Novi putevi u srcu Srbije – Grenef – građevinarstvo i energetska efikasnost

U Novom Sadu 7. avgusta početak radova na izgradnji stanova za pripradnike snaga bezbednosti

Protekle sedmice najavljen je nastavak izgradnje socijalnih stanova u Novom Sadu. Naime, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da će 7. avgusta početi izgradnja prvih 548 stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Novom Sadu.

“Iduće nedelje počinjemo radove na izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Novom Sadu, uskoro će početi u Sremskoj Mitrovici, a radovi se već izvode u Nišu, Vranju, Kraljevu i Kragujevcu. Takođe, očekujemo da do kraja godine počne izgradnja ovih stanova i u Beogradu”, podsetila je Mihajlovićeva gostujući na TV Hepi.

Ministarka je dodala da očekuje da prvi stanari u novoizgrađene stanove budu useljeni u februaru mesecu, i to u Vranju, gde su najpre i počeli radovi. Ona je dodala da je ovaj projekat, pored rešavanja stambenog pitanja za pripadnike snaga bezbednosti, važan i zbog domaće građevinske industrije i svih firmi koje učestvuju u realizaciji projekta.

Rekonstrukcija Cara Dušana počeće tek kada se završe ulice 27. marta i Kraljice Marije

Početkom sledeće godine počeće rekonstrukcija Hitne pomoći, izjava je gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića koji je istakao da je to izuzetno važan projekat. Kako je rekao za RTS, rekonstrukcija Hitne pomoći deo je obnove četiri objekta koji se rade da budu energetski efikasni, a novac za to biće obezbeđen preko Evropske investicione banke, gde je 10 miliona evra donacija, a pet miliona će biti kredit.

Radojičić je istakao da se u treću fazu rekonstrukcije poteza od Ruzveltove do Kalemegdana neće ulaziti pre završetka prve faze. Kako je naveo, 9. avgusta će početi da se radi deo između Despota Stefana i Francuske ulice, a 1. septembra se otvaraju tri raskrsnice – u Starine Novaka, Takovskoj i Despota Stefana i tek kada one profunkcionišu radiće se treći deo. „Cilj nam je da sve završimo do Nove godine“, rekao je gradonačelnik.

Upitan da li će sve ono što je najavljeno da će biti završeno do 1. septembra zaista i biti gotovo, Radojičić je rekao da to ne može sa sigurnošću da tvrdi, ali da se radi ozbiljno i odgovorno. Govoreći o novoj saobraćajnoj signalizaciji, Radojičić je kazao da je raspisan tender, te da će sredinom ovog meseca biti otvorene ponude.

Koridor 10

Foto: Tanjug

MIHAJLOVIĆ: URADIĆEMO ANALIZU IZGRADNJE ČITAVOG KORIDORA 10

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je juče da će zajedno sa međunarodnim finansijskim institucijama biti urađene analize o realizaciji izgradnje kompletnog Koridora 10. “Nakon što se završi izgradnja, uradićemo jednu ozbiljnu analizu, jer je bilo puno problema u realizaciji, i sama izgradnja je predugo trajala. Ta analiza i informacije treba da posluže i za neke druge državne organe”, objasnila je Mihajlovićeva gostujući na TV Hepi.

Upitana o naprslinama na auto-putu u Grdeličkoj klisuri, ona je rekla da tako nešto nije smelo da se dogodi. „Znam svaki metar ovog auto-puta, poznajem svakog od izvođača i šta su sve uradili da bismo završili ovaj veliki projekat. I nisam spremna da bilo koga optužim ili najavljujem istrage protiv bilo koga dok se ne završi izveštaj stručnjaka kako je do ovog došlo. Sve naprsline su već sanirane o trošku izvođača radova“, objasnila je Mihajlovićeva.

Novi putevi u srcu Srbije