Momirović: Izgradnja železničke obilaznice oko Niša počinje u martu 2023. – N1 Info

Izgradnja železničke obilaznice oko Niša u dužini od 22 kilometra neće početi na jesen, već u martu naredne godine, potvrdio je u Nišu ministar građevinarstva Tomislav Momirović.

Momirović je u februaru ove godine rekao da će radovi najverovatnije početi tokom juna, a potom je u maju rekao da će pokušati da radovi krenu u ovoj godini, „koliko već na jesen“.

Ministar je u maju kazao da je problem u priremi zemljišta za izgradnju, odnosno u eksproprijaciji, jer se na trasi obilaznice nalaze nelegalno izgrađeni objekti koji moraju biti srušeni, a od ljudi koji u njima žive država ne može da napravi „beskućnike“.

Prilikom boravka u Nišu, Momirović je rekao da će izgradnja obilaznice početi nakon što na jesen budu počeli pripremni radovi na izgradnji brze pruge od Beograda do Niša.

„To je jednostavno takva dinamika. Morate da imate na umu da smo ogromna sredstva, a ovde pričamo o milijardama evra, dobili od naših evropskih partnera. Mi moramo da pratimo njihove procedure koje su ponekada, po našem mišljenju, malo trome“, izjavio je Momirović prilikom obilaska niškog aerodroma.

On je dodao da Srbija, ukoliko želi da ostvari pravo na grantove, odnosno bespovratna sredstva evropskih partnera, mora da prati procedure.

Momirović je istakao da je strateška odluka i politika da glavni i najveći gradovi u Srbiji budu povezani najkvalitenijom železničkom infrastrukturom i da centar Niša bude rasterećen kargo saobraćaja.

„Niš će biti grad sa modernim aerodromom srednje veličine“

Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu zabeležio je u julu ove godine, u odnosu na isti mesec prošle godine, rast broja prevezenih putnika od 70 odsto, istakao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon obilaska radova na dogradnji terminalne zgrade i tornja na ovom aerodromu.

„Investiramo 12 miliona evra u prvu fazu razvoja aerodroma, a posle toga ćemo investirati još oko deset miliona evra. Da li bi lokalna samouprava mogla da sprovede ovakve investicije? Zbog toga Vlada Srbije nastavlja sa investicijama i ni jedna nije pauzirana. Kada završimo ovu investiciju za dve godine, imaćamo više kompanija koje će da lete sa ovog aerodroma, više turista, više investicija, više radnih mesta. Niš će biti potpuno drugačiji grad. Grad koji će imati jedan moderan aerodrom srednje veličine“, naveo je ministar Momirović.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski istakla je da su građani ovog grada veoma ponosni što ih Vlada podržava investicijama.

„Važno je i to što je sedište jednog javnog preduzeća, republičkog javnog preduzeća upravo u Nišu i to je model i možda za neka druga preduzeća da se presele u Niš, Kragujevac, Novi Sad, dakle da budu van glavnog grada“, kazala je Sotirovski.

Ranije tokom dana, ministar Momirović je obišao radove na izgradnji petlje Merošina na deonici Niš – Pločnik, u sklopu budućeg auto-puta od Niša do Merdara, i tom prilikom naglasio da se u ovom trenutku gradi 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica.

„Bez obzira na okolnosti u Evropi koje su ratne, nismo se povukli ni sa jednog gradilišta. Na prvom sektoru od Merošine do Beloljina radimo uz veliku podršku naših evropskih partnera. Pre svega Evropske Investicione Banke i Evropske Banke za obnovu i razvoj, koje su obezbedile bespovratna sredstva kojim finansiraju ove radove. To je važno u ovim okolnostima kada se naš predsednik u Briselu bori za mir i za stabilnu perspektivu Srbije i celog Balkana. Važne su nam investicije, važno nam je da podižemo plate, penzije, da razvijamo ekonomiju i da gradimo Otvoreni Balkan“, zaključio je Momirović.

Radove na izgradnji petlje Merošina u sklopu budućeg auto-puta od Niša do Merdara zajedno sa ministrom Momirovićem obišli su i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, koji su se tom prilikom složili da radovi idu u skladu sa očekivanjima i da je fizička realizacija na ovom projektu do sada veća od 40 odsto.

Deonica auto-puta od Merošine (Niša) do Beloljina (Pločnika) dužine je 32,6 kilometara i izuzetno je kompleksna, jer obuhvata šest tunela, 12 mostova i veliki broj nadvožnjaka, podvožnjaka i vijaduktova.

https://rs.n1info.com/biznis/momirovic-izgradnja-zeleznicke-obilaznice-oko-nisa-pocinje-u-martu-2023/