži i najefikasniji način. Mi smo to već isprobali u vreme vanrednog stanja kada je međunarodni transport u pitanju“, rekla je ona novinarima prilikom obilaska radova na državnom putu Kula-Vrbas.

Mihajlović je istakla da čekanja na granicama mnogo koštaju – i vremena i novca.

„Godišnje se na graničnim prelazima čeka 27 miliona sati. To zemlje Zapadnog Balkana košta 300 miliona evra. Očekujemo brzu implementaciju ove odluke ka Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i BiH, a pokrenuli smo i pitanje zelenih koridora sa zemljama EU. Za mesec, dva možemo da očekujemo rezultate, jer je ovo pitanje važno za ekonomiju i privredni razvoj“, rekla je ministarka.

U toku rekonstrukcija puta Kula-Vrbas vredna pet miliona evra

Ministarka je obišla je radove na rehabilitaciji državnog puta Kula-Vrbas, koja će koštati skoro pet miliona evra i navela kako bi radovi trebalo da budu završeni u novembru ove godine, saopštilo je ministarstvo.

„U pitanju je put koji povezuje dva okruga i koji će doprineti ne samo boljem kvalitetu života građana, već će obezbediti dolazak novih investicija. Osnov privrednog razvoja su infrastruktura i dobri putevi“, rekla je ona priliom obilaska sa direktorom „Puteva Srbije“ Zoranom Drobnjakom i predsednicima opština Kula i Vrbas, Damjanom Miljanićem i Milanom Glušcem.

Mihajlović je najavila i izgradnju brze saobraćajnice od Sombora do granice sa Rumunijom, za koju se priprema projektna dokumentacija.

„Veoma važna saobraćajnica ne samo za ovaj kraj, već i celu Srbiju. Procene su da će ovaj projekat koštati oko 800 miliona evra, skoro kao Koridor 10. Zbog stabilnog budžeta Vlade izdvojili smo milijarde dinara za održavanje puteva i to ćemo nastaviti da radimo uprkos problemima koje je epidemija koronavirusa uslovila“, rekla je ona.

Mihajlović je najavila i je da će u narednom periodu obići sva gradilišta u Srbiji, kako bi zahvalila svima koji su u vreme epidemije radili i jer je građevinska sezona u jeku.

Zorana Mihajlović, Zoran Drobnjak, Kula, Vrbas, putIzvor: Fonet

Direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak rekao je da se rekonstruiše deonica duga 10 kilimetara, kao i da se završava rekonstrukcija puta Vrbas-Feketić, dužine 9,5 kilometara i vrednosti 3,2 miliona evra.

„U Srbiji se radi rehabilitacija 450 kilometara puteva ove godine. Sredstva su obezbeđena iz kredita Svetske banke i Evropske investicione banke. Pored brze saobraćajnice na čijoj dokumentaciji radimo, priprema se i projekat rehabilitacije puta Sombor-Kula, koji će koštati oko 10 miliona evra“, kazao je on.

Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac istakao je važnost rehabilitacije ovog puta.

„U pitanju je veoma frekventna deonica, na granici dva okruga. Završetkom rekonstrukcije obezbedićemo bolju povezanost i povećanu bezbednost u saobraćaju“, rekao je Glušac.

Predsednik opštine Kula Damjan Miljanić rekao je da su najavljeni i dogovoreni projekti od životnog značaja za ovu opštinu.

„Ova rekonstrukcija podrazumeva proširenje puta, izgradnju biciklističkih staza, novu rasvetu. Pored toga, radićemo i dve fabrike vode, prečistač i Sivcu i više manjih rehabilitacija puteva“, kazao je Miljanić.

http://rs.n1info.com/Biznis/a598975/Mihajlovic-Zbog-cekanja-na-granicama-se-gubi-300-miliona-evra-godisnje.html