Republiku Srpsku očekuje izgradnja novih 140 kilometara auto-puteva – Sputnik Srbija

Kako je zaključeno na sastanku ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđa Popovića sa predstavnicima Pravobranilaštva Republike Srpske, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“, neophodno je izvršiti pripreme na jačanju kapaciteta uključenih subjekata da ne bi dolazilo do zastoja u realizaciji projekata zbog administrativnih ili pravnih procedura.

Kako prenose banjalučke „Nezavisne novine“, na sastanku je razgovarano o izgradnji auto-puta na Koridoru „5C“ kroz Republiku Srpsku i eksproprijaciji zemljišta na toj deonici, saopšteno je iz resornog ministarstva.

„Izgradnja auto-puta na koridoru ‘5C’, koji prolazi kroz Republiku Srpsku od Doboja do Vukosavlja, planirana je kroz četiri faze, a vrednost ovog projekta procenjena je na više od 500 miliona evra, bez troškova eksproprijacije nepokretnosti i PDV-a“, navodi se u saopštenju.

Izgradnja prve faze – deonica od petlje Johovac (Tovira) do petlje Rudanka (Kostajnica) ukupne dužine oko šest kilometara započeta je u junu 2019. godine, prenosi Tanjug.

Vrednost ovog projekta je 70 miliona evra, a reč je o sredstvima obezbeđenim kreditnim sporazumom sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i grant sredstvima u sklopu Investicionog okvira za zapadni Balkan od 12 miliona evra i realizacija ovog projekta teče planiranom dinamikom.

Kada je reč o izgradnji druge faze, odnosno sedam kilometara auto-puta na Koridoru „5C“ koji prolazi kroz Republiku Srpsku od Rudanke do granice entiteta/Putnikovo brdo, BiH je potpisala sporazum sa EBRD za obezbeđivanje kreditnih sredstava u iznosu od 150 miliona evra, a odobrena su bespovratna u sklopu Investicionog okvira za zapadni Balkan u iznosu od 30 miliona evra.

Procedure u vezi sa rešavanjem imovinsko-pravnih odnosa na ovoj deonici su pokrenute.

U narednom periodu planirana je izgradnja preostale dve faze na ovoj deonici – faze tri od petlje Johovac do petlje Podnovlje ukupne dužine oko 13 kilometara i faze četiri od Vukosavlja do petlje Podnovlje dužine oko 23 kilometra, kao i izgradnja deonica auto-puta od Vukosavlja do Brčkog duge 31 kilometar i deonice Brčko-Bijeljina-Rača duge 37 kilometara, kao i auto-puta Banjaluka-Prijedor dužine 42 kilometra.

https://rs.sputniknews.com/ekonomija/202003061121980360-republiku-srpsku-ocekuje-izgradnja-novih-140-kilometara-auto-puteva/