Putevi Srbije: Deonica Novi Beograd-Surčin specifična, biće biciklističkih staza – N1 Info

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ je, povodom komentara u javnosti u vezi sa cenom izgradnje deonice Novi Beograd – Surčin, saopštilo da je ta deonica specifična i da prolazi kroz naseljeno područje, što za posledicu ima specifične zahteve u pogledu tehnologije izvođenja radova.

U saopštenju se podseća da je komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji deonice Novi Beograd – Surčin potpisan 18. avgusta između Vlade Srbije, Puteva Srbije i kineske kompanije „Čajna komjunikejšens konstrakšen kompani“, a njegova vrednost je 70,5 miliona dolara.

Dužina deonice je 7,9 kilometara, proteže se od Vojvođanske ulice na Novom Beogradu, gde je planiran kružni tok, pa sve do buduće petlje „Surčin“.

Predviđa se i izgradnja biciklističkih i pešačkih staza duž deonice što za rezultat ima širi profil čitavog autoputa i značajno više radova.

Planirane su pešačke i biciklističke staze sa obe strane ove saobraćajnice, širine dva i 2,20 metara.

S obzirom da je sam autoput širi, to zahteva i da buduće konstrukcije za ukrštanje ove saobraćajnice sa lokalnim putevima (mostovi, nadvožnjaci i podvožnjaci) budu veće nego što je to uobičajen slučaj.

U saopštenju se, između ostalog, navodi da projekat podrazumeva izgradnju ukupno pet mostovskih konstrukcija i jedan nadvožnjak, a pored toga ukrštanja sa lokalnim saobraćajnicama biće ostvarena i preko četiri površinske i jedne denivelisane raskrsnice (petlje).

Projekat predviđa ugradnju velikih količina građevinskih materijala za izgradnju saobraćajnice, naročito peska i kamenog agregata, usled šireg profila nego kod standardnog autoputa, što uzimajući u obzir „gradsku“ lokaciju deonice i kratak rok izgradnje, zahteva veće troškove usled potrebe da se angažuje veći broj vozila i opreme na dužim transportnim rastojanjima.

U saopštenju se napominje da je u republičkom budžetu za 2019. godinu bilo planirano kreditno zaduženje za taj projekat kod kineskih banaka u visini od 85 odsto vrednosti projekta, odnosno u iznosu od 60 miliona dolara, a 100 odsto vrednosti projekta od 70,5 miliona dolara odgovara ugovorenoj vrednosti radova.

http://rs.n1info.com/Biznis/a509686/Putevi-Srbije-Deonica-Novi-Beograd-Surcin-specificna-bice-biciklistickih-staza.html