POGLEDAJTE: Spisak svih regionalnih i lokalnih puteva koji dobijaju novi asfalt – Večernje Novosti

Zlatica Radović | 29. avgust 2019. 12:02 |

Na spisku deonica koje će biti rekonstruisane 300 kilometara auto-puteva, 2.000 kilometara magistralnih, 2.500 kilometara regionalnih drumova…

U NAREDNE tri godine biće rekonstruisano oko 5.000 kilometara puteva u Srbiji! Na spisku su 143 deonice koje će biti presvučene asfaltom, a među njima je oko 300 kilometara auto-puteva, više od 2.000 kilometara magistralnih pravaca, oko 2.500 regionalnih saobraćajnica, kao i oko 200 kilometara lokalnih puteva.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, za „Novosti“, kaže da očekuje da će predlog saobraćajnica koje će biti rekonstruisane biti usvojen na sednici Vlade Srbije u narednih mesec dana.

Pročitajte još:Do kraja nedelje počinje gradnja autoputa Sremska Rača – Kuzmin

– Rekonstruisaćemo 5.000 kilometara puteva, a za to će biti izdvojeno oko milijardu evra – navodi Mihajlovićeva. – Taj posao je jednako značajan kao izgradnja celog jednog novog koridora. Uložićemo u magistralne, regionalne i lokalne puteve. Važan nam je regionalni ekonomski razvoj. To su žile kucavice po okruzima.

Putare čeka ozbiljan posao, a ministarka kaže da će resorna ministarstva pomoći domaćim građevinskim firmama.

– Tražili smo od „Puteva Srbije“ da vidimo koje kompanije imaju kapacitet da se uključe u ovaj projekat – kaže ministarka. – U Srbiji će se graditi 650 kilometara auto-puta i rekonstruisaće se 5.000 kilometara. To je ozbiljan posao i zato razmatramo mogućnost da osnažimo srpske građevince i da im obezbedimo subvencije za kupovinu kamiona i opreme. Razgovaraćemo i sa Ministarstvom odbrane. Oni imaju fantastičnu operativu, Direkciju za građevinu, da i njih pod tržišnim uslovima uključimo u izgradnju puteva.

Foto P. Milošević

Dok se završavaju deonice na novim koridorima, one koje su pre nekoliko decenija izgrađene na auto-putu od Subotice do Niša „zrele“ su za ozbiljnu popravku. Na potezu od Subotice do Novog Sada biće rekonstruisane tri trake sa desne strane u dužini od 52 kilometra, dok će deonice na Koridoru 10, Požarevac-Batočina, Paraćin-Ćuprija-Jagodina, Pojate-Niš „Sever“ i Niš „Jug“-Doljevac-Leskovac, biti sređene u punom profilu. Kompletnu rekonstrukciju čeka i deonica na auto-putu ka Zagrebu, od Kuzmina preko Rume do Beograda.

Pročitajte još:Više od 100.000 vozila prošlo auto-putem Miloš Veliki

Najviše posla za putare biće u Vojvodini. Radiće se magistrale Subotica-Sombor, Čoka-Kikinda, Vrbas-Kula-Sombor, Srbobran-Bečej, Sombor-Odžaci, Novi Sad – Bačka Palanka, Zrenjanin – Žitište – Srpska Crnja, Bačka Palanka-Bač-Odžaci, Zrenjanin-Sečanj-Vršac, Kuzmin – Erdevik – Bačka Palanka, Beograd-Zrenjanin i Pančevo-Kovin-Smederevo-Ralja. U planu je i rekonstrukcija 50 kilometara od Sremske Mitrovice do Bogatića, kao i 40 kilometara od Bele Crkve do Vršca.

Kliknite na sliku za veći prikaz mape

Najduži magistralni put koji vapi za rekonstrukcijom je Požarevac-Kladovo, preko Velikog Gradišta, Golupca i Donjeg Milanovca u dužini od 164 kilometra, a odmah za njim i Beograd-Lazarevac-Rudnik od 101 kilometar. Posla za putare će biti i na potezu od Male Krsne do Požarevca, zatim na putu Ćelije-Lajkovac-Valjevo, Mali Požarevac-Mladenovac-Topola, Topola-Kragujevac.

Novi asfalt dobiće i magistralni putevi Valjevo – Kosjerić – Požega, Požega – Arilje – Ivanjica, Ivanjica – Sjenica, Lazarevac – Aranđelovac, Topola – Rača, Majdanpek – Negotin, Kladovo – Negotin, Negotin – Zaječar, Zaječar – Knjaževac, Niš – Svrljig – Knjaževac, kao i potez od petlje Merošina do Prokuplja i od Prokuplja preko Beloljina do Kuršumlije. Dalje će se raditi na trasi od Kuršumlije do Merdara, kao i na delu puta Beloljin – Blace, Ivanjica – Ušće, Raška – Novi Pazar, Novi Pazar – Ribariće, Novi Pazar – Sjenica, Leskovac – Lebane – Medveđa, Vladičin Han – Surdulica, Loznica – Osečina – Valjevo, Sušica – Kremna – Kotroman, Užice – Rogačica, Mijoska – Jabuka, Novi Pazar – Tutin, Mehov krš – Ribariće. Predviđene su popravke i na putu Ostružnica-Umka-Barič-Obrenovac, kao i na potezu od Obrenovca do Vladimiraca.

Foto P. Milošević

GRADE I TURCI

DO kraja nedelje će početi pripremni radovi za novi most na Savi u Sremskoj Rači, čime počinje gradnja auto-puta Beograd – Sarajevo. Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović održala jeu sreduu Vladi pripremni sastanak sa turskom kompanijom „Tašjapi“ koja će graditi ovu deonicu dugu oko 18 kilometara. Vrednost radova je oko 220 miliona evra.

– Očekujem u oktobru i predsednika Turske Erdogana, koji će posetiti gradilište – rekla je Mihajlovićeva. – Sa „Tašjapijem“ počinjemo uskoro i rekonstrukciju puta Novi Pazar – Tutin.

Ministarka Mihajlović

KAD BANKE KOČE

OVO nije prvi pokušaj nacionalnog programa rehabilitacije putne mreže. Krajem 2013. potpisana su tri sporazuma o zajmu sa Evropskom investicionom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Svetskom bankom za obnovu, za rekonstrukciju 1.100 kilometara saobraćajnica. Vrednost radova je procenjena na 390 miliona evra, a projekat obuhvata rehabilitaciju 54 deonice. Planirano trajanje projekta je bilo pet godina. Ministarka građevinarstva kaže da je urađeno tek oko 40 odsto posla:

– Nismo imali problem sa izvođačima, već sa bankama koje nisu mogle da se dogovore. Ubuduće ćemo tražiti da se tačno podeli po deonicama ko šta finansira, da bismo izbegli nesporazume.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:814942-POGLEDAJTE-Spisak-svih-regionalnih-i-lokalnih-puteva-koji-dobijaju-novi-asfalt