Potpisan ugovor za gradnju deonice autoputa Požega – Duga Poljana – Politika

Sledeće godine počinje gradnja hidroelektrane Bistrica.- Vučić Grčiću: Do Nove godine stabilizacija, pa da nešto drugo radiš.- Pokušaćemo da dovedemo investitora u Novu Varoš, rekao predsednik Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Sjenici (Video isečak JT Pink)

SJENICA – U prisustvu predsednika Aleksandra Vučića u Sjenici je danas potpisan komercijalni ugovor o pripremi tehničke dokumentacije i izvođenju radova na izgradnji autoputa od Požege do Duge Poljane, u dužini oko 75 kilometara.

Ugovor su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak i potpredsednik kineske kompanije ČRBK (Čajna roud end bridž korporejšen) Zhang Xiaoyuan, a prisustvovala je i ambasadorka Kine Čen Bo.

Predsednik Vučić je prethodno održao sastanak sa predstavnicima CRBC-a.

Denicom od Požege do Duge Poljane biće nastavljena izgradnja autoputa ka Boljaru na granici sa Crnom Gorom.

Autoput ide trasom Požega – Arilje – Ivanjica – Boljare u dužini oko 106 kilometara. Kinezi već grade deonicu od Preljine do Požege i već do kraja godine ili početkom januara bi trebalo da bude gotov prvi deo od Preljine do Pakovraće u dužini oko 12 kilometara.

Dužina deonice od Preljine do Požege, na kojoj rade kineski izvođači, duga je ukupno 30,9 kilometara.

Puštanjem u saobraćaj deonice do Pakovraće više se neće stvarati gužve na naplatnoj rampi u Preljini.

Radovi od Preljine do Požege su počeli u maju 2019. godine, a njihova vrednost je 450 miliona evra.

Glavni izvođač na deonici do Požege je kineska kompanija „Čajna komjunikejšens end konstrakšen kompani”, (ČRBK je kćerka firma). Rok za izvodenje radova je 36 meseci.

Deonica Preljina – Požega je nastavak projekta izgradnje autoputa Beograd – Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara. Skoro trećinu trase na budućem autoputu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli: tri tunela, 35 mostova, 11 nadvožnjaka i tri petlje.

Autoput od Preljine do Požege ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg autoputa Beograd – Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH, prenosi Tanjug.

Čen: Ako neko hoće da se obogati, neka prvo napravi put

SJENICA – Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da je izgradnja deonice autoputa od Požege do Duge Poljane, kod Sjenice, veoma važna, ilustrujući to podatkom da je ona danas od Beograda do Čačka putovala sat i po vremena, a zatim od Čačka do Sjenice dva i po sata.

U Sjenici je danas, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, koji boravi u poseti Raškom okrugu, potpisan ugovor o pripremi tehničke dokumentacije i izvođenju radova na 75 kilometara od Požege do Duge Poljane.

„To je još jedan rezultat saradnje dve strane u oblasti infrastrukture”, rekla je ambasadorka novinarima.

Kako je rekla, njeno današnje putovanje od Beograda do Čačka trajalo je sat i po vremena, a od Čačka do Sjenice dva i po sata, što, istakla je, u potpunosti pokazuje značaj izgradnje te deonice autoputa.

„U Kini uvek kažemo – ako čovek želi da se obogati, treba prvo da napravi put. Uverena sam da će izgradnja nove deonice doneti ovom regionu sve više mogućnosti za ekonomski razvoj”, istakla je Čen.

Ona je ukazala da će deonica od Požege do Duge Poljane biti još teža od deonice koja se privodi kraju Preljina – Požega.

„Hvala srpskim partnerima na poverenju u kineske kompanije i kinesku tehnologiju. Uverena sam da će CRBC biti dovoljno sposobna da će kvalitetno završiti deonicu”, rekla je ambasadorka Kine,prenosi Tanjug.

Vučić: U narednih mesec dana otvaranje deonice do Pakovraće

SJENICA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je deonica autoputa Preljina-Pakovraće gotova, ali da se čeka na dogovor „Puteva Srbije” i nadležnog ministarstva oko njenog otvaranja.

„Doći ću kada mi budu rekli da je autoput bezbedan i napravljen. Sada imamo nesuglasice između direktora „Puteva” i ministra. Jedan misli da je gotovo, a drugi misli da će to biti do 10. februara. Suština je da li će bankine biti kamene ili ne”, objasnio je Vučić odgovarajući na pitanje kada će doći na otvaranje deonice do Pakovraća.

