Most na obilaznici oko Beograda otvoren za saobraćaj – 021.rs Novosadski informativni portal

Most na Savi, „blizanac“ postojećeg mosta kod Ostružnice na obilaznici oko Beograda, otvoren je za saobraćaj.

Izgradnja mosta počela je krajem februara 2016. godine. 

Obilaznica će povezati i magistralne puteve ka Obrenovcu i Valjevu, Čačku i Kraljevu i Ralji i uklopiti u pravac ka Nišu kod Bubanj Potoka.

Most je dugačak skoro dva kilometra, dok je nad vodom konstrukcija dužine 596 metara. 

Novi most finansirala je Evropska investiciona banka, a ceo projekat košta 4,1 milijardu dinara. 

Investitor su „Putevi Srbije“, a podizvođač na izgradnji čelične konstrukcije preko reke je građevinsko preduzeće „Mostogradnja“. U izgradnji betonskih konstrukcija i završnih radova učestvovalo je više od 10 domaćih firmi.

Projektom je predviđena izgradnja leve trake autoputa iza mosta u zoni petlje Ostružnica dužine jednog kilometra, kao i uklapanje dve rampe petlje Ostružnica u novoizgrađeno stanje.

Završetkom mosta obilaznica oko Beograda praktično postaje funkcionalna u punom profilu autoputa u dužini od skoro 27 kilometara. Njegovo puštanje u saobraćaj trebalo bi da značajno poveća kapacitet obilaznice kojom dnevno u proseku prolazi oko 18.000 vozila.

Novoizgrađeni most je „most blizanac“ već izgrađenom mostu preko Save koji je završen i pušten u saobraćaj 1999. godine, ali je iste godine bombardovan. U periodu od 2002. do 2006. rekonstruisan je i pušten u saobraćaj.

Pored značaja za tranzitni saobraćaj Ostružnički most predstavlja i rezervnu saobraćajnu vezu postojećeg autoputa E-70 sa Ibarskom magistralom, odnosno budućim autoputem Beograd-Južni Jadran.

Obilaznica će povezati i magistralne puteve ka Obrenovcu i Valjevu, Čačku i Kraljevu i Ralji i uklopiti u pravac ka Nišu kod Bubanj Potoka.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

https://www.021.rs/story/Info/Srbija/245894/Most-na-obilaznici-oko-Beograda-otvoren-za-saobracaj.html