Ministarka Mihajlović: Popravićemo i izgradićemo sve što je uništeno u poplavama u Ivanjici – Novinska agencija Beta

Ministarka Mihajlović: Popravićemo i izgradićemo sve što je uništeno u poplavama u Ivanjici

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je obezbedjen novac kako bi se sanirala komunalna infrastruktura u Ivanjici, oštećena u junskim poplavama.

Mihajlović je posetila Ivanjicu i s predsednikom Opštine Zoranom Lazovićem, načelnikom Moravičkog okruga Slobodanom Jolovićem i direktorom „Puteva Srbije“ Zoranom Drobnjakom posetila klizište Buk i državni put Arilje-Ivanjica u mestu Klisura, oštećen junskim poplavama, saopštilo je Ministarstvo gradjevinarstva.

Ministarka je kazala da su slike iz Ivanjice bile dramatične i da je ova opština pretrpela najveća oštećenja i najviše problema imala posle junskih poplava, ali i da je obezbedjen novac kako bi ljudi imali osnovne uslove za život: put, komunalnu infrastrukturu i pijaću vodu.

„Moja poruka svim gradjanima je da će sve što nam se desi i što pretrpimo kao štetu bilo u putnoj ili komunalnoj infrastrukturi država rešiti, zajedno sa lokalnom zajednicom i izvodjačima. Kao ministarka saobraćaja, mogu da kažem da ćemo u narednih nekoliko meseci završiti sve“, kazala je ona.

Najpre će se u narednih mesec i po uraditi projekti koji će potom biti realizovaani.

„Finansiraćemo sve iz budžeta države jer smo svesni da lokalne samouprave nemaju dovoljno novca ni za održavanje puteva, a kamoli kada se ovakve situacije dese. Pregledaćemo sve, uključujući i dva mosta u Ivanjici i zajedno sa ‘Putevima Srbije’ ćemo sve popraviti“, rekla je Mihajlović.

Podsetila je i da je Moravički okrug u prethodnih nekoliko godina imao najveća ulaganja u putnu infrastrukturu: „Investirali smo 6,5 milijardi dinara samo u održavanje puteva. Počeli smo i radove na jednoj od najtežih deonica Preljina-Požega, radiće se i ka Crnoj Gori“.

Načelnik Okruga Slobodan Jolović zahvalio je državi: „Na teritoriji Moravičkog okruga do sada je uloženo i ulaže se preko milijardu evra“.

To su mreža auto-puteva od Čačka prema Beogradu, Kruševcu, Nišu, Grčkoj i Bugarskoj, Boljarima Crnoj Gori.

„Redovna su ulaganja i u izgradnju i održavanje lokalnih puteva. Štete koje smo pretrpeli od elementarnih nepogoda od 2014. do sada ne bismo mogli da nadoknadimo bez pomoći države“, rekao je Jolović.

Direktor „Putwva Srbije“ Zoran Drobnjak izjavio je da je napravljen spisak sa opštinom i da treba da se popravi 26 lokacija.

„U pitanju je velika vrednost, oko 980 miliona dinara, i krećemo odmah da radimo. Gledaćemo da što više toga uradimo do kraja ove godine, a ostatak početkom naredne“, rekao je on.

https://beta.rs/vesti/vesti-drustvo/129922-ministarka-mihajlovic-popravicemo-i-izgradicemo-sve-sto-je-unisteno-u-poplavama-u-ivanjici