Dodao je da je put završen, kao i osvetljenje u tunelu, a da je potrebna samo „krajnja šminka”.

„U Čačak stižem kada se dogovore Tomislav Momirović i Zoran Drobnjak. Znam da se sada prave ogromne gužve u Čačku, ali Čačani treba da znaju da je Čačanin kriv što se deonica ne otvara. Biće u narednih mesec dan”, poručio je Vučić.

Na pitanje da li će država pomoći Novoj Varoši za održavanje Međuopštinskih omladinskih sportskih igara 2023. godine, Vučić je kazao da je toj opštini dosta toga obećano.

„Mislim da od 1945. nije uloženo toliko u Novu Varoš. Obećali smo izgradnju vodovoda, kanalizacije, struje, puteva, uradili smo osnovnu školu koja je koštala pet miliona evra, a radićemo i gimnaziju za daljih dva miliona. Obećali smo pomoć preko Skijališta Srbije za ski staze”, preneo je on dodajući da se u gasovod spušta prema Prijepolju, prenosi Tanjug.

Uz to, ukazao je, razgovarano je i o hidroelektrani Bistrice 2, koja je od presudnog značaja za Srbiju, a oko čega je video spremnost meštana koji treba da se isele.  

Sledeće godine počinje gradnja hidroelektrane Bistrica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će sledeće godine početi radovi na reverzibilnoj hidroelektrani Bistrica, koja će koštati 600 do 700 miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Instaagram BS)

Vučić je tokom obilaska sela Senište rekao da za Srbiju ne postoji veći energetski interes od te hidroelektrane i da Srbija do 2028. godine mora da ima dovoljno struje da je prodaje.

„Ako se vi ljudi ne bunite, to nam je projekat broj jedan i to je za našu zemlju spas”, kazao je Vučić meštanima Seništa, sa čime su se okupljeni složili.

On je naveo da bez reverzibilne hidroelektrane u Bistrici Srbija ne može da preživi, jer se troši sve više struje, a 50 odsto na industriju.

„Ne možemo nove kapacitete da ubacimo bez toga, bez tih 650 megavata reverzibile”, kazao je Vučić, prenela je Beta.

Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić rekao je da bi „bilo realno” da ta hidroelektrana bude na mreži 2025. godine.

Vučić je naveo da će ta hidroelektrana „podići” ceo kraj, dodajući da je to ogroman novac i investicija.

Reverzibilna hidroelektrana Bistrica u planu je od 80-tih godina prošlog veka, a vlast najavljuje da će ta hidroelektrana pored „Đerdapa 3” podići ukupnu proizvodnju električne energije za 15 odsto.

Pokušaćemo da dovedemo investitora u Novu Varoš

NOVA VAROŠ – Predsednik Aleksandar Vučić u Novoj Varoši najavio je da će toj opštini biti rešen problem sa pijaćom vodom, da će se raditi na rešavanju problema sa strujom, I da će država učiniti sve da dovede jednog investitora za 500 novih radnih mesta.

Aleksandar Vučić obišao je danas osnovnu školu „Živko Ljujić” u Novoj Varoši, koju pohađa nešto više od 500 đaka, a u čiju rekonstrukciju je uloženo 500 miliona dinara.

Predsednik Srbije u Novoj Varoši (foto Predsedništvo Srbije)

Pre godinu dana završena je rekonstrukcija kompletne škole, svih učionica, školske dvorane u okviru koje je renoviran i bazen koji će služiti za časove fizičkog vaspitanja i obuku, te biblioteke koja ima više od 15.000 knjiga.

To je najveća investicija u opštinu Nova Varoš u poslednjih 50 godina, a predsednik Vučić je primetio da tako opremljenu školu nema ni Beograd.

Predsednik je domaćine u školi upitao da li su zadovoljni kako ona sada izgleda, na šta je dobio potvrdan odgovor.

Dodao je da je ostaje da se obnovi gimnazija u tom gradu, što će koštati između dva i 2,5 miliona evra.

Takođe, Vučić je istakao da je 180 miliona evra do sada izdvojeno za obnovu škola širom Srbije.

Vučić je obišao i novu biblioteku, a u školi su mu rekli da retko koja školska biblioteka ima toliki prostor i toliki fond knjiga, te da učenici „Živka Ljujića” zaista mnogo čitaju.

Mladi pesnik Borivoje Ilić, kojem su do sada objavljene tri knjige poezije, na temu života srpskog seljaka, uručio je svoju knjigu predsedniku na poklon.

