Projekat “Čista Srbija” – ulaganja od četiri milijarde evra – Energetski Portal

Foto-ilustracija: Pixabay

U sledećih pet godina, u okviru projekta “Čista Srbija”, planirana je izgradnja 7.000 kilometara kanalizacione mreže i više od 250 postrojenja za preradu otpadnih voda, za šta je planirano ulaganje od četiri milijarde evra.

“Situacija je sada loša jer više od 90 odsto otpadnih voda izbacujemo u reke i ako tako nastavimo uništićemo prirodu. Zato moramo da situaciju menjamo iz korena”, naglasio je Tomislav Momorović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

On je ocenio da su nam neophodni auto-putevi, ali, kako je rekao, nove saobraćajnice ne vrede ako ne izgradimo kvalitetnu ekološku i komunalnu infrastrukturu, a pre svega kanalizacionu mrežu i postrojenja za preradu otpadnih voda, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Momirović je naveo da je do sada u ovim oblastima urađeno malo i da, između ostalih, ni Beograd nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i on je najveći grad na Dunavu bez takvog prečistača.

“To nije samo problem Srbije, nego i Evrope, zbog čega nam evropski partneri zameraju. Takvo postrojenje nije lako uraditi, niti je to jeftin posao, ni za manju sredinu, a ne za Beograd sa više od milion i po stanovnika”, naveo je on.

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelena Tanasković ocenila je da je ekologija prioritet i da je za sledeću godinu, što iz budžeta, što iz drugih izvora, planirano 36 milijardi dinara za ovu oblast.

Pročitajte još:

“Kada je reč o prečistačima i kanalizacionoj mreži, potpisali smo ugovor sa Razvojnom bankom Saveta Evrope od 200 miliona evra, čime ćemo finansirati izgradnju nedostajuće kanalizacione mreže i prečistača u 26 jedinica lokalne samouprave”, rekla je ona.

Tanasković je dodala da je pokrenuta i izgradnja regionalnih centara za upravljanje čvrstim otpadom i to u osam regiona.

Rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju u Privrednoj komori Srbije Siniša Mitrović naveo je da smo ove godine imali dva važna događaja iz oblasti ekologije, a to su Glazgov 26, odnosno projekat dekarbonizacije, gde smo potpuno implementirani, kao i otvaranje Klastera 4, posvećenog energetici i zaštiti životne sredine.

Kako je istakao naše direktne štete od klimatskih promena veće od 360 miliona evra godišnje.

“Mi nemamo infrastrukturu za upravljanje otpadom u Srbiji, a posebno industrijskim i opasnim otpadom. Nema privrednog rasta ni direktnih stranih ni domaćih investicija bez infrastrukture za otpad i otpadne vode”, kaže on.

Energetski portal

https://www.energetskiportal.rs/projekat-cista-srbija-ulaganja-od-cetiri-milijarde-evra/