„Putevi Srbije“: Za održavanje puteva nedostaje 100 miliona evra, očekujemo veći prihod od putarina – 021.rs

U „Putevima Srbije“ očekuju da se taj trend nastavi, naročito kada se uzmu u obzir nove deonice autoputa, ali i najavljeno povećanje putarina.

Od 2007. do 2018. i promet i prihodi porasli su za oko 60 odsto. Uz obrazloženje da za održavanje puteva nedostaje 100 miliona evra godišnje, putarine se povećavaju za 12 odsto i pune budžet „Puteva Srbije“.

Mi očekujemo da će se prihod od naplate putarine uvećati do kraja godine za nekih 1,3 milijarde dinara. Kad god smo imali otvaranje novih deonica autoputa, povećao se broj vozila, jer se samim tim skraćuje vreme putovanja. Ove godine očekujemo otvaranje deonice Obrenovac-Preljina tako da će i to uticati na porast prihoda od naplate putarina„, ističe za RTS Nikolina Arbutina iz „Puteva Srbije“.

Evropljanima je na putu ka jugu tranzit kroz Srbiju veoma značajan. Otuda i ulaganja iz fondova EU.

Šveđanin koji krene na more u Grčkoj kada krene iz Švedske nema nikakvu razliku u kvalitetu putne mreže, u komforu koji će doživeti tokom putovanja, zato je i Srbija odvojila velika sredstva da stignemo zemlje okoline„, navodi za RTS profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić.

U evropskim zemljama prosek cene putarine je pet evrocenti po kilometru. Srbija se tome neće značajno približiti ni poslednjim poskupljenjem. Važno je jedino, naglašavaju ekonomisti, da se povećani priliv oseti u kvalitetu vožnje.

Verujem da se iz toga obezbeđuje dobar deo širenja infrastrukture, popravljanje kvaliteta te postojeće mreže s obzirom da je još jedan deo toga u lošem stanju ili nije održavan na adekvatan način dugi niz godina i čini mi se da će završavanje koridora stimulisati strance da više koriste putnu mrežu Srbije„, napominje ekonomista Ivan Nikolić.

Podsetimo, nove cene putarina trebalo bi da počnu da se primenjuju krajem jula. Iznosi putarina u Srbiji će biti povećani za oko 12 odsto, pošto će tačne cene za sve deonice biti zaokruživane tako da budu zgodne za plaćanje i vraćanje kusura.

Putarina od Subotice do Preševa za automobil, prema aktuelnim cenama kada se sve sabere, iznosi 1.900 dinara i ako bi se cena tačno povećala za 12 odsto bila bi 2.128 dinara. Od Beograda do Preševa se sada plaća 1.340 dinara, i ako bi se cena povećala za 12 odsto, iznosila bi 1.501 dinar.

Za deonicu Beograd – Niš sada treba izdvojiti 800 dinara, a nakon poskupljena bi to iznosilo 896 dinara. Za putarinu od Beograda do Subotice sada treba platiti 560 dinara, nakon poskupljenja 627 dinara.

Putarina od Beograda do Novog Sada koštaće 235 dinara umesto dosadašnjih 210. Od Beogada do Šida cena iznosi 370 dinara, dok bi nakon poskupljenja trebalo izdvojiti 415 dinara.

Na autoputu Ljig – Preljina, gde je sada putarina 140 dinara, bila bi 157 dinara. 

Putarina je poslednji put u Srbiji poskupela 7. januara 2017. godine za 10 odsto. 

Uskoro počinje gradnja Moravskog koridora

U „godini razvoja infrastrukture“, kako je 2019. označio ministar finansija Siniša Mali, najavljen je početak izgradnje 110 kilometara tzv. Moravskog koridora kojim se povezuje Čačak, Kraljevo, Kruševac, Pojate. Gradnja Moravskog koridora trebalo bi da počne polovinom sledećeg meseca. Plan je da se završi u naredne dve i po godine.

Poslanici su izglasali javni interes i dozvolili posebne procedure kako bi se gradio Moravski koridor. Precizna trasa, međutim, još nije utvrđena u čitavoj dužini. Završen je i prihvaćen idejni projekat za deonicu Pojate – Kruševac. U toku je stručna kontrola za deo Adrani – Mrčajevci i Mrčajevci – Preljina. Idejni projekat za deo od Kruševca do Adrana, međutim, još se radi, jer se odustalo od prvobitne trase.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu građevinarstva, rade se i izmene Prostornog plana infrastrukturnog koridora Pojate – Preljina. Velike poplave su promenile tok reke Zapadne Morave, pa je sada neophodno regulisati njeno korito, kako bi se sprečilo plavljenje budućeg autoputa, ali i naselja u okolini.

Usvajanje izmene Prostornog plana se očekuje u septembru, a do kraja oktobra završetak izrade idejnog projekta. Izradu nedostajuće projektne dokumentacije, projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje, ugovoriće se sa budućim izvođačem radova. To će biti njegova obaveza„, naveli su za „Novosti“ u Ministarstvu građevinarstva.

Prilikom skupštinske rasprave, otvoreno je i pitanje da li će se sa budućeg autoputa izlaziti u Mrčajevcima. Kako sada stvari stoje, ovo mesto, u prvi mah, ostaje bez petlje.

U zoni Mrčajevaca planirano je denivelisano ukrštanje autoputa i buduće saobraćajnice Kragujevac – Mrčajevci. S obzirom na to da ne postoji projekat te buduće saobraćajnice, nemoguće je u ovom trenutku precizno definisati položaj denivelisanog ukrštaja. Stanovnici Mrčajevaca će kao vezu sa Moravskim koridorom koristiti petlju „Preljina“ u naselju Konjevići, u čijem sklopu je projektovana poprečna veza koja se kružnom raskrsnicom priključuje na državni put prvog reda Preljina – Mrčajevci. Od kružnog toka na državnom putu do Mrčajevaca dužina postojećeg puta je oko 9,5 kilometara„, odgovaraju za „Novosti“ u Ministarstvu saobraćaja.

Na Moravskom koridoru je planirano ukupno deset petlji i to kod Preljine, Adrana, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Trstenika, Velike Drenove, Kruševca, Ćićevca i Pojata. Isključenja će se zvati „Ćićevac“, „Kruševac istok“, „Kruševac zapad“, „Velika Drenova“, „Trstenik“, „Vrnjačka Banja“, „Vrba“, „Kamidžora“, „Adrani“ i „Preljina“. 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

https://www.021.rs/story/Info/Srbija/218839/Putevi-Srbije-Za-odrzavanje-puteva-nedostaje-100-miliona-evra-ocekujemo-veci-prihod-od-putarina.html