Politika kao biznis, država kao partijski plen (emisija) – Insajder

Dok partije ne podele plen – država ne funkcioniše. I tako je posle svakih izbora. 

Plen su, osim ministarskih mesta i javna preduzeća jer se upravo preko tih preduzeća troši najviše novca za državne projekte, odnosno poslove koje dobijaju privatne firme.  

Isto je i kada je u pitanju izgradnja puteva. Svaka vlast ima svoje povlašćene firme. 

I svaka vlast navodi da je sve pod kontrolom međunarodnih kreditora i partnera i da ne može onaj ko je na vlasti da odlučuje koje podizvođače angažuje firma koja dobije posao. Formalno tačno, a u praksi je javna tajna da kontrola- ko će dobiti posao- ipak postoji.  

Za održavanje i delimično izgradnju puteva zaduženo je javno preduzeće Putevi Srbije, koje se finansira iz putarina, iz budžeta i iz kredita. 2010 je zbog izgradnje putnog koridora 10 i 11 osnovano i državno preduzeće Koridori Srbije koje uglavnom raspolaže sredstvima iz međunarodnih kredita, ali i iz državnog budžeta. Oba ova preduzeća praktično samo upravljaju novcem, tako što na poslovima angažuju privatne firme.

Kako se privatne firme angažuju na najvećim državnim projektima, u koje spadaju i putevi, jedna je od tema serijala Insajdera “Politika kao biznis, država kao partijski plen”.

Izvor: Insajder 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

https://insajder.net/sr/sajt/tema/23780/