Oštećenja na auto-putu „Miloš Veliki“, putnicima smeta beton u tunelima – 021.rs Novosadski informativni portal

U JP „Putevi Srbije“ uveravaju da će otkloniti nedostatke i oštećenja, piše Blic.

 

Mnogi vozači koji se redovno kreću autoputem „Miloš Veliki“ čude se zbog čega im podrhtava vozilo u tunelima Šarani i Brđani dok saobraćajnica pre i posle mraka nije oštećena.

 

„Kad god uđem u te tunele osetim veliko truckanje koje nestaje čim izađem iz tunela. Ne znam uopšte u čemu je problem“, žali se jedan od vozača.

 

U JP „Putevi Srbije“ tvrde da ne postoje oštećenja na kolovozu u tim tunelima, ali otkrivaju razlog zbog čega je vožnja na tim deonicama drugačija.

 

Kolovoz u tunelima Šarani i Brđani je od betona. U trenutku izgradnje pomenutih tunela, zakonskom regulativom nije bilo moguće u tunelima raditi asfaltni, već samo betonski kolovoz. Betonski kolovoz za razliku od asfaltnog, ima dilatacione spojnice, koje predstavljaju poprečne i podužne prekide u betonskim pločama, sa ciljem da se obezbedi nesmetana termička reakcija betona i spreči pucanje betona. Tako fomirane dilatacione spojnice stvaraju dinamičku reakciju na pneumatike vozila prilikom njihovog prolaza“, objašnjavaju u ovom preduzeću za Blic.

 

Kako kažu, u međuvremenu se izmenila zakonska regulativa zbog čega je u planu izrada završnog sloja od asfalt betona preko postojećeg betonskog kolovoza, što bi donelo komforniju vožnju.

 

„U toku je sprovođenje potrebnih ispitivanja i izrada predloga mera za izradu završnog asfaltnog sloja. Rok i period izrade završnog sloja od asfalt betona će biti utvrđeni u skladu sa predloženim merama (proizišlih iz sprovedenih ispitivanja) i skladu sa planom radova na održavanju državnih puteva“, naglašavaju u „Putevima Srbije“.

 

Deonica Ub-Lajkovac opet problematična

 

Vozači imaju primedbe i na stanje deonice Ub-Lajkovac na autoputu „Miloš Veliki“, gde su se pojavile pukotine na kolovozu iako je ta deonica već jednom obnavljana.

 

Postoje oštećenja u voznoj saobraćajnoj traci, na levom kolovozu u dužini od oko tri kilometra. Uzrok nastanka oštećenja će biti utvrđen nakon izvršenih ispitivanja koja su planirana da se izvedu tokom jula. Po dobijanju rezultata ispitivanja, biće utvrđene i mere za sanaciju“, kažu u „Putevima Srbije“ i dodaju da će tada biti određen i rok za izvođenje radova.

 

Inače, trenutno se gradi nova deonica na autoputu „Miloš Veliki“ od Preljine do Požege koja bi, prema najavama, trebalo da bude završena krajem godine.

 

„Karakteristično za ovu deonicu je što prolazi kroz veoma težak geografski teren i zbog čega će morati da se izgrade brojni tuneli i mostovi. Skoro trećina trase čine mostovi i tuneli. Radovi na prvoj i prioritetnoj poddeonici Preljina-Pakovraće u dužini od 14,3 kilometra su ispred ugovorene dinamike, dok će javnost blagovremeno biti obaveštena o završetku radova“, podvlače u preduzeću i dodaju da na deonici od postojeće naplatne rampe Preljina do Pakovraća treba uraditi izmeštanje elektroenergetskih, telekomunikacionih, vodovodnih i gasnih instalacija na čak 73 mesta.

https://www.021.rs/story/Info/Srbija/278775/Ostecenja-na-auto-putu-Milos-Veliki-putnicima-smeta-beton-u-tunelima.html