PAUKOVA MREŽA AUTO-PUTEVA U SRBIJI – STIŽE OSAM BRZIH DEONICA: Najznačajnije saobraćajnice u 2021 godini! (MAPA) – Srbija danas

Srbiju u ovoj godini očekuje više važnih infrastrukturnih projekata, a među najznačajnijima su novi autoputevi i brze saobraćajnice čija gradnja počinje tokom 2021. Predsednik Aleksandar Vučić juče je još jednom najavio da bi do 1. decembra trebalo da imamo u izgradnji čak 8 autoputeva.

ŠTITI ORGANIZAM I JAČA IMUNITET: Evo zbog čega svakodnevno morate da uzimate SELEN!

ŠTITI ORGANIZAM I JAČA IMUNITET: Evo zbog čega svakodnevno morate da uzimate SELEN!

PLATNE KARTICE I PIN KODOVI SU PROŠLOST: Uspostavlja se novi sistem podizanja novca na bankomatima!

PLATNE KARTICE I PIN KODOVI SU PROŠLOST: Uspostavlja se novi sistem podizanja novca na bankomatima!

ERDOGAN IZNENADA SMENIO NADŽIJA AGBALA: Uslediće velike promene u Turskoj

ERDOGAN IZNENADA SMENIO NADŽIJA AGBALA: Uslediće velike promene u Turskoj

Konkretno, očekuje se početak radova na izgradnji Fruškogorskog koridora, ali i da bi do kraja godine, ili najkasnije početkom 2022. trebalo da počne izgradnja autoputa i brze saobraćajnice do Požarevca, zatim od tog grada do Velikog Gradišta, pa do Donjeg Milanovca.

Trenutno su putari aktivni na autoputu Čačak-Požega, gradnji Moravskog koridora od Čačka preko Kruševca do Pojata i autoputu Kuzmin-Sremska Rača, a radovi se izvode i na autoputu Ruma-Šabac-Loznica.

Među radovima koji predstoje su još dva važna autoputa, a to su Zrenjanin-Beograd i šumadijski koridor „Karađorđe“, a u planu je i gradnja deonice autoputa od Požege do Boljara ka Crnoj Gori, dugačka 107 km, koja će ubrzati putovanje do Jadranskog mora.

Od Preljine do Požege 35 mostova i tri tunela

Za deonicu od Preljine do Požege u stručnim krugovima važi da je najzahtevnija na auto-putu Miloš Veliki. Projektovana dužina deonice iznosi oko 30 kilometara, a u trupu autoputa predviđeno je 30 mostova (ukupne dužine 6.500m, odnosno oko 3.250 m autoputa), šest nadvožnjaka u sklopu devijacija (ukupne dužine 555 metara), četiri nadvožnjaka u sklopu petlji (ukupne dužine 1.600 m) i pet mostova van autoputa (ukupne dužine 300 metara).

Predviđena je i gradnja tri tunela Munjino Brdo, Laz i Trbušani.

U Požegi se projektovana deonica nastavlja na deonicu Požega-Boljare, koji predstavlja vezu sa Crnom Gorom, i na deonicu Požega-Kotroman, koja predstavlja autoputnu vezu sa Sarajevom i čije je projektovanje u toku.

Prvi „digitalni autoput“ spaja koridore

Moravski koridor trebalo bi za četiri godine da poveže Čačak i Pojate, odnosno Koridore 10 i 11 u dužini od 112,3 kilometara, ali i sve telekomunikacione uređaje duž autoputa. Tako će vozače snabdeti svim informacijama značajnim za bezbednost na putu, koje će stizati iz upravljačkog centra za kontrolu saobraćaja, a duž celog autoputa imaće na raspolaganju i besplatan internet.

Prateći LED ekrane duž autoputa ili digitalne radio uređaje u kolima, oni će tačno znati da li ima vremenskih neprilika, zastoja, bačenih predmeta, sudara vozila na autoputu.

