Potpisan ugovor i završetku radova na izgradnje petlje Batajnica – Srbija danas

Zemun

Foto: GO Zemun

Predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić prisustvovao je 13. februara potpisivanju Ugovora o završetku radova na izgradnji petlje Batajnica, koji su u galerijskom prostoru Kancelarije za mlade Gradske opštine Zemun potpisali v.d. direktora “Koridora Srbije“ Zoran Babić i direktor ogranka za građevinske poslove firme “Štrabag“ Dragan Ršumović.

Na taj način stekli su se uslovi za početak radova na izgradnji saobraćajnice u okviru kompleksa petlje Batajnica, koji će povezati deo Batajničkog bulevara od rampi R2 i R4 do raskrsnice veznog puta sa ul. Kralja Mihaila Zetskog i lokalnim putem 3, zatim saobraćajnice prvog reda od raskrsnice sa Batajničkim bulevarom do raskrsnice sa pristupom za intermodalni terminal, uključujući i završetak započetog mosta preko pruge i paralelnog mosta “blizanca“, lokalni put 1 i lokalni put 3.

“Ovo je veliki dan za Gradsku opštinu Zemun, pogotovo za građane Batajnice. Dočekali smo posle mnogo meseci početak realizacije kapitalnog projekta u Batajnici. Sve ono što je neko ispustio, a to je da zanemari infrastrukturni položaj Zemuna i stavi ga u drugi plan, uključujući tu i petlju u naselju Batajnica, velikim trudom danas realizujemo. Izgradnjom ove petlje dobijaju i mnogobrojni investitori koji se nalaze u neposrednoj industrijskoj zoni duž starog i novog Novosadskog autoputa. Sa ovakvim projektima ćemo nastaviti, jer cilj nam je da stvorimo zdrave uslove i da privučemo strane investitore, a domaće da pospešimo u svemu onome što rade kako bi smanjili nezaposlenost. Zajedno sa Vladom Republike Srbije i Gradom Beogradom i nadalje ćemo stvarati jednake uslove za sve naše građane“, rekao je predsednik Matić.

Pored radova na kompletiranju ranije započetih i izvršenih radova javila se potreba za izgradnjom i drugih saobraćajnica koje će omogućiti povezivanje budućeg intermodalnog terminala Batajnica sa mrežom lokalnih gradskih i državnih puteva. Projektno-tehnička dokumentacija kojom su definisani radovi na kompletiranju petlje Batajnica rađena je tokom 2018. i 2019. godine.

Ukupna investiciona vrednost radova na izgradnji saobraćajnica, uključujući most preko pruge, infrastrukturne instalacije i druge prateće segmente, poput postavljanja prateće opreme, saobraćajne signalizacije i pejzažnog uređenja iznosi 9,6 miliona evra.

Investitor radova su Koridori Srbije, projektant JV “Panpro Tim“ – “Via Inženjering“ – “Geovizija“, a sredstva su obezbeđenja iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Koridori Srbije će nastojati da ugovoreni radovi budu izvršeni u toku kalendarske 2020. godine.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su mnogobrojni građani i rukovodstvo Gradske opštine Zemun.

https://www.srbijadanas.com/vesti/beograd/potpisan-ugovor-i-zavrsetku-radova-na-izgradnje-petlje-batajnica-2020-02-13