Zahvalivši se Vučiću na poseti, Ilić je predsedniku izrecitovao stih pesme po kojoj knjiga i nosi naziv „Kaljavi sokak”, a koja, kako je rekao, govori o ministarki koja je iz kaljavog sokaka otišla u grad i postala ministarka, na šta se Vučić našalio:

„Samo sledeći put da mi kažeš koja je ministarka”.

Na ulazu u ovu novovarošku školu, predsednika Vučića su zajednički dočekala dvojica sveštenika – paroh pravoslavne crkve u tom gradu, protojerej-stavrofor Radmilo Janjić i muftija Ismet Bihorac.

Ispred škole, predsednika su dočekali direktor Risto Popović, predstavnici verskih zajednica, ali i veliki broj građana koji su predsednika pozdravili i transparentom na kojem piše „Nova Varoš je uz Vučića”.

Školu u Novoj Varoši sa predsednikom obišli su i ministar za poljoprivredu Branislav Nedimović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović, direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.

Osnovna škola „Živko Ljujić”, koja je osnovana 1827. godine, jedina je škola u gradu Nova Varoš, a jedna je od šest osnovnih škola na teritoriji opštine Nova Varoš.

Godine 1957. prerasla je iz četvororazredne u osmogodišnju osnovnu školu, kada je i ponela današnji naziv po Živku Ljujiću, učesniku Narodnooslobodilačke borbe i narodnom heroju Jugoslavije.

Nova školska zgrada otvorena je 6. septembra 1975. godine, a tada je raspolagala sa 14 kabineta, savremenom fiskulturnom salom, dva sportska poligona, bibliotekom i devet pomoćnih prostorija, prenosi Tanjug.

Vučić Grčiću: Do Nove godine stabilizacija, pa da nešto drugo radiš

NOVA VAROŠ – Predsednik Aleksandar Vučić zamerio je danas v.d. direktoru EPS-a Miloradu Grčiću što ga nije obavestio o manjem požaru u TENT B1, dodajući da bi Grčić do Nove godine trebalo da stabilizuje sistem, a onda „nešto drugo da radi”.

„Grčiću, što mi nisi javio da si imao manji požar na B1?”, upitao je Vučić.

Kada mu je Grčić odgovorio da je to brzo rešeno, Vučić se rekao da je za to trebalo on da mu javi, a ne da čuje od BIA.

„Da me ne opterećuješ… Ja mislim da do Nove godine ti to stabilizuješ, a onda, Mićo, nešto drugo da radiš”, rekao mu je Vučić, prenosi Tanjug.

Vučić u poseti Marinkovićima u selu Seništa

NOVA VAROŠ – Predsednik Aleksandar Vučić započeo je obilazak Zlatiborskog okruga posetom porodici Marinković u selu Seništa kod Nove Varoši.

Petočlana porodica Marinković ugostila je predsednika u svom domaćinstvu, a njegova poseta im, kažu, mnogo znači.

Porodica se bavi poljoprivredom, stočarstvom pre svega, imaju četiri krave i 30 ovaca, kao i dve svinje i kokoške, a to im je jedini izvor prihoda.

Najstariji u porodici, domaćini Miloš i njegova supruga Dragana (63), kažu da im je najvažnije da se obezbedi voda, bez koje se muče.

„Voda nam je najbitnija, nemamo je, mučimo se bez vode… trebalo bi i da se asfaltira put. Imamo star traktor, 15 godina već”, kaže Dragana za Tanjug.

Sa njima žive i sin Sreten i njegova supruga Ana, i unuka Milica, desetogodišnja devojčica, jedini đak škole „Gojko Grulović”, u selu Radionja.

Dobar je đak, ali joj nedostaju drugari.

U školu je svakodnevno voze otac ili deda, ali je odlazak u školu u tom delu zemlje, zimi prilično težak.

„Teško je živeti pogotovo kada padne sneg”, kaže Sreten Marinković.

Sa predsednikom Vučićem, porodicu Marinković posetili su i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i direktor „Puteva Srbije” Zoran Drobnjak.

Nakon posete porodici, predsednik će obići obnovljenu školu „Živko Ljujić” u Novoj Varoši, a zatim će uslediti potpisivanje sporazuma sa predstavnicima kompanije CRBC u Sjenici.

Nakon toga, predsednik će održati sastanak sa predsednicima mesnih zajednica, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i privrednicima iz Sjenice, Tutina i Novog Pazara.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

https://www.politika.rs/sr/clanak/495445/Potpisan-ugovor-za-gradnju-deonice-autoputa-Pozega-Duga-Poljana