Mionica konkurisala sa 37 projekata za novac iz državne kase – kolubarske.rs

17.02.2021, 11:59

Mionica konkurisala sa 37 projekata za novac iz državne kase

č: | fb:

Opština Mionica učestvuje sa 37 projekata, vrednih preko 350 miliona dinara, na konkursima koje su na osnovu odluke Vlade Srbije raspisala nadležna ministarstva i Kancelarija za javna ulaganja. Najveći broj projekata odnosi se na unapređenje i razvoj vodovodne i kanalizacione mreže, izgradnju puteva, rekonstrukciju škola i razvoj kulture.

Do sada je prihvaćeno i odobreno više od polovine predloženih investicija. Predsednik Mionice Boban Janković očekuje da će republika pružiti pomoć u svih 37 planiranih ulaganja.

„Mi moramo da radimo. Svakog dana. Novac koji dobijemo sa republičkog nivoa biće značajna podrška našem opštinskom budžetu, koji već četvrtu godinu zaredom ima investicioni i razvojni karakter“, rekao je Janković.

Boban Janković sa saradnikom

Boban Janković sa saradnikom (Foto: Aleksandar Kovačević)

Janković je, sa saradnicima, analizirao odobrene i predate projekte radi definisanja rokova i prioriteta u njihovoj relizaciji, kao i o projektima koji će biti predati u narednom periodu.

„Mionica jeste mala opština, ali ne krijemo da imamo velike ambicije. Mi nastojimo da obezbedimo novac za realizaciju što više prioritetnih projekata, kako bi naši Mioničani živeli što bolje, i kako bismo deci Mionice obezbedili bolju budućnost. Naša budžetska sredstva su ograničena, i zato nismo sedeli skrštenih ruku. Tražili smo podršku za projekte od značaja za našu lokalnu samoupravu. Izuzetno sam zahvalan Vladi Srbije, Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima i nadležnim ministarstvima koja podržavaju naše planove i pomažu njihovu realizaciju. Svi projekti, koje smo do sada predali, i s kojima ćemo konkurisati u budućnosti usmereni su na drastično unapređenje kvaliteta života svakog stanovnika Mionice“, rekao je predsednik Mionice Boban Janković.

 

Projekti iz Mionice deo plana „Srbija 2020-2025“

Mionica učestvuje sa više projekata u investicionom programu „Srbija 2020-2025“. Realizacija dela programa posvećena komunalnim pitanjima u 65 lokalnih samouprava, vredna 3,2 milijarde evra, poverena korporaciji CRBC iz NR Kine.

Ugovorom koji su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor kineske građevinske korporacije CRBC Džang Sjaojuen biće omogućeno projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica na 73 lokacije, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija na šest lokacija.

Projekti s kojim je opština Mionica konkurisala u okviru programa „Srbija 2020-2025“ odnose se na upravljanje otpadnim vodama kroz izgradnju kanalizacije i kanalizacionih kolektora u Mionici i Banji Vrujci.

– Kvalitetniji život građana Mionice i zaštita životne sredine spadaju u najveće prioritete naše lokalne samouprave. Održivo uklanjanje otpada i odgovorno upravljanje otpadnim vodama ključno je za razvoj turizma u našoj varoši i Banji Vrujci, i predstavlja naš zalog za budućnost naše dece. I zato smo izuzetno zahvalni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije što su naše projekte uvrstili u investicioni plan „Srbija 2020-2025“. – rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

https://www.kolubarske.rs/sr/vesti/okrug/10481/