Za potrebe optičkog povezivanja planiranih naplatnih rampi, sadržaja na odmorištima i parkiralištima, promenjive saobraćajne signalizacije, baznih stanica mobilne telefonije u okviru samog autoputa, na primer, na odmorištima, parkiralištima, naplatnim rampama ili u blizini saobraćajnih petlji, planirana je telekomunikaciona kablovska kanalizacija duž autoputa, odnosno planiran je takozvani „digitalni koridor“.

Prva deonica od Pojata do Kruševca trebalo bi da bude završena u toku 2022. godine.

Za autoput Beograd-Zrenjanin 600 miliona evra

O izgradnji autoputa od Beograda do Zrenjanina prvi put je bilo reči u martu 2019. godine, kada je predsednik Vučić najavio da bi gradnja trebalo da počne za manje od godinu dana. U novembru 2019. Vlada Srbije formirala je Radnu grupu za izgradnju autoputa Beograd-Zrenjanin i Zrenjanin-Novi Sad, koju treba da realizuje kineska Šandong Hajspid Grupa.

U januaru 2020. godine potpisan je Memorandum o razumevanju i izradi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju auto-puta Beograd (Borča) – Zrenjanin – Novi Sad, sa kineskom kompanijom. Dužina autoputa od petlje Borča do krajnje tačke na obilaznici oko Zrenjanina biće 58 kilometara, a od Zrenjanina do Novog Sada 45 kilometara. Procenjena vrednost izgradnje je oko 600 miliona evra.

Počela gradnja i autoputa prema Sarajevu

U decembru je započet i projekat autoputa Ruma – Šabac i brza saobraćajnica Šabac – Loznica, ukupna dužine 77 km.

Gradnja autoputa Beograd-Sarajevo zvanično je počela krajem avgusta 2019. otvaranjem gradilišta na deonici Sremska Rača-Kuzmin dugačkoj oko 18 kilometara, čija je vrednost radova sa sve mostom preko Save 220 miliona evra. Rok za izgradnju je dve i po godine.

Gradi se i deonica Preljina-Požega, na autoputu E-763, i brza saobraćajnica na deonici Iverak-Lajkovac, dugačka 18,3 km.

Šumadijskim koridorom od Mladenovca do Bora

Autoput „Vožd Karađorđe“, takozvani Šumadijski koridor, biće ukupne dužine oko 220km. Ovaj projekat je u planu, a reč je o brzoj saobraćajnici sa po dve trake u oba smera, koja će povezati centralnu i istočnu Srbiju, i nosiće ime po vođi Prvog srpskog ustanka. Sa jedne strane će ići trasom Mladenovac – Orašac – Aranđelovac, sa druge Lazarevac – Aranđelovac gde će se spojiti, odakle će ići dalje ka Rači, Svilajncu, Despotovcu i Boru.

Ova saobraćajnica će imati direktnu vezu sa Koridorom 10, odnosno autoputem Beograd – Niš, pošto će se sa njim ukrštati u zoni Markovca. Veza sa Koridorom 10 bi mogla biti ostvarena i u zoni Mladenovca, dok bi kod Lajkovca trebalo da se poveže i sa Koridorom 11, odnosno autoputem „Miloš Veliki“.

Brza saobraćajnica i preko Fruške gore

Pored autoputeva, najavljeni su i projekti brzih saobraćajnica – Fruškogorski koridor (47,7 km), Bački Breg-Sombor-Kikinda-granica sa Rumunijom (175 km), Slepčević-Pavlovića most (15 km), Kragujevac-Mrčajevci (33 km), petlja Požarevac-Golubac (70 km), Golubac-Donji Milanovac-Brza Palanka i Kladovo-Negotin (146 km) i Paraćin-Zaječar-Negotin (140 km).


https://www.srbijadanas.com/biz/vesti/paukova-mreza-autoputeva-u-srbiji-stize-osam-brzih-deonica-najznacajnije-saobracajnice-u-2021-godini-2021-03-20