Počela izgradnja autoputa Ruma-Šabac-Loznica; Vučić: Ponosan sam na Srbiju (FOTO) – Večernje Novosti

Tanjug | 05. decembar 2019. 12:10 > 12:26 |

Izgradnja autoputa i brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica počela je danas kod Šapca, gde će se graditi novi most na Savi

ŠABAC – Izgradnja autoputa i brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica počela je danas kod Šapca, gde će se graditi novi most na Savi.

Obeležavanju početka radova prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, zamenik predsednika azerbejdžanske kompanije Azvirt, koja je izvođač radova, Karaman Ahmedov, ambasador Azerbejdžana u Srbiji Eldar Hasanov, kao i radnici Azvirta.

Predsednik Srbije na početku izgradnje Moravkog koridora u Šapcu rekao je da je posebno ponosan na to što je u jendom danu potpisao ugovor za Moravksi koridor i otvorio priprmene radove na autoputu Ruma – Šabac- Loznica.

– Ponosan sam na Srbiju. Izabrali smo da napravimo razliku, izabrali smo da radimo, da trpimo brojne neistine i laži, ali da nastavimo da se borimo – rekao je predsednik.

Kako je predsednik Vučić rekao oni koji grade puteve, nikoga ne mrze.

– Znamo da je onih koji mrze ipak mnogo manje nego onih koji hoće pristojnu Srbiju. Uverni smo da ćemo svaku mržnju prevladati, i tu nema stajanja – rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je u početku bilo mnogo problema, i da se suočavao sa mnogim mukama.

Ukupna dužina ove saobraćajnice je 77 kilometara, a procenjena vrednost realizacije ovog projekta je 467,5 miliona evra.

Instagram

Komercijalni ugovor za izgradnju autoputa Ruma-Šabac i brze saobracajnice Šabac-Loznica potpisan je 19. novembra sa azerbejdžanskom kompanijom.

Izgradnja autoputa Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica jedan je od prioritetnih projekata u drumskom transportu, s obzirom da je reč o projektu koji je važan za razvoj i povezivanje Srema, Mačve i zapadne Srbije i Vojvodine, ali i ovog dela Srbije sa regionom, pre svega sa BiH.

Foto: Tanjug/ T. Valić

Trasa budućeg državnog puta IB reda je utvrđena na osnovu generalnog projekta, plana područja posebne namene i usaglašavanja sa predstavnicima lokalne samouprave.

Projekat je podeljen na tri deonice: deonica 1 auto-put Ruma – Šabac dužine 21,14 kilometara, deonica 2 most preko reke Save dužine 1.327,5 metara i deonica 3 brza saobraćajnica Šabac-Loznica dužine 54,58 kilometara.

Foto Tanjug/T.Valić

Radovi na tom projektu počeće na deonici 2.

Nov put spojiće sremski i mačvanski okrug i rešiti višegodišnje probleme stanovništva, ali i zahteve privrede tog kraja.

Na pravcu od Šapca ka Rumi, kroz Klenak, Platičevo, Hrtkovce i Jarak, prođe dnevno i do 15.000 vozila.

Autoput će se graditi od Rume do leve obale Save i sela Klenak u dužini od 21,14 kilometara.

Instagram

Sa desne obale Save gradiće se brza saobraćajnica koja ce biti duga oko 55 kilometara.

Spajaće ih novi most na Savi koji će biti dug više od 1.300 metara.

Radovi počinju na obali Save, gde će se na tri hektara nalaziti baza i punkt.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:834240-Pocela-izgradnja-autoputa-Ruma-Sabac-Loznica-Vucic-Ponosan-sam-na-Srbiju-FOTO