Počinje gradnja kovid bolnice u Beogradu; Vučić: Ulažemo u ono što je najvažnije | N1 Srbija – N1 Info

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas počinje Izgradnja nove moderne kovid bolnice u kojoj će biti oko 200 jedinica intenzivne nege i za koju veruje da će biti završena 1. decembra. „Ulažemo u ono što je najvažnije za ljude“, rekao je on.

 „Pravimo vrhunsku bolnicu sa najmodernijim uređajima, 200 jedinica intenzivne nege, 804 poluintenzivne, to će biti najznačajnija bolnica za kovid pacijente. Moramo i pristupne puteve da odradimo. Bolnica će koštati više kad svu opremu ubacimo unutra. Uložili smo stotine miliona evra da bismo sačuvali zdravlje ljudi, ovo radimo da bismo oslabili pritisak na naše lekare i medicinske sestre. Ulažemo novac koji su građani Srbije zaradili, ulažemo u ono što je najvažnije za ljude“, kazao je Vučić tokom posete gradilištu u Zemunu.

 On je rekao da će nova moderna kovid bolnica nići za nekoliko meseci, i da će imati i salu za porađaje i angio salu. Samo izgradnja zgrade, kako je naveo, koštaće između 27 i 28 miliona evra.

„Sve rade domaće kompanije uz pomoć vojske i što će sve takvom brzinom da bude završeno“, dodao je.

Vučić je naveo i da je uveren da će Srbija dobiti vakcinu.

„Mnogi se plaše jeseni, mi ćemo tražiiti i uveren sam dobiti vakcinu, ali za nas je važno da obezbedimo sve uslove da lečimo ljude, da nas jesen ne iznenadi“, kazao je on.

Obilasku su prisustvovali ministri zdravlja Zlatibor Lončar i odbrane Aleksandar Vulin.

„Jul bio kritičan zbog protesta, sada se stanje popravlja“

Vučić je rekao da je jul bio kritičan za epidemiju koronavirusa ne zbog fudbalskih utakmica, već zbog demonstracija širom Srbije, a da se stanje sada poboljšava.

„Mnogo je važno da broj (novobolelih) svedemo na minimum. Ako budemo držali fizičku distancu i nosili maske u zatvorenom, onda rezultat neće izostati“, rekao je Vučić.

On je na gradilištu KOVID-bolnice u Vojnom kompleksu „Zemun ekonomija“ rekao da se ne isključuje mogućnost da će nastava od septembra biti kombinacija časova u školama i onlajn nastave.

Govoreći o stavu zvanične Prištine da i tamošnji Srbi „treba da poštuju borbu Oslobodilačke vojske Kosova“, rekao je da se priprema „zakon protiv Srba“.

„To je pokušaj uvodjenja verbalnog delikta, prvo (žele) da nateraju sve da misle kao oni, a ako se ne slažu, da idu u zatvor. Već imaju i modele prihvaćenog mišljenja (koje treba poštovati)“, rekao je Vučić.

Rekao je i da privredi Srbije na ruku ide što „zbog pandemije danas svi žele da proizvodne pogone naprave ;bliže svojim centralama“ i procenio da će „mnogi iz azijskih zemalja svoju proizvodnju seliti u Evropu“.

„Srbija ima mnogo kvalitetne radne snage“ čija je cena viša od cena u većini ostalih zemalja Balkana, rekao je Vučić i ocenio da Srbija ima najrazvijeniju putnu infrastrukturu, a imaće i železničku.

Govoreći o drugim temama, Vučić je naveo da su prihodi državnog budžeta tokom jula bili bolji i od „najboljih projekcija“, a da prve procene za drugi ovogodišnji kvartal ukazuju da će Srbija po stanju BDP biti „druga u Evropi“.

„Ispred nas je samo Litvanija… Naša prva procena se pokazala kao pesimistična i očekujemo pad bruto domaćeg proizvoda (u drugom kvartalu) od minus 6,3 do 6,5 odsto, a ukupno očekujemo pad od oko 9,0 odsto u prvom polugodištu“, rekao je Vučić.

Više vesti o kovidu-19 u zemlji i svetu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.

http://rs.n1info.com/Vesti/a625484/Pocinje-gradnja-kovid-bolnice-u-Beogradu-Vucic-Ulazemo-u-ono-sto-je-najvaznije.html