Počela prva faza izgradnje digitalnih mreža u selima u Srbiji – Tanjug

TOPOLA – U selu Zagorica kod Topole danas je započet proces digitalizacije u ruralnim područjima Srbije.

Početku izvođenja radova širokopojasne infrastrukture prisustvovala je predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je istakla da je taj projekat od velike važnosti jer će omogućiti svim građanima Srbije, a posebno onima koji žive u najudaljenijim ruralnim mestima, savremeni pristup internetu.

„Svi znate koliko se Srbija promenila od 2014. godine kada je predsednik Vlade postao Aleksandar Vučić, a 2017. postao je predsednik Republike, i koliko smo mnogo novca strateški odvajali za putnu infrastruktru, što je veoma važno za ekonomski razvoj Srbije, ali pored puteva koji jesu žila kucavica, veoma su važni i digitalni putevi“, kazala je premijerka.

Istakla je da je veoma važno za ravnomerni rast i razvoj da naši najmlađi ostaju u svojim sredinama i da svojim znanjem razvijaju i najudaljeniji deo Srbije.

„Za to su im potrebni pravi uslovi. Građani u ruralnim sredinama moći će da koriste sve elektronske usluge, zahvaljujući projektu koji radimo sa Evropskom investicionom bankom, uz ogromnu podršku Evropske unije“, rekla je Brnabić.

Kako je navela, čitav ovaj projekat je vredan 500 miliona evra, od čega je 250 miliona investicija države, a 250 miliona je investicija privatnih partnera telekomunikacionih kompanija.

„Od tih 250 miliona koliko država ulaže, od preko 150 miliona koje smo obezbedili za ovu prvu fazu, u kojoj ćemo povezati 120.00 domaćinstava na brzi internet, 118 miliona nam je povoljan kredit Evropske banke za obnovu i razvoj, a skoro 35 miliona je evra je donacija Srbiji od Evropske unije“, istakla je predsednica vlade.

Izgradnja digitalne mreže u okviru prve faze projekta počela je danas u selu Zagorica kod Topole.

U prvoj fazi biće izgrađeno približno 4.700 kilometara optičkih trasa i obuhvatiće oko 700 ruralnih naselja, 120.000 domaćinstava i oko 730 škola. Završetak prve faze planiran je do kraja 2023.godine, a do kraja 2025. godine 100 odsto teritorije Srbije biće pokriveno brzim internetom. 

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMibWh0dHBzOi8vd3d3LnRhbmp1Zy5ycy9zcmJpamEvcG9saXRpa2EvMTIwNi9wb2NlbGEtcHJ2YS1mYXphLWl6Z3JhZG5qZS1kaWdpdGFsbmloLW1yZXphLXUtc2VsaW1hLXUtc3JiaWppL3Zlc3TSAQA?oc=5