Novaković (DS): Građani će Fruškogorski koridor platiti bar duplo više od realne cene – 021.rs Novosadski informativni portal

Reč je o putu koji povezuje Novi Sad sa autoputem i putem Ruma-Šabac u ukupnoj dužini od 47,7 kilomatara, za šta će, prema zaključenom ugovoru, Srbija platiti 606 miliona evra, ili 13 miliona evra po kilometru. 

 

Sadašnji predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je 2014. godine, kao ministar regionalnog razvoja, zvanično objavio da su troškovi gradnje Fruškogorskog koridora 150 miliona evra. U tu procenu nije ušla i cena mosta preko Dunava dužine 1,8 kilometara koji bi trebalo da se gradi kod Kovilja, ali je poznato da je most sličnih karakteristika koji je građen u periodu od 2009. do 2011. godine kod Beške, u dužini od 2,2 kilometra, koštao 50 miliona evra. Pod pretpostavkom da će Koviljski most koštati duplo skuplje od onog kod Beške i da će troškovi ostalih radova biti čak za 50 miliona evra veći od prvobitno procenjenih, opet dolazimo do računice da će Srbija za novi put platiti bar duplo više od najveće moguće realne cene„, istakao je Novaković.

 

Podseća na činjenicu da je inicijativu za izgradnju Fruškogorskog koridora pokrenula Pokrajinska vlada 2009. godine koju je predvodila Demokratska stranka. 

 

Tada je izrađen Generalni projekat sa prethodnom studijom opravdanosti, dok je 2011. godine tadašnja Vlada Srbije donela  Prostorni plan za infrastrukturni koridor Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica. Realizaciju projekta je, međutim, bez ikakvog objašnjenja zaustavila vlast formirana 2012. godine i od tada ništa nije urađeno na izgradnji ovog putnog pravca koji je nesumnjivo vrlo značajan za čitavu Vojvodinu, a posebno za regione Južne Bačke, Srema i Mačve„, ističe Novaković.

 

Dodaje da je vladajući režim praktično suspendovao Zakon o javnim nabavkama i ni za jedan posao finansiranja i izgradnje puteva nije pokretan postupak nabavke. 

 

Sve se radi putem tzv. robnih kredita i neposrednom pogodbom sa očigledno višestruko uvećanim cenama. Učešće naše privrede u tim poslovima je minimalno, a zaduživanje zemlje maksimalno„, kaže predsednik PO DS-a.

 

Ističe da niko nije protiv gradnje puteva, ali jeste protiv pljačke poput ove u gradnji Fruškogorskog koridora „u kojoj će u nečijim džepovima završiti najmanje 300 miliona evra. 

 

Zorana Mihajlović moraće kad-tad da objasni u čijim„, zaključio je Novaković.

 

Vlada Srbije je polovinom septembra odobrila ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora u okviru kojeg će biti izgrađen i tunel kroz Frušku goru od 3,5 kilometara, koji će biti najduži tunel u Srbiji. 

 

Fruškogorski koridor će zvanično biti brza saobraćajnica od Rume do Novog Sada u dužini od 47,7 kilometara, koja će spojiti autoputeve ka Šidu i Subotici. Imaće četiri kolovozne trake širine po 3,5 metra, ali neće imati zaustavne trake, zbog čega se neće voditi kao klasičan autoput već kao brza saobraćajnica.

 

Fruškogorski koridor će se nadovezivati na pravac Ruma-Šabac-Loznica. Ovaj put povezaće tri opštine: Novi Sad, Irig i Rumu, a rešiće i problem prolazaka teretnih vozila preko Fruške gore i kroz Irig.

 

Vlada Srbije je 15. septembra odobrila komercijalni ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora s kineskom kompanijom CRBC, pošto je prethodno stiglo iz kineske Eksim banke da je odobren kredit za finansiranje.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/255836/Novakovic-DS-Gradjani-ce-Fruskogorski-koridor-platiti-bar-duplo-vise-od-realne-cene.html