Na Dunavu kod Novog Sada pripremni radovi za gradnju mosta VIDEO – B92

Na Dunavu nedaleko od Novog Sada, između Petrovaradina i Kovilja, u toku su radovi na postavljanju privremenog čeličnog mosta, koji će služiti za izgradnju budućeg, 1.765 metara dugog mosta preko Dunava u okviru Fruškogorskog koridora.

Izvor: eKapijaNovi Sad

Foto: Printscreen, YouTube/Gradnja

Foto: Printscreen, YouTube/Gradnja

Kako je najavljeno sredinom aprila, radovi će koštati skoro 80 miliona dinara, a odranije je poznato je da će izgradnja Fruškogorskog koridora koštati 606 miliona evra.

Prema najoptimističnijim najavama, čitav projekat trebalo bi da bude završen za dve godine. Izvođač radova na čitavom koridoru je kineska kompanija CRBC.

Nakon izgradnje, novi tranzitni most biće najbrža veza između auto-puteva E70 i E75, koji će rasteretiti saobraćaj kroz najveći vojvođanski grad. Tačnije, most će služiti kao deo obilaznice oko Petrovaradina, te će preko njega ići sav teretni saobraćaj sa istoka i severa prema Sremu i dalje ka zapadnoj Srbiji i BiH, ukoliko mu odredište nije sam Novi Sad.

Ukoliko to pak jeste slučaj, teretna vozila usmeravaće se na novosadski drumsko-železnički most, popularni Žeželj. Kada su u pitanju sami pripremni radovi, oni trenutno obuhvataju izgradnju severnog i južnog kraka pomoćnog mosta od čelične konstrukcije, koji će služiti za izlivanje betonskih stubova budućeg mosta. Severni krak će biti dug 278,74 metara i, kao i južni, koji je dužine 355 metara, biće postavljen uzvodno od budućeg mosta. Za glavne stubove oba kraka sa obe strane biće izvedene pomoćne grane privremene konstrukcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

https://www.b92.net/lokal/novi-sad/ekonomija-na-dunavu-kod-novog-sada-pripremni-radovi-za-gradnju-mosta-video-2195697