Sedam koridora za narednih pet godina: Najviše novca iz programa za 2025. predviđeno za puteve – Večernje Novosti

Programom „Srbija 2025“ najviše novca, čak devet milijardi evra, predviđeno za infrastrukturu. Rekonstruisaće se oko 5.000 kilometara mahom lokalnih saobraćajnica u našoj zemlji

ČAK devet od ukupno oko 14 milijardi evra, što je predviđeno programom „Srbija 2025“ namenjeno je ulaganju u infrastrukturu. U narednih pet godina planirano je da se okonča izgradnja četiri auto-puta koji su započeti tokom 2019. godine i ranije, kao i još tri koridora koja su u planu.

Očekuje se završetak poteza na „Milošu Velikom“ od Preljine do Požege, zatim saobraćajnice od Rume do Šapca, deonice auto-puta Sremska Rača – Kuzmin, kao i cele trase Moravskog koridora od Pojata do Preljine. Dogodine bi trebalo da počnu radovi i na auto-putu koji će povezati Niš i Merdare, odnosno Prištinu, a narednih godina i na Šumadijskom koridoru, koji bi trebalo da poveže Šumadiju i istočnu Srbiju. Planirano je da se protegne od Orašca, gde je Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak, preko Topole, Rače, Svilajnca i Despotovca sve do Bora. „Nacrtan“ je i Fruškogorski koridor od Rume do Novog Sada.


PROČITAJTE JOŠ:Pola milijarde evra za sportsku infrastrukturu: U programu „Srbija 2025“ uz nacionalni, planirano još devet novih stadiona u devet gradova

Posle primedaba Vojvođana da ove pokrajine nema na mapi novih puteva, predsednik Aleksandar Vučić je najavio izgradnju modernih saobraćajnica i na severu zemlje. On je istakao da je predviđena izgradnja brze saobraćajnice Sombor – Kula – Vrbas – Bečej – Novo Miloševo – Kikinda. Na istoku će se povezati Paraćin, Zaječar i Negotin, a u planu je i izgradnja brze saobraćajnice Požarevac – Veliko Gradište – Golubac. U narednom periodu trebalo bi da se i Valjevo modernom saobraćajnicom poveže sa auto-putem „Miloš Veliki“, a Kragujevac, preko Mrčajevaca sa Moravskim koridorom. Svi ovi putevi, zajedno sa trasom od Šapca do Loznice, biće dugi oko 820 kilometara.

RAST VEĆI OD ČETIRI ODSTO RAST bruto domaćeg proizvoda treba da bude veći od četiri odsto da bi se ostvarili ciljevi koje su predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić predstavili u strategiji „Srbija 2025“, ocena je direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića. – Da bi plate i penzije bile dvostruko veće, potreban je rast BDP od oko 4,5 odsto, a sedam odsto je „optimistička opcija“ koja podrazumeva još bržu i snažniju transformaciju – rekao je Kovačević.

U narednih pet godina biće rekonstruisano oko 5.000 kilometara puteva u Srbiji. Na spisku su 143 deonice koje će biti presvučene asfaltom, a među njima je oko 300 kilometara auto-puteva, više od 2.000 kilometara magistralnih pravaca, oko 2.500 regionalnih saobraćajnica, kao i oko 200 kilometara lokalnih puteva.

Dok se završavaju deonice na novim koridorima, one koje su pre nekoliko decenija izgrađene na auto-putu od Subotice do Niša, „zrele“ su za ozbiljnu popravku. Na potezu od Subotice do Novog Sada biće rekonstruisane tri trake sa desne strane u dužini od 52 kilometra, dok će deonice na Koridoru 10, Požarevac – Batočina, Paraćin – Ćuprija – Jagodina, Pojate – Niš „Sever“ i Niš „Jug“ – Doljevac – Leskovac, biti sređene u punom profilu. Kompletnu rekonstrukciju čeka i deonica na auto-putu ka Zagrebu, od Kuzmina preko Rume do Beograda.

Najviše posla za putare biće u Vojvodini. Radiće se magistrale Subotica – Sombor, Čoka – Kikinda, Vrbas – Kula – Sombor, Srbobran – Bečej, Sombor – Odžaci, Novi Sad – Bačka Palanka, Zrenjanin – Žitište – Srpska Crnja, Bačka Palanka – Bač – Odžaci, Zrenjanin – Sečanj – Vršac, Kuzmin – Erdevik – Bačka Palanka, Beograd – Zrenjanin i Pančevo – Kovin – Smederevo – Ralja. U planu je i rekonstrukcija 50 kilometara od Sremske Mitrovice do Bogatića, kao i 40 kilometara od Bele Crkve do Vršca.

Najduži magistralni put koji vapi za rekonstrukcijom je Požarevac – Kladovo, preko Velikog Gradišta, Golupca i Donjeg Milanovca u dužini od 164 kilometra, a odmah za njim i Beograd – Lazarevac – Rudnik od 101 kilometar. Posla za putare će biti i na potezu od Male Krsne do Požarevca, zatim na putu Ćelije – Lajkovac – Valjevo, Mali Požarevac – Mladenovac – Topola, Topola – Kragujevac.

Novi asfalt dobiće i magistralni putevi Valjevo – Kosjerić – Požega, Požega – Arilje – Ivanjica, Ivanjica – Sjenica, Lazarevac – Aranđelovac, Topola – Rača, Majdanpek – Negotin, Kladovo – Negotin, Negotin – Zaječar, Zaječar – Knjaževac, Niš – Svrljig – Knjaževac, kao i potez od petlje „Merošina“ do Prokuplja i od Prokuplja preko Beloljina do Kuršumlije. Dalje će se raditi na trasi od Kuršumlije do Merdara, kao i na delu puta Beloljin – Blace, Ivanjica – Ušće, Raška – Novi Pazar, Novi Pazar – Ribariće, Novi Pazar – Sjenica, Leskovac – Lebane – Medveđa, Vladičin Han – Surdulica, Loznica – Osečina – Valjevo, Sušica – Kremna – Kotroman, Užice – Rogačica, Mijoska – Jabuka, Novi Pazar – Tutin, Mehov krš – Ribariće. Predviđene su popravke i na putu Ostružnica – Umka – Barič – Obrenovac, kao i na potezu od Obrenovca do Vladimiraca.


PROČITAJTE JOŠ:Po zadatku – spasava fabriku od gašenja: Čuvenu pirotsku kompaniju za proizvodnju gumene obuće vodi kadar iz Beograda

VEĆ NAPISAN POSEBAN ZAKON

VEĆ je napisan specijalni zakon, koji će omogućiti bržu realizaciju kapitalnih projekata. Trenutno je u postupku usvajanja lex specialis-a koji bi, kao su nadležni najavili, trebalo da doprinese da se brže realizuju projekti u oblasti puteva, železnica, vazdušne, vodne i komunalne infrastrukture, čime se utiče na razvoj svih delova Srbije. Zakon se koncentriše na određivanje projekata koji su od posebnog značaja za državu, kao što su javna saobraćajna i komunalna infrastruktura i javno-privatna partnerstva u vrednosti većoj od 50 miliona evra.

https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:838885-Sedam-koridora-za-narednih-pet-godina-Najvise-novca-iz-programa-za-2025-predvidjeno-za-